Friday, October 28, 2016

Acces limitat pentru IMM-uri la fonduri UE



Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania continua sa fie reticente, sau sa nu aiba acces, la finantare bancara sau din alte surse. Aproximativ 72% dintre IMM-urile participante la un studiu realizat de CNIPMMR sustin ca isi finanteaza activitatile economice din surse proprii.
In ceea ce priveste fondurile europene, 81,66% dintre IMM-uri au declarat ca intentioneaza sa acceseze astfel de finantari intr-o perioada viitoare. Deocamdata, un procent infim, de doar 0,18%, dintre firmele care au depus astfel de proiecte au primit si aprobarea pentru finantare. 

Datele sunt cuprinse in raportul "Carta Alba a IMM-urilor din Romania in 2016", lansat recent de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Din acelasi raport mai reiese ca firmele mici si mijlocii din Romania se confrunta in continuare cu o birocratie excesiva, cu o fiscalitatea impovaratoare si cu coruptia. Acestea sunt principalele dificultati mentionate de reprezentantii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea pe piata romaneasca. 

Firmele reclama controalele excesive 

Potrivit raportului, o alta problema care afecteaza afacerile mici si mijlocii este reprezentata de controalele excesive, aproape 45% dintre participantii la studiu mentionand acest aspect. 

In contextul amintit, 33,58% dintre intreprinderi sustin ca evolutia mediului economic din Romania este stanjenitoare dezvoltarii, in timp ce 48,27% dintre cei chestionati apreciaza ca evolutia mediului este neutra, adica nu le influenteaza in niciun fel activitatea. 

Pe de alta parte, doar 13,78% dintre companiile intervievate sunt de parere ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intregul an 2016 va fi favorabila IMM-urilor.

Pesimismul firmelor mici merge si mai departe, avand in vedere ca numai 6,72% dintre persoanele chestionate considera ca evolutia economica va fi pozitiva in viitor. 

Aderarea la UE a deschis mai multe piete 

Intrebati care considera ca este principalul efect pozitiv al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asupra IMM-urilor, aproape 4% dintre cei intervievati au amintit de accesul mai bun la pietele de desfacere. 
 
"Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2016", editia in limba engleza, a fost lansata de CNIPMMR, in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri, in cadrul editiei cu numarul XXIV a Topului National al Firmelor Private din Romania.

„Lucrarea a fost realizata de catre o echipa de specialisti si este un raport important de cercetare privind situatia IMM-urilor din Romania, fenomenul antreprenorial, performantele si problematica IMM-urilor. Actualul raport de cercetare are la baza interviuri realizate cu 1.096 de intreprinzatori”, se arata intr-un comunicat de presa al CNIPMMR.

Potrivit documentului, in conceperea si elaborarea Cartei Albe a IMM-urilor din Romania in 2016, pe langa problematica specifica acestui tip de companii si situatia economico - sociala - nationala, s-au avut in vedere si prevederile programului Guvernului de tehnocrati aprobat de Parlamentul Romaniei pentru acest an, ale Strategiei UE 2020, ale Programului UE de finantare 2014 - 2020 si ale Small Business Act, principalele documente strategice ale Uniunii care marcheaza major evolutia IMM-urilor din Europa si, implicit, din Romania.

MFP a publicat tarifele maximale pentru RCA

Soferii de pana in 25 de ani vor avea cele mai mari preturi pentru RCA, conform grilei de tarife maximale stabilita de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).  Aceasta a fost publicata de Ministerul Finantelor Publice spre dezbatere, inainte ca tarifele sa fie aprobate de Guvern pentru a intra in vigoare. 

Tarifele maximale sunte prezentate defalcat in functie de capacitatea cilindrica a masinii.

Cel mai scumpe polite, la categoria persoane fizice, sunt cele pentru tinerii de pana in 25 de ani care detin o masina cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Insa pentru tineri au fost stabilite cle mai mari tarife maximale indiferent de capacitatea cilindrica a masinii. 

Cine beneficiaza de cele mai mici tarife?

Spre exemplu, un tanar cu varsta mentionata, pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1.200 cmc sau sub, prima maximala este de 997 de lei pe an, cea mai scumpa la aceasta categorie, in timp ce o persoana de peste 60 de ani plateste cel mai mic tarif, la  fiecare categorie, iar pentru o masina de 1.200 cmc, tariful maxim este de 547 de lei pe an. 

De altfel, varstnicii au cele mai mici tarife pentru polita de asigurare obligatorie auto, cel mai redus nivel fiind de 541 lei, pntru persoanele care au depasit 60 de ani si au masini de 1.201-1.400 cmc.

Pentru masinile de transport marfa, tariful maxim pe persoana fizica pleaca de la 749 lei si ajunge la 2.979 lei.

Pentru firme, tariful maxim RCA este cuprins intre 885 lei si 1.285 lei, iar la masini de transport marfa pleaca de la 943 lei si ajunge la 7.534 lei.

"Mentionam ca tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de catre ASF in urma consultarilor cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurari si ca actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurentei", precizeaza Ministerul Finantelor Publice prin intermediul unui comunicat de presa. 

MFP: Tarifele sunt valabile pentru clasa de bonus/malus B0

In plus, institutia anunta ca tarifele de prima maxime prezentate sunt valabile pentru clasa de bonus/malus B0. "Precizam ca societatile de asigurare care practica RCA vor aplica, pe o perioada de 6 luni, tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in Anexa Hotararii de Guvern", se subliniaza in comunicatul MFP. 


Totodata, institutia avertizeaza ca depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. 

"Pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF", se mai arata in comunicat. 

Guvernul a anuntat ca va aproba abia saptamana viitoare proiectul de hotarare care stabileste tarifele maxime pentru RCA, astfel incat acestea sa intre si in vigoare, pentru sase luni.