Wednesday, January 18, 2017

Firmele romanesti, codase la utilizarea tehnologiilor digitate

Firmele romanesti sunt optimiste in privinta beneficiilor oferite de tehnologia digitala in viitor, dar in prezent sunt in urma celor din Europa la utilizarea acestora. Mai mult, mitul referitor la competentele digitale superioare ale romanilor este demontat intr-un studiu realizat pentru Microsoft la nivel european printre IMM-uri.
Astfel, 84% din respondentii romani (lucratori IT din companii mici si mijlocii) au declarat ca se simt pregatiti sa foloseasca aplicatiile si dispozitivele pe care le au la dispozitie in companie – comparativ cu doar 59% in Europa Occidental?. 

In acelasi timp, insa, doar 55% dintre companiile romanesti au un website si 16% o zona online dedicata clientilor, fata de media occidentala (69%, respectiv 21%). Pe de alta parte, lucratorii din Romania sunt in general de acord ca tehnologia le imbunatateste relatia cu clientii si le permite sa isi dezvolte afacerea. 

Mai mult, contrar perceptiei generale, tara noastra se plaseaza pe penultimul loc in UE atunci cand vine vorba de competente digitale, iar unul dintre factorii care ne ajuta sa nu ocupam ultima pozitie poate fi numarul mare de specialisti IT din economie. mai reiese din analiza citata. 

Pe ultimul loc, dar optimisti...

Cand vine vorba de integrarea tehnologiei in mediul de afaceri, Romania se plaseaza pe ultimul loc in UE. 

Cu toate acestea, realizatorii studiului remarca atitudinea pozitiva cu care afacerile romanesti privesc epoca digitala raportat la cele din vestul Europei. Respondentii romani considera ca tehnologia le va ajuta si fluidiza deciziile operationale si strategice (79% versus 59%) sau le va aduce mai multe date relevante despre clienti (67% vs. 53%).


In ceea ce priveste mobilitatea angajatilor, Romania are in continuare o rata scazuta fata de majoritatea statelor europene, 7 din 10 angajati declarand ca trebuie sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu. Totusi se constata o crestere a flexibilitatii fata de 2015, cand 8 din 10 angajati declarau ca trebuie sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu, se mai arata in studiul citat.

Romanii, siguri pe protectia datelor...poate prea siguri...

Analiza referitoare la perceptia asupra securitatii arata ca 80% din angajatii chestionati din Romania simt ca informatiile proprii sunt protejate oriunde s-ar afla, in timp ca vest-europenii sunt mai rezervati (67%). Intre manageri, 79% sunt de aceeasi parere cand vine vorba de datele firmei fata de 58% in Europa occidentala. Dintre aceiasi manageri, 72% declara ca afacerea lor dispune de protectie avansata a datelor fata de media vestica de 54%. 

Pe de alta parte, un raport Microsoft Security arata ca tara noastra are rate de aparitie a riscurilor de securitate consistent superioare mediei mondiale – (31,3% versus 20,8% pentru ultimul trimestru din 2015) si o medie mai mare de calculatoare detectate ca infectate – 36,4 din 1000 fata de 16,9 media mondiala).

Studiul a fost realizat de IPSOS MORI in 2016, pentru Microsoft, la nivel european printre companiile mici si mijlocii – categorie ce formeaza aproape 99% din totalul companiilor de pe continent. Studiul a abordat teme legate de folosirea datelor si a tehnologiilor de ultima ora pentru a atrage noi clienti, a creste productivitatea si a inova in domeniul de activitate in care activeaza.

Brexit-ul dur impulsioneaza lira sterlina

Oficialii britanici au trasat directiile viitoare in privinta Brexit-ului, punand, astfel, capat speculatiilor pe aceasta tema. Guvernul de la Londra a optat pentru varianta catalogata a fi dura de iesire din Uniunea Europeana, care presupune renuntarea inclusiv la statutul de membru al pietei unice. 

In aceste conditii, lira sterlina s-a apreciat in timpul discursului premierului britanic, Theresa May,  cunoscand cea mai mare crestere dupa votul pro Brexit de la referendumul din iunie,. Aprecierea monedei se datoreaza faptului ca aceasta a promis ca acordul final negociat cu UE pentru iesirea tarii din uniune va fi supus votului in Parlamentul de la Londra. Totodata, ea a sustinut ca va incerca sa mentina Marea Britanie ca partener economic cheie al Uniunii Europene. 

Moneda britanica castigase deja un procent inainte ca premierul britanic sa inceapa discursul mult asteptat, in conditiile in care fragmente din discurs fusesera scurse in presa. Lira s-a apreciat apoi cu peste doua procente, fiind cotata la un maxim 1,2340 de dolari.

De asemenea, lira sterlina a castigat circa 0,8 procente fata de euro.Totodata, principalul indice al bursei londoneze, FTSE 100, care a avut tendinta de a creste in timp ce lira a scazut, a inregistrat in timpul discursului o scadere, generata de exportatori si companiile de minerit.

Regatul Unit nu mai contribuie la bugetul UE
 
Britanicii au decis, in iunie 2016, prin referendum, ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana. Ulterior, au fost vehiculate diverse scenarii care mergeau de la o ruptura totala, la un compromis care includea ramanerea Marii Britanii ca membru cu drepturi depline in piata unica. 

Premierul Theresa May a transat, insa, problema si a anuntat ca tara sa nu va ramane in piata unica si, implicit, nu va mai contribui la bugetul UE. 

”Cum nu vom mai fi membri ai pietei unice, nu ni se poate cere sa contribuim la bugetul UE. Zilele in care Marea Britanie contribuia anual cu multi bani la bugetul UE s-au terminat”, a subliniat May in discursul sau. 

Potrivit acesteia, Marea Britanie cauta un nou parteneriat egal cu statele membre ale UE, si nu un statut partial de membru. ”Nu iesim cu adevarat din UE daca nu suntem stapanii propriilor noastre legi”, a mai spus premierul britanic. 

Cu toate acestea, oficialul britanic a precizat faptul ca iesirea din UE nu iseamna o izolare a tarii sale, ci, din contra, o mai mare deschidere globala. 
 
''Doresc ca Regatul Unit sa iasa din aceasta perioada de schimbari mai puternic, mai corect, mai unit si mai vizionar ca oricand. Vreau sa fim o tara sigura, prospera, toleranta. Vreau sa fim cu adevarat o Marea Britanie globala, cel mai bun prieten si vecin al partenerilor nostri europeni, dar si o tara care ajunge dincolo de frontierele Europei, o tara care iese in lume pentru a construi relatii cu vechi prieteni, dar si cu noi aliati'', a adaugat Theresa May.

Ce se intampla cu muncitorii europeni in Regat?

In ceea ce priveste imigratia, premierul britanic a insistat ca Marea Britanie a fost mereu o tara deschisa si toleranta, dar a avertizat ca, atunci cand nivelul acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru granitele deschise ''se clatina'', explicand ca publicul le-a transmis politicienilor ca acest lucru s-a intamplat inaintea si in timpul referendumului privind Brexit.

Pe de alta parte, May a dat asigurari ca drepturile cetatenilor europeni care traiesc deja in Marea Britanie si drepturile cetatenilor britanici care locuiesc in UE vor fi protejate.