Thursday, April 18, 2013

Statul a obtinut 72 milioane euro din vanzarea pachetului Transgaz

Statul a vandut tot pachetul de 15% din Transgaz (TGN), prin oferta secundarape Bursa, obtinand 72 milioane euro, a precizat ministrul pentru Energie, Constantin Nita, citat de Mediafax. 

Pretul de adjudecare este de 179 lei pe actiune. Nivelul este apropiat de limita de jos a intervalului la care a fost lansata oferta, respectiv 171 lei/titlu. Pretul maxim fusese stabilit la 230 lei/titlu. 
“Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un succes. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital”, a precizat Nita, adaugand ca aceasta este prima privatizare dintr-un sir mai lung. 

Miercuri, actiunea Transgaz a cunoscut o scadere de peste 3% la BVB, pretul de deschidere fiind de 189 lei/titlu. 

Bonusurile bancherilor vor fi drastic limitate din 2014

Parlamentul European a votat o serie de modificari legislative care afecteaza direct modul de remunerare in sistemul bancar. Bonusuri vor fi limitate, pentru a se evita tendintele speculative. 

Bonusurile bancherilor nu vor depasi nivelul salariului de baza din ianuarie 2014. Bonusul ar putea urca la un nivel dublu de salariu doar daca un procent de cuprins intre 66% si 75% dintre actionari ar vota in favoarea acestei cresteri. 

Bonusul primit de un bancher in cursul unui an nu va mai putea insa depasi aceasta limita, indiferent de dorinta actionarilor. 

Mai mult, pentru a incuraja bancherii sa isi asume o strategie pe termen lung, cel putin 25% din bonusurile care depasesc valoarea salariului trebuie acordate in rate, pe o perioada de cel putin 5 ani. 
“Noile reguli ce se aplica celor 8.200 de banci sunt fundamentul pe care se va baza uniunea bancara europeana. Un mecanism unic de supraveghere este acoperisul acestei constructii. Acum trebuie sa adaugam peretii: cadrul de reglementare pentru banci si schemele de garantare a depozitelor.[...] Bonusurile bancherilor vor insemna corectitudine si transparenta si vor contribui la o schimbare in cultura bancara”, a precizat eurparlamentarul austriat Othmar Karas. 

De ce a fost nevoie de limitarea bonusurilor?

Bonusurile bancherilor au trecut prin ample dezbateri in ultimii ani. Politica salariala anterioara crizei se baza pe un nivel ridicat de bonusuri pentru atingerea diverselor tinte, ceea ce a facut ca multi bancheri sa actioneze imprudent si sa sacrifice siguranta financiara si stabilitatea pentru atingerea unor cresteri de moment. 

Nu doar bancherii de top castigau bonusuri importante ci si angajatii din unitati. Acestia primeau recompense pentru atingerea anumitor tinte de vanzare a produselor promovate in randul populatiei si IMM-urilor. Situatia a fost luata in vizor de autoritatile din diverse state UE dupa ce numarul celor care acuzau ca au achizitionat produse pe care nu le doreau a urcat puternic. 

In Romania situatia este destul de permisiva in momentul de fata. Incepand din august 2008, Regulamentul nr. 3/2007 prevede explicit, pentru toti creditorii supravegheati de banca centrala, obligatia de asigurare a unei separari clare si efective a functiei de promovare si vanzare a produselor de creditare destinate persoanelor fizice, de functia de analiza a riscului de credit si de monitorizare a expunerii. 

Regulamentul nu se refera insa si la sistemele de remunerare sau la tintele impuse angajatilor din unitatile bancare, lasand la latitudinea fiecare institutii de credit in parte sa isi gestioneze aceasta politica. De altfel, BNR precizeaza ca a fost aleasa aceasta abordare pentru a crea premisele necesare gestionarii adecvate a sistemelor de remunerare, si nu pentru a interveni direct in politica de afaceri a creditorilor.

Cursul euro/leu a scazut la minimul ultimei luni

Euro a scazut sub pragul de 4,37 lei la BNR in sedinta de miercuri, cel mai mic nivel din ultima luna. Analistii nu considera insa ca leul s-ar putea aprecia peste acest nivel in viitorul apropiat. 

Cotatiile au scazut pana aproape de 4,36 lei pentru un euro in debutul sesiunii de miercuri, posibil pe fondul imbunatatirii sentimentului din pietele internationale. In apropierea acestor nivelyri atinse ultima data in urma cu o luna, cererea comerciala si temerile legate de interventii ale bancii centrare au fost probabil impulsionate, iar moneda locala si-a temperat apreciere. 

“Pe masura ce ne apropiem de licitatia de obligatiuni pe 5 ani dse joi, credem ca leul se va stabiliza la nivelurile atinse in urma aprecierii recente, insa vedem un potential limitat pentru o intarire a monedei locale astazi”, au precizat analistii ING Bank. 

Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3668 lei pentru un euro. La inchiderea sedintei, cotatiile se incadrau in intervalul 4,3620 – 4,3670 lei pentru un euro. 

La casele de schimb valutar ale bancilor, cursul de vanzare porneste de la un minim de 4,3900 lei pentru un euro, in timp ce cursul de cumparare ajunge la un maxim de 4,3461 lei pentru un euro. 

Programul de subventionare a tinerilor antreprenori a fost prelungit pana in 2020

Tineri cu varsta pana in 35 ani care doresc sa porneasca o afacere pot obtine de la stat atat o subventie de pana la 10.000 euro si facilitati fiscale. Bugetul alocat prevede sustinerea unui numar de 550 solicitanti in fiecare an. Pentru 2013, inscrierile online vor incepe de luni si functioneaza pe principiul “primul venit, primul servit”. 

“Avand in vedere succesul de care s-a bucurat programul, de la lansare si pana in prezent, si luand in considerare necesitatea aplicatii lui si in urmatorii ani, Guvernul a aprobat prin hotarare prelungirea acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un numar de cel putin 550 de beneficiari in fiecare an”, au comunicat reprezentantanti ai Guvernului. 

Cine poate participa?

Pentru a se inscrie in program, solicitantii trebuie sa aiba mai putin de 35 ani, sa nu fi fost actionar sau asociat intr-o companie in trecut, si sa prezinte un plan de afaceri. 

Planul poate fi incarcat online, pe site-ul specializal al Ministerului Economiei, pentru evaluare. Pentru a intra in program, solicitantii trebuie sa obtina un minim de 60 puncte iar acordarea facilitatilor se face pe principiul primul venit – primul servit, fara sa existe o departajare pe seama punctajelor obtinute. 

Ce facilitati au tinerii?


Odata ce au fost admisi in program, tinerii beneficiaza de doua mari avantaje: o subventie de la stat si facilitati fiscale. 
Subventia este de 50% din valoarea investitiei initiale, dar nu mai mult de 10.000 euro. Restul sumei poate fi acoperit de beneficiar din credit bancar. Fondul de Garantare ofera garantii financiare participantilor la acest program in limita unui procent de 80% din valoarea creditului. 

Antreprenorii beneficiaza si de facilitati fiscale prin scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata, pentru venituri salariale care se incadreaza in nivelul mediu brut pe economie din anul anterior.  

De asemenea, beneficiarii acestui program nu mai platesc taxele de inmatriculare la Registrul Comertului si cele aferente publicarii in Monitorul Oficial. 

Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia: 

-intermedieri financiare si asigurari;
- tranzactii imobiliare;
- activitati de jocuri de noroc si pariuri;
- productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substan?e aflate sub control national; 
- activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.