Friday, June 20, 2014

Euribor a reinceput sa scada

Euribor a reinceput sa scada treptat, cu pasi mici. Intrucat nivelul Euribor se afla oricum la niveluri extrem de mici, de 0,2-0,3%, clientii cu credite nu se pot astepta la reduceri mari de costuri.

In prezent, Euribor la 3 luni – indice intalnit cel mai des in formula de calcul a bancilor pentru creditele in euro - este de 0,234%, scazand cu aproximativ 0,11 pp fata de maximul anului inregistrat la finele lunii aprilie 2014. 


Miscarile Euribor nu sunt semnificative pe perioade scurte de timp, indicele inregistrand mai degraba evolutii line de-a lungul timpului.

Evolutiile au fost influentate de faptul ca Banca Centrala Europeana a redus la un nou minim record -  de 0,25% - dobanda de politica monetara pentru zona euro.

Romania taxeaza foarte mult consumul

Taxele pe consum reprezinta principala sursa de venituri pentru bugetul de stat. Rata implicita de taxare este la noi de 20,9%, cu 1,1 puncte procentuale mai mult decat media europeana.

La celelalte tipuri de taxe, nivelul de taxare tinde sa fie mai mic decat la nivel european. In ceea ce priveste veniturile din salarii, rata implicita de taxare este la noi de 30,4%, fata de 35,1%  in UE28, conform ultimului raport Trenduri in taxarea la nivelul UE, publicat de Eurostat.
Romania este una din tarile care taxeaza foarte putin capitalul. Aceste taxe au adus venituri de numai 4,2% din PIB, de doua ori mai putin decat media UE. 

Taxele pe proprietati sunt si ele subdimensionate comparativ cu restul UE. In 2012, statul a incasat din aceste taxe numai 0,8% din PIB, fata de 2,3% din PIB, cat obtin in medie celelalte state membre.

Curtea suprema din Ungaria impune plata ratelor la cursul oficial

Curtea suprema din Ungaria a decis ca bancile trebuie sa foloseasca cursul de schimb oficial atunci cand acorda credite in valuta, ce sunt puse la dispozitia clientilor in moneda nationala.

Diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare este denumita spread. Atunci cand acordau credite in valuta, bancile maghiare puneau sumele la dispozitia clientilor in moneda nationala folosind curs de cumparare, dar la plata ratelor impuneau un curs mai mare (cel practicat la vanzare), potrivit Wall Street Journal.
De asemenea, curtea suprema a decis ca reprezinta practica abuziva majorarea unilaterala de catre banca a ratei dobanzii la credit, fara sa se informeze clientii in prealabil.

Guvernul intentioneaza sa puna la punct un proiect de lege in toamna acestui an, prin care sa se asigure ca bancile vor aplica decizia curtii supreme la toate creditele in valuta. Costurile suplimentare pe care le-au suportat clientii din cauza acestor practici sunt estimate de partidul Fidesz aflat la guvernare la 2,2 miliarde dolari.

ING: Independenta BNR ar putea sa se modifice sub noua conducere

Independenta Bancii Centrale ar putea sa se modifice, sunt de parere analistii ING Bank, in conditiile in care ministrul delegat pentru buget si un secretar de stat din cadrul ministerului finantelor au intrat in structura de conducere a BNR.

Exista temeri potrivit carora actiunile viitoare ale bancii vor fi menite sa sustina planurile executivului.

“Consideram ca aceasta idee este rezonabila si, chiar daca nu ne asteptam la consecinte imediate in pietele financiare, credem ca politica monetara din viitor va pune un accent mai pronuntat asupra unui curs de schimb mai puternic. Aceasta pare mai probabil decat o politica ce promoveaza rate de dobanda deosebit de scazute, tendinta comuna in cazul bancilor centrale apopiate de executiv, fiind o politica posibil mai eficienta din punct de vedere politic in cazul Romaniei”, a precizat Vlad Muscalu, economist sef la ING Bank.
Guvernatorul institutiei a castigat un nou mandat, previzibil in opinia lui Muscalu, avand in vedere comentariile clare ale politicienilor, insa aceasta nu a fost situatia in cazul viceguvernatorui Popa.

“Experienta deosebita si nivelul calitatilor profesionale ale celui din urma sugereaza ca modificarea este o pierdere puternica pentru conducerea bancii, insa participantii la piata pot avea ingrijorari suplimentare avand in vedere ca independenta institutiei ar putea sa se modifice”, considera Muscalu.