Thursday, March 6, 2014

Ce banci au mai scazut costurile la creditele de consum in lei?

Cateva banci au decis sa revina asupra costurilor practicate de creditele de nevoi personale in lei. Acestea sunt de altfel tot cam cele au operat reduceri pe acest segment in ultima perioada. Costurile coboara in general ca urmare a eliminarii comisioanelor sau a scaderii dobanzii.

BCR a redus din nou dobanzile, de data aceasta cu pana la 0,6 puncte procentuale. Rata dobanzii este stabilita in functie de profilul de risc al clientilor si porneste de la un nivel de 8% pentru o perioada de creditare de maxim 3 ani, respectiv de la 8,5% pentru un imprumut de peste 3 ani. 

Nivelul maxim al dobanzii poate atinge insa 20%, printre factorii care influenteaza nivelul acesteia numarandu-se modul de incasare a venitului, istoricul cu banca, comportamentul de plata anterior etc.


UniCredit Tiriac Bank este o alta banca care practica costuri mai mici la finantarea in lei, aceasta reducand inca o data dobanda in cadrul ofertei creditelor fara niciun comision de analiza dosar sau de administrare. In acest sens, banca redus cu pana la 2 puncte procentuale rata de dobanda fixa, astfel ca imprumuturile cu o valoare intre 6.000 si 90.000 lei sunt acordate la o dobanda de 13,8%, iar cele de pana in 6.000 lei - la o dobanda de 17,5%.

Creditele cu dobanda variabila presupun o dobanda cu un 1 punct procentual mai mica decat cele cu dobanda variabila. 

CEC Bank pe de alta parte, a lansat o promotie valabila pana la finele lunii mai 2014, prin care a eliminat comisionul de analiza dosar si comisionul de administrare lunara concomitent cu majorarea marjei fixe de dobanda peste Robor cu 1 punct procentual.

Si BRD ofera credite la un cost redus in continuare, prelungind cu inca o luna, pana la finele lunii martie, promotia prin care nu percepe niciun comision aditional la creditele de consum.  Rata dobanzii standard este de 10%, iar in cazul in care se deschide un cont de salariu aceasta scade la 8,9%.

ASF si-a mai temperat elanul taierilor salariale

Dupa ce initial conducerea ASF anunta ca ia in calcul reducerea salariilor cu 50%, acum entuziasmul s-a mai domolit si propunerea este ca reducerea sa fie de 30%.

Prim-vicepresedintele ASF, Daniel Danianu a propus o reducerea cu 30% a salariilor platite conducerii ASF, in cadrul audierilor care au avut loc la Comisia pentru Buget Finante, care investigheaza activitatea institutiei.

Reducerea propusa de Daianu este mai mica decat cea avansata in urma cu cateva saptamani de Radu Rusanu. El a propus reducerea salariilor cu 50%. Rusanu este proaspat demisionat din functia de presedinte ASF, dupa ce a fost arestat preventiv pentru 30 zile, in urma deciziei luate de Curtea de Apel Bucuresti, la solicitarea DNA.

In prezent, membrii conducerii castiga pana la 14.000 euro pe luna, insa suplimentar isi pot acorda si prime care se pot ridica la cateva salarii lunare.

Cum se determina indicele Robor la acordarea unui credit Prima Casa?

Intrebare: Am o intrebare legata de indicele ROBOR 3M folosit la creditele Prima Casa.
Ce valoare a indicelui ROBOR 3M este luata in considerare la momentul tragerii sumei de bani si emiterea graficului de rambursare?
Va multumesc. 

Raspuns: In anumite cazuri, rata dobanzii este actualizata zilnic de catre banca, in functie de indicele Robor la 3 luni valabil in fiecare zi. Astfel, la acordarea creditului, rata dobanzii va fi stabilita in functie de cea mai recenta rata Robor anuntata de BNR.

Ulterior, pe durata contractului, rata dobanzii va fi actualizata la fiecare 3 luni, in functie de noile valori ale indicelui Robor.

Alte banci actualizeaza rata dobanzii in functie de Robor la date calendaristice prestabilite. De regula, acestea coincid cu prima zi a fiecarui trimestru al anului, mecanismul fiind explicat in clauzele contractuale.

In aceste situatii, actualizarea dobanzii se va aplica simultan in acelasi moment pentru toti clientii care au obtinut credite Prima Casa de la banca respectiva.

BCR face cadou femeilor comisionul de analiza credit

BCR renunta la comisionul de analiza in cazul creditelor acordate femeilor, pana pe 14 martie 2015. Oferta este valabila atat la credite imobiliare cat si la cele de nevoi personale.

“Ne-am gandit sa venitm cu o oferta de creditare ca sa aduca mai multe zambete clientelor noastre: zero comision de analiza la toate creditele! Singura conditie este ca imprumutatul si/sau coplatitorul sa fie de sex feminin. Aceasta trebuie sa depuna documentatia de credit pana la 14 martie”, afirma Ioana Mihai, sef Departament credite garantate din BCR.

Comisionul de analiza standard practicat de BCR este de 990 lei la credite imobiliare si la creditele de consum garantate cu ipoteca si de 250 lei la creditele fara garantii (pentru cei care nu isi incaseaza salariul sau pensia la BCR).