Thursday, July 31, 2014

Impozitul va creste de 20 ori pentru cladirile folosite in scop comercial

Ministerul Finantelor Publice propune ca persoanele fizice sa plateasca impozite de 20 ori mai mari in cazul in care folosesc imobilele in scopuri comerciale.

Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitului pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.

Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, Ministerul Finantelor propune ca impozitul pe cladiri sa se calculeze prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, astfel:
-    intre 0,25% si 1,5% inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat;
-    2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.

Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului discriminatoriu intre persoanele fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice, informeaza Ministerul Finantelor Publice.

In ceea ce priveste impozitul pe mijloacele de transport si impozitul pe teren, in proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica, se mentin actualele prevederi. Astfel, impozitele ar putea ramane neschimbate, daca se pastreaza la acelasi nivel cotele de impozite si taxe locale de catre consiliile locale.

Fondurile de pensii renunta la investitiile exagerate in titluri de stat

Fondurile de pensii private au continuat sa isi majoreze gradual detinerile de actiuni, in detrimentul titlurilor de stat si depozitelor bancare.

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara arata ca ponderea investitiilor in actiuni a urcat la 18,1% in iunie 2014 fata de 14,5% in decembrie 2013, in cazul fondurilor de pensii obligatorii.

O tendinta similara s-a observat si in cazul fondurilor de pensii facultative, detinerile de actiuni avansand de la 19% la 21,3%, in primele 6 luni din 2014.

In parelel, investitiile sigure -  in titluri de stat si depozite bancare – si-au restrans ponderea in totalul portofoliului.

Prin aceasta schimbare, profilul de risc al fondurilor este adus la normalitate. In perioada anterioara, detinerile de titluri de stat depaseau pragul de 70% stabilit prin lege, astfel ca fondurile aveau o strategie exagerat de conservatoare. 

Ani la rand, autoritatea de supraveghere a permis acest derapaj de la prospect, printr-o derogare speciala, ce permitea administratorilor sa aloce mai multi bani in titluri de stat.

Ultima derogare a expirat la 30 iunie 2014, iar administratorii au la dispozitie 6 luni pentru a-si reduce ponderea detinerilor de titluri de stat in limita legala de 70% din activ.   

Conform datelor publicate de ASF, dintre fondurile de pe Pilonul II doar Alico mai avea detineri de titluri de stat mai mari de 70% la sfarsitul lui iunie 2014 (70,34%). In schimb, pe Pilonul III, toate fondurile respecta deja plafonul de 70% pentru detinerile de titluri de stat.

BCR a redus dobanda la creditul Prima casa

BCR a modificat oferta de pret pentru creditul ipotecar Prima Casa, prin reducerea marjei de dobanda peste Robor la 3 luni cu 0,3 procente pentru clientii standard.
Marja fixa de dobanda a coborat astfel de la 2,5% la 2,2%, ceea ce a dus la scaderea ratei de dobanda  platita de clientii care nu au conventie de virare salariu la 4,62%. Existenta unui cont de salariu presupune o dobanda cu 0,2 puncte procentuale mai mica, de 4,42%.

Clientii mai platesc doar comisionul anual de 0,49% datorat FNGCIMM, calculat la jumatate din soldul creditului.

„Am redus dobanda pentru a fi mai atractivi pentru clientii care inca nu tranzactioneaza cu BCR si le oferim astfel, sansa de a se convinge ca serviciile impreuna cu expertiza noastra in program fac oferta pentru creditul Prima Casa imbatabila”, a declarat Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate.

Pentru obtinerea creditului, clientii trebuie sa dispuna de un avans de minim 5%, iar banca accepta pana la 3 coplatitori, cu conditia ca la finalizarea creditului, atat solicitantul, cat si coplatitorii sa aiba varsta maxima de 75 ani.

Preturile locuintelor au scazut cu 2% in ultimele 12 luni

Indicele pretului mediu la nivel national pe imobile a scazut cu 2% in ultimul an, potrivit Eurobank Property Services (EPS). In ultimii cinci ani, de la inceputul crizei din 2009, pretul mediu anual a coborat cu 3,8% pe an. 

In perioada relativ stabila din ultimii ani, indicele la nivelul Capitalei a alunecat in medie cu 3,5% pe an. In pofida unei corectii trimestriale negative, preturile din Judetul Ilfov s-au stabilizat in ultimul an, de o maniera similara cu ultimii 5 ani, depasind ca performanta principalele zone urbane ale capitalei.

Toate cele opt diviziuni regionale ale Romaniei au inregistrat o modificare negativa in trimestrul al doilea, de la an la an. 

In cazul Diviziunii Dunare si Marea Neagra s-a inregistrat cea mai mica scadere, de 0,9%, urmata de diviziunile Bucuresti - Ilfov si Vest, cu un declin de 1,1%. 

Cele mai mari scaderi de pret de la an la an s-au inregistrat in Sud si in Centru, indicand faptul ca modificarile pretului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezinta o mica variatie in jurul indicelui mediu national. 

Proprietatile noi au inregistrat o performanta mai buna, atat la nivel national, cat si in capitala in ultimele 12 luni.

Volksbank a finalizat vanzarea pachetului de credite neperformante

Volksbank si-a redus portfofoliul de credite neperformante prin vanzarea unui pachet de credite ipotecare neperformante in valoare de 495 milioane euro. In urma acestei tranzactii, rata creditelor aflate in default s-a redus semnificativ pana la mai putin de 8%, mult sub media sistemului bancar din Romania.

“Reducerea portofoliului de credite neperformante reprezinta un alt moment cheie in cadrul strategiei noastre de repozitionare. In acelasi timp, continuam sa ne concentram pe cresterea profitabilita?ii businessului”, a declarat Benoit Catel, presedintele Volksbank.

Portofoliul include credite neperformante (credite garantate cu intarzieri mai mari de 90 de zile) din Romania, dintre care 84% sunt credite imobiliare retail, restul de 16% reprezentand finantari corporate. Portofoliul cuprinde in total 3.566 de credite si garantiile aferente: in primul rand proprietati rezidentiale, spatii comerciale si terenuri. 

Tranzactia nu influenteaza profitul din 2014 si nici capitalul. Banca are in continuare o rata de solvabilitate de peste 20%. 

Portofoliul a fost vandut unui consortiu de investitori straini, format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners, H.I.G Capital International Advisers si APS Holding.