Wednesday, April 16, 2014

Depozitul pe 3 luni ia locul celui pe 1 luna, in preferintele deponentilor

Clientii cu varste de pana in 40 ani si-au modificat preferintele de economisire si aleg acum depozite pe termen de 3 luni in locul celor pe termen de 1 luna, arata un studiu realizat in randul clientelei BCR.

Aceasta schimbare ar putea fi o reactia la tendinta de scadere a dobanzilor la depozite din ultima perioada. Desi ratele dobanzilor s-au diminuat la nivelul tuturor scadentelor, depozitele pe 1 luna au fost cele mai afectate.

Alegand o perioada putin mai lunga de economisire, deponentii isi pot imbunatatii castigul incasat din dobanda.

Tinerii cu varsta de pana la 30 ani, precum si cei din segmentul 30-40 ani incep sa economiseasca din ce in ce mai mult, aceste segmente de clienti reprezentand aproape 20% din totalul clientilor persoane fizice, reiese din studiul BCR.

“Economisirea joaca un rol din ce in ce mai important in viata tinerilor si reprezinta un semnal pozitiv in ceea ce priveste cresterea bunastarii tinerilor familii. Din punct de vedere al comportamentului de economisire, in prezent, clientii tineri prefera sa economiseasca in lei spre deosebire de sfarsitul anului 2012, cand economiseau in egala masura in euro si lei”, afirma Anda Pastean, sef Departament Dezvoltare Afaceri Clienti Persoane Fizice la BCR.

Clientii bancilor pentru locuinte incep sa solicite mai des credite

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a raportat o crestere a creditelor acordate cu 45% in 2013, valoarea finantarilor ajungand la 27 milioane lei.

Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa obtina credite cu dobanzi scazute, dupa ce parcurg o etapa de economisire. Suplimentar, exista si posibilitatea de a imprumuta bani inainte de finalul perioadei de economisire, cu ajutorul unor credite intermediare.

“Creditele pe care le oferim sunt in lei, cu dobanzi competitive, fixe pe toata durata finantarii. In absenta riscului valutar si de rata a dobanzii, intarzierile in rambursarea creditelor sunt mult sub media pietei”, a precizat Aurelia Cionga, presedintele RBL.

Conform informatiilor oferite de banca, in 2013, valoarea medie a finantarilor prin creditele garantate cu ipoteca  a fost de 132.000 lei, fata de 26.000 lei in cazul creditelor negarantate. 

Trei sferturi dintre creditele garantate cu ipoteca au fost solicitate pentru achizitia si constructia de imobile, in timp ce creditele fara ipoteca au fost solicitate in mare parte pentru modernizarea locuintelor (78% din volumul total de credite fara ipoteca).

Finantarile pot fi folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci.

Valoarea totala a contractelor semnate de catre clientii RBL a ajuns la 2,8 miliarde lei in decembrie 2013, in crestere cu 9% fata de decembrie 2012. Banca a inregistrat rezultate pozitive si pe segmentul atragerii de depozite, sumele economisite de clienti majorandu-se cu 24% pe parcursul anului trecut, pana la 325 milioane lei.

"Toate aceste cresteri confirma faptul ca romanii incep sa aiba incredere in sistemul de economisire-creditare. Economisirea este importanta pentru fiecare dintre noi pentru ca ea constituie baza pentru finantarea in conditii sustenabile a proiectelor viitoare, mai ales a celor de amploare, precum cele locative", afirma presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Reducerile de costuri au ocolit creditele specializate

Creditele specializate, precum cele pentru studii si tratamente medicale, nu au fost incluse in ultima perioada in valul de reduceri, care a  cuprins creditele de nevoi personale.

Ofertele de credite medicale sunt relative putine, pe piata existand aproximativ 6 banci cu astfel de imprumuturi in portofoliu. Costul total pentru 10.000 lei imprumutati fara nicio garantie pe o perioada de 5 ani presupune o DAE intre 13,8%si 16,5%. 

Finantarea studiilor a generat un interes mai mare pentru banci, deoarece oferta este mai bogata decat in celalalt caz. Pentru un imprumut in aceleasi conditii, DAE porneste de la un minim de 11,55%, fara a depasi nivelul de 14%.

Aceste costuri au ramas relativ neschimbate in ultima perioada. In schimb, in cazul creditelor de nevoi personale, reducerile de costuri sunt mult mai frecvente, astfel ca DAE cobora acum sub 10%, pana la 9,2%. 

Creditele specializare au insa avantajul ca pot fi contractate si pe perioade mai maride timp. In plus, in cazul creditelor pentru studii, unele banci acorda aceste imprumuturi si solicitantilor fara venit, sumele contractate urmand a fi rambursate dupa terminarea studiilor sau de catre un codebitor.

BRD demareaza creditarea prin Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri

BRD a lansat creditul acordat prin intermediul Programului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri. Dobanda perceputa include si comisioanele bancare, fiind formata din Robor la 3 luni si o marja fixa de 3,5 %.
Plafonul de garantii este de 262,8 milioane de lei si permite acordarea de credite in valoare totala de 525,6 milioane de lei.

Companiile pot contracta linii de credit noi, garantate de stat prin intermediul FNGCIMM in proportie de 50%, pe o perioada de maximum 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire pe cel mult 12 luni. Suma maxima poate atinge 5 milioane lei.