Wednesday, April 9, 2014

S-a dat startul programului Rabla

Ministrul mediului, Attila Korodi, a anuntat startul programului Rabla 2014, aceasta fiind cea de-a zecea editie. Prima de casare este de 6.500 lei pentru o masina veche de cel putin 8 ani.

“In acest moment sunt validati in program 87 de producatori – dealeri auto. Acestia acopera practic peste 230 de puncte de lucru la nivel national, astfel ca accesul oricarui doritor este extrem de facil indiferent de zona in care locuieste”, a precizat Korodi.

In aceasta editie, se poate inscrie orice persoana care are domiciliul sau resedinta in Romania, nu are obligatii de plata la bugetul local si este proprietarul unui autovehicul cu o vechime de mininum 8 ani. 

O alta noutate este faptul ca persoanele fizice care doresc sa beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producatorilor/dealerilor validati in program. Spre deosebire de editiile anterioare, de aceasta data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, ci vor fi alocate in sistem electronic de Autoritatea Fondului de Mediu.

Pentru a se inscrie in program, persoanele interesate trebuie sa se adreseze unui dealer auto. Proprietarii de masini vechi pot ceda dreptul pentru prima de casare catre alti beneficiari.

Cardul Visa te poate duce la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia

Detinatorii de carduri Visa pot intra intr-o tragere la sorti care are ca mare premiu o excursie in Brazilia, pentru a urmari finala Campionatul Mondial de Fotbal.

“Toti romanii care vor utiliza orice card Visa, cel putin o data pentru a plati cumparaturile zilnice, in perioada 1 aprilie  - 12 mai, vor avea sansa de a ajunge pe stadion, la finala celui mai asteptat eveniment al anului 2014. De asemenea, oferim fericitului castigator si un pachet de cazare si transport pentru doua persoane”, precizeaza Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia in cadrul Visa Europe.

In cadrul campaniei, romanii pot castiga in fiecare saptamana un televizor LED Smart TV 3D.

Campionatul Mondial de Fotbal va incepe pe 12 iunie, iar finala va avea loc pe 13 iulie la Rio de Janiero.

BCR atrage deponenti cu dobanzi de 3,75%

BCR a introdus un depozit promotional pe 3 luni, la care acorda o rata a dobanzii de 3,75%. Oferta este valabila doar pentru clientii care vin cu fonduri noi la BCR.

Pentru sumele existente deja in cont la BCR, rata dobanzii la depozitul pe 3 luni este cuprinsa intre 2,7-2,9%, in functie de suma.

“Ne dorim sa oferim recompense si mai consistente clientilor care vor sa-si construiasca o relatie mai stransa cu BCR, asa incat incurajarea lor sa economiseasca si mai mult prin depozitele noastre este un pas natural in aceasta directie”, afirma Andrew Gerber, director produse retail la BCR. Promotia este dedicata atat clientilor noi cat si celor existenti si este valabila pana la 30 aprilie 2014.

Gerber afirma ca BCR inregistreaza rezultate bune pe segmentul creditelor in lei si vede o revenire sustenabila a pietei.

BCR a acordat in 2013, credite de nevoi personale in lei de 1,5 miliarde lei, din care 40% au fost de tip revolving (descoperit de cont si carduri de credit). Valoarea medie a creditului a crescut cu 35% in a doua parte a anului 2013 si cu 50% in prima parte din 2014.

Ce dobanzi mai ofera bancile la conturile de economii in lei?

Dobanzile la conturile de economii in lei au scazut chiar mai mult decat la depozite, astfel ca in prezent randamentele se situeaza, cu o singura exceptie, sub 4%, indiferent de sold. 

Principalul avantaj al conturilor de economii este dat de faptul ca deponentii pot face retrageri din cont oricand, fara a fi penalizati la nivelul dobanzii incasate. De asemenea, acestea sunt produsele recomandate pentru cei care doresc sa faca depuneri regulate in cont, evitand astfel detinerea mai multor depozite cu scadente diferite, greu de gestionat.

Ratele de dobanda sunt stabilite in principiu pe transe valorice, insa sunt banci care afiseaza aceeasi dobanda indiferent de suma economisita.

Spre exemplu, pentru un cont de economii cu o suma la deschidere de 3.000 lei si depuneri ulterioare lunare de 500 lei pe o perioada de 1 an, cei care doresc sa economiseasca intr-un astfel de produs se mai pot astepta in prezent la dobanzi de maxim 4,25%. 

Primele 3 locuri in clasamentul cu cele mai bune dobanzi sunt ocupate de banci care ofera aceeasi dobanda indiferent de suma existenta in cont (ProCredit Bank cu Planul de economsire - 4,25%, Volksbank cu Planul de economii - 3,9%, Piraeus Bank cu Planul de economii Bonus 12 – 3,65%).

Cele mai mici dobanzi pentru exemplul luat in calcul ajung chiar si la 1%. Cea mai mica dobanda se regaste in cazul Bank of Cyprus (Cont de economii), fiind urmata de Banca Italo-Romena cu 1,4% (Cont de economisire), ATE Bank cu 1,5% (Demetra) si BCR cu 1,9% (Maxicont BCR).

Bancile pot avea insa mai multe conturi de economii in portofoliu, astfel ca este recomandat sa se compare intreaga oferta inainte de a lua o decizie, pentru a beneficia de cea mai buna dobanda exista la un moment dat.

Spre exemplu, BCR mai ofera inca un produs similar (Planul de economii BCR), clientii obtinand in acest caz o dobanda de 3,5%, insa numai pentru sume mai mici de 100.000 lei. Ce depaseste acest prag este remunerat cu 1%.

Bancile cu retea teritoriala extinsa, precum BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania sau Bancpost, ofera clientilor dobanzi cuprinse intre 2,25% si 2,75%.

Denumire banca Denumire produsRata de dobandaRandament anualizat
ProCredit Bank Plan de economisire4,25% (indiferent de sold)4,33%
VolksbankPlanul de economii3,9% (indiferent de sold)3,9%
Piraeus BankPlanul de economii Bonus 123,65% (indiferent de sold)3,71%
Intesa Sanpaolo BankPlanul de Acumulare3,6% (indiferent de sold)3,66%
Banca RomaneascaFlexibil3,3% (pana in 2.000 lei); 3,6% (intre 2.000 si 50.000 lei); 3,9% (peste 50.000 lei)3,66%
Banca FeroviaraContul curent de economii Astra0,5% (pana in 500 lei); 3,5% (intre 501 si 5.000 lei); 3,6% (intre 5.001 si 10.000 lei); 3,7% (peste 10.001 lei)3,63%
ING BankING Economii3,5% (pentru sume mai mici de 500.000 lei); 0,5% (peste 500.000 lei)3,56%
BCRPlanul de economii BCR3,5% (pentru sume intre 50 si 100.000 lei); 1% (pentru sume de peste 100.000 lei)3,5%

Scutire de penalitati pentru contributiile aferente veniturilor din chirii

Ministerul Finantelor Publice a aprobat un ordin prin care nu vor mai fi percepute dobanzi si penalitati de intarziere pentru contribuabilii care nu au primit decizia de impunere, in cazul veniturilor din chirii.

In aceste situatii, nu se va mai penaliza depasirea termenului de plata a obligatiilor fiscale, pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit Decizei nr. 2/2014 a Comisiei fiscale centrale, contribuabilii nu datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada cuprinsa intre termenul de plata prevazut de Codul Fiscal, repsectiv 25 martie 2014 si data comunicarii deciziei de impunere, in cazul contributiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru care nu au avut obligatia efectuarii de plati anticipate in anul precedent.