Friday, May 29, 2015

FIC vrea contributie de 6% la Pilonul II in 2016

Contributia transferata in administrarea Pilonului II de pensii ar trebui sa creasca de la 5% in 2015 la 6% in 2016, sustine Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Astfel, investitorii vor sa se recupereze anul pierdut in 2009 prin inghetarea contributiilor. La pensiile facultative, se solicita majorarea deductibilitatii fiscale la 1.000 euro/an.

Conform Legii de functionare a pensiilor obligatorii administrate privat, contributia trebuia sa creasca de la 2% in 2008 la 6% in 2016 in pasi de cate 0,5 puncte procentuale anual. Insa in 2009, din cauza crizei financiare, Guvernul de la acea vreme a decis sa inghete contributia la Pilonul II la 2%, iar cresterea a fost reluata in 2010. In acest ritm, majorarea contributiei transferate in administrare privata la 6% din contributia la sistemul de pensii de stat ar urma sa aiba loc abia in 2017. 

”FIC recomanda mentinerea stabilitatii cadrului legislativ in sectorul de pensii private, precum si pastrarea viabilitatii de ansamblu a sistemului, care a dovedit performante notabile. (...) Fondurile de pensii private obligatorii servesc in prezent peste 6,3 milioane de romani activi”, se arata in Cartea Alba a FIC, intitulata „Reconstruirea increderii”.

In privinta fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III), care administreaza economiile a circa 345.000 de participanti, investitorii straini considera ca acestea ar trebui consolidate prin cresterea graduala a deductibilitatii fiscale.

”Proiectul legii de plata a pensiilor private, deja intarziat substantial fata de calendarul legislativ initial, ar trebui adoptat. Masuri suplimentare pentru a incuraja cresterea penetrarii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) in cadrul populatiei active, inclusiv prin majorarea deductibilitatii fiscale de la 400 euro/an la 1.000 euro/an, sunt de asemenea dezirabile pe termen scurt si mediu. Dezvoltarea sanatoasa a fondurilor private de pensii si performantele investitionale pozitive pentru cei 6,7 milioane de participanti la aceste fonduri depind de un cadru legal favorabil, stabil si predictibil”, se mai arata in documentul citat.

Avertisment de la CE pentru aplicarea incompleta a legislatiei bancare

Comisia Europeana solicita unui numar de 11 state, inclusiv Romaniei, sa aplice pe deplin Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare. Aceste tari au la dispozitie doua luni sa se conformeze pentru a evita trimiterea in fata Curtii de Justitie, reiese dintr-un comunicat al Comisiei Europene. 

Celelalte tari somate de Comisia Europeana sunt Bulgaria, Cehia, Franta, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia, Romania si Suedia. 

Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014. Cu toate acestea, cele 11 tari mentionate nu au transpus pe deplin normele in dreptul national, se mentioneaza in comunicatul citat.

Directiva 59/2014 este un element central al uniunii bancare a UE, care a fost instituita pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare, arata CE.

Noile norme introduse prin Directiva mentionata ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona intrarea in dificultate a bancilor si a marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE. Obiectivul este acela de a garanta ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca pentru mentinerea stabilitatii financiare. Se prevede, in schimb, ca actionarii si creditorii bancilor trebuie sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".

UE si Elvetia pun cruce secretului bancar

Uniunea Europeana si Elvetia au semnat miercuri, la Bruxelles, documentul care marcheaza sfarsitul secretului bancar. Este vorba despre un acord major asupra transparentei fiscale, care va impiedica rezidentii din Uniunea Europeana sa depuna venituri nedeclarate in conturi din Elvetia. 
"Este vorba de o noua lovitura data celor care fraudeaza fiscul si un pas suplimentar spre o fiscalitate mai corecta in Europa", a declarat Pierre Moscovici, comisarul european insarcinat cu Fiscalitatea, citat de AFP.

Comisia se afla intr-o faza avansata de negociere a unor acorduri similare cu Andora, Liechtenstein, Monaco si San Marino, care urmeaza sa fie semnate inainte de sfarsitul acestui an.

In cadrul acordului semnat, UE si Elvetia vor schimba in mod automat informatii despre conturile rezidentilor lor incepand cu 2018.

In fiecare an, statele membre vor primi numele, adresa, numarul de identificare fiscala si data nasterii pentru cetatenii lor care detin conturi in Elvetia, precum si informatii legate de activele financiare si de soldul conturilor.

Acest acord "ar trebui nu doar sa intareasca capacitatea statelor membre de a identifica si combate persoanele care fraudeaza fiscul, dar va avea un efect descurajator asupra ascunderii veniturilor si activelor in strainatate, in vederea eludarii impozitelor", crede Comisia Europeana.

Schimbul automat de date fiscale este considerat arma cea mai eficienta impotriva fraudei, deoarece ridica de facto secretul bancar si pune capat arbitrarului care ar putea domni in cooperarea dintre administratiile fiscale.

Bancile poloneze, presate cu conversia creditelor in franci

Bancile poloneze trebuie sa se pregateasca sa renunte la dividende pentru a sustine conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni, a declarat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka. El sustine, insa, ca o conversie la cursul de schimb istoric ar fi o varianta costisitoare pentru toti contribuabilii.

”Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka, citat de Reuters. 

Conversia la cursul istoric de schimb este o idee vehiculata si de noul presedinte polonez, Andrzej Duda. Insa guvernatorul Belka a apreciat ca aceasta este posibila, dar ar presupune ”costuri imense” pentru contribuabili. ”Daca ar fi sa convertim creditele ipotecare in franci la cursul istoric, atunci bancile care nu au actionari straini vor avea dificultati si vom fi nevoiti sa contribuim noi”, a spus guvernatorul bancii centrale a Poloniei.

Referindu-se la posibilitatea introducerii unei taxe asupra bancilor, o alta propunere inaintata de Andrzej Duda inaintea castigarii alegerilor prezidentiale de duminica, guvernatorul Marek Belka a apreciat ca aceasta ar trebui sa se bazeze mai degraba pe pasivele si nu pe activele institutiilor bancare. ”Atunci cand vine vorba de taxe pe banci exista diferite idei, insa o taxare a activelor bancilor este o idee neinspirata din cauza ca descurajeaza bancile sa acorde credite si noi vrem exact opusul. In schimb, ar trebui sa ne gandim la taxarea pasivelor bancilor si a celor care nu sunt garantate de stat, deci nu depozitele ci alte pasive”, a spus Belka.

La randul sau, Asociatia Bancilor din Polonia a anuntat ca va prezenta mai multe masuri pentru a veni in sprijinul celor care au credite in franci elvetieni, dar a subliniat ca nu este de acord cu conversia acestora la cursul istoric, pentru ca bancile si economia ar fi afectate. 

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia (KNF) a estimat ca o conversie in zloti a creditelor in franci la cursul istoric ar costa aproximativ 25 de miliarde de zloti (6,6 miliarde de dolari).