Monday, April 18, 2016

PE vrea sa limiteze influenta institutiilor internationale in reglementarile UE

Parlamentul European solicita un control democratic asupra institutiilor economice si financiare internationale, astfel incat acestea sa nu influenteze prea mult reglementarile la nivel european. Un grup de europarlamentari europeni a elaborat, in acest sens, un raport care contine cerintele specifice ale PE in aceasta directie.   
Initiativa are la baza faptul ca, in ultimii ani, parlamentele nationale, impreuna cu institutiile europene, s-au comportat tot mai mult ca si cum ar fi organismele executive ale institutiilor financiare globale, sustine europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.

Reglementarile europene sunt influentate de institutiile internationale
Exemple in acest sens sunt constituite de faptul ca reforma sistemului bancar din UE a fost negociata in cadrul Comitetului de la Basel al bancilor centrale, iar elementele esentiale din reforma pietelor financiare au fost convenite cu Comitetul pentru Stabilitate Financiara al G-20. De asemenea, masurile cu privire la taxa de dumping pentru companiile multinationale au fost intocmite de  OECD la cererea G-20. 

„Dar acum noi ripostam. Condusi de europarlamentarul liberal, Sylvie Goulard, am adoptat‚ impreuna cu conservatorii, social-democratii si liberalii un raport prin care ne cerem drepturile depline”, a explicat Sven Giegold. 

Potrivit acestuia, printre cerintele specifice ale Parlamentului European incluse in raport se numara faptul ca „Europa trebuie sa vorbeasca cu o singura voce in institutiile internationale, in special membrii Eurozonei”. 

De asemenea, prin intermediul raportului se solicita standarde care asigura transparenta, responsabilitate si integritate pentru toate organizatiile internationale in ceea ce priveste politicile economice si financiare. 

Totodata, raportorii cer „registre de lobby obligatorii pentru organizatiile vizate”, si un cod de conduita pentru a se asigura transparenta, responsabilitatea si integritatea pentru participarea UE in organizatiile internationale, iar aceasta abordare trebuie sa includa o implicare puternica din partea Parlamentului European. 

Cetatenii vor avea dreptul sa acceseze documentele institutiilor

In plus, in raport se solicita in mod expres implicarea activa si echilibrata a organizatiilor de consumatori, a uniunilor sindicale si a organizatiilor reprezentative ale intreprinderilor mici si mijlocii in aceste probleme, dar si acces la documentele acestor organizatii internationale pentru toti cetatenii. 

O alta cerinta se refera la „stabilirea unui dialog financiar pentru a face ca reprezentantii UE din institutiile internationale sa fie raspunzatori fata de Parlamentul European, iar acest dialog sa fie construit pe un acord interinstitutional intre Parlamentul European si Comisie”. 

In acelasi timp, se solicita ca pozitiile exprimate in cadrul G 20 cu privire la forta de munca, energie, comert, politici dezvoltare si anticoruptie sa fie coerente.

Giegold: Cerem institutiilor internationale responsabilitate si corectitudine


„Este adevarat ca este greu sa te indepartezi semnificativ de standardele internationale. Si asta pentru ca regulile mai stricte pot fi prezentate ca dezavantaje in competitia globala, chiar daca acest aspect este, de multe ori, inselator. De aceea, influenta democratica a Parlamentului European in politicile economice si financiare este limitata”, se mai arata in documentul citat. 

Sustinatorii raportului mai spun ca ei sprijina deciziile Parlamentului European cu privire la globalizarea standardelor, in special pe cele referitoare la pietele financiare, insa cer si institutiilor internationale sa fie transparente, democratice, responsabile si corecte. 

Opozantii raportului spun ca acesta afecteaza suveranitatea nationala

Europarlamentarul citat a mai spus ca opozitia din Parlament la acest raport a venit din partea unor grupuri care sustin ca prevederile documentului ar permite interventii prea ample asupra suveranitatii nationale. 

„Insa, in special in ceea ce priveste regleementarea pietelor financiare si lupta impotriva evaziunii fiscale, aceasta perspectiva este ridicola: corporatiile transnationale favorizeaza unele state in pofida altora”, a spus Giegold. 

Potrivit acestuia, la nivelul UE este nevoie de un control democratic al globalizarii, iar raportul realizat este un pas inainte catre acest obiectiv. 
In documentul publicat se mentioneaza o serie de institutii internationale la care se face referire in raport. Printre acestea se numara si Organizatia Mondiala a Comertului, Banca Reglementelor Internationale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala etc.

Inca un asigurator in redresare financiara

Un alt asigurator important pe piata RCA este pe punctul de a intra in procedura de redresare finaciara, dupa falimentul Astra, procedura de rezolutie de la Carpatica si redresarea financiara de la Euroins. Este vorba de compania City Insurance, care detine locul patru dupa primele subscrise la aceasta categorie de asigurari. 

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, saptamana aceasta, ca a aprobat raportul controlului inopinat efectuat la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. si analiza diagnostic a societatii de asigurare. Potrivit unor surse din piata, din aceste documente, reiese ca societatea ar avea nevoie de o majorare de capital de 150 de  milioane de lei (34 milioane de euro) pentru a indeplini cerintele minime de solvabilitate Solvency II. 

Controlul ASF a avut loc in perioada noiembrie 2015 - februarie 2016.
La finalul anului trecut, City Insurance a ocupat locul 7 dupa nivelul primelor subscrise, care au atins 502,1 milioane de lei, si locul 4 in ierarhia asiguratorilor RCA, dupa Euroins, Carpatica Asig si Asirom VIG.


Euroins se afla deja in redresare financiara din octombrie 2015, iar Carpatica Asig a intrat la inceputul acestui an in procedura de rezolutie, o premiera pe piata asigurarilor, dupa ce planul de redresare financiara, initiat in 2014, a esuat.

Astra Asigurari, companie care a detinut multi ani pozitia de lider pe piata RCA este in faliment.