Monday, March 18, 2013

Programul Kogalniceanu, intrerupt de guvernul Ponta, inclusiv pentru cei care au luat deja credit

Firmele care au obtinut credite prin programul Kogalniceanu nu au mai primit subventie de dobanda din luna decembrie, deoarece guvernul a decis sa intrerupa platile. 

In consecinta, cele peste 800 de firme care au luat imprumut pentru dezvoltarea afacerilor, bazandu-se pe promisiunea guvernului ca va subventiona o mare parte din rata dobanzii, trebuie sa o plateasca de acum integral din propriile fonduri. 

“Clientii achita de circa 4 luni integral dobanzile datorate pentru ca in luna decembrie a fost sistata plata subventiilor. Este necesara o regandire a programului”, au precizat surse din piata bancaraDecizia de a intrerupe plata subventiilor a venit imediat ce ordonanta de urgenta prin care s-a instituit programul a fost adoptata prin lege iar parlamentarii au adus si o serie de modificari, in favoarea firmelor

Astfel, suma ce putea fi obtinuta de o companie fusese majorata de la 125.000 lei pe an la 400.000 lei pe an iar procentul de subventionare a dobanzii a urcat la 100%, dar nu mai mult de 9 procente. 

“Subventionarea integrala a dobanzii in cadrul Programului va asigura utilizarea eficienta si intr-o proportie cat mai mare a sumelor alocate cu titlu de subventie care se acorda IMM de la bugetul de stat”, a fost concluzia membrilor de la momentul respectiv al deputatilor din Comisia Buget, Finante si Banci si Comisiei pentru Industrie si Servicii. 

De asemenea, guvernul si-a asumat prin programul de guvernare ca va ajuta IMM-urile sa depaseasca dificultatile financiare prin intermediul diverselor programe de stat. 

Bugetul de stat pe 2013 cuprindea ?i cheltuieli de 16 mil. lei cu subven?ionarea dobânzilor la creditele acordate IMM-urilor, dar deocamdat? hot?rârea privind continuarea programului nu a fost publicat? în Monitorul Oficial.

Cei mai afectati sunt cei care au luat deja un imprumut. Avand in vedere ca majoritatea bancilor si-au structurat costurile astfel incat clientii sa beneficieze de procentul maxim dedobanda subventionata, clientii trebuie sa suporte acum un cost suplimentar de 7 procente pe an. 

La un credit maxim de 125.000 lei, cele 7 procente care nu mai sunt subventionate de stat inseamna un cost suplimentar de aproximativ 8.700 de lei anual. 

Cand se poate modifica modalitatea de executare silita la credit?

Intrebare: Se poate modifica modalitatea de executare de cate ori se inteleg si convin cele doua parti? Se poate renunta pe parcurs la poprire?

Raspuns: Atat Codul de procedura civila anterior – prin dispozitiile art.3714 cat si Noul Cod de procedura civila – prin art.630, prevad in mod expres posibilitatea legala conferita creditorului si debitorului de a conveni, in tot cursul executarii silite si sub supravegherea organului de executare, cu privire la: 

i)    efectuarea executarii, in tot sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, 
ii)   ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau 
iii) ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

Prin urmare, cele doua parti  - de comun acord - pot solicita executorului judecatoresc investit de creditor cu executarea silita a debitorului, sa ia act de incheierea unei conventii in sensul mai-sus mentionat.

Executorul judecatoresc este obligat prin lege sa ia act de o astfel de intelegere, urmand sa comunice partilor detaliile legate de plata cheltuielilor de executare ce cad, in mod legal, in sarcina debitorului –  s-ar putea agrea cu executorul sa se achite numai cheltuielile de executare realizate pana la momentul incheierii conventiei dintre creditor si debitor.

Referitor la posibilitatea renuntarii la poprire, prin conventia incheiata intre creditor si debitor, partile pot agrea atat suspendarea executarii silite prin poprire cat si  desfiintarea popririi prin renuntarea creditorului la executarea silita. 

In cazul suspendarii, actele de executare efectuate anterior raman in fiinta pana la achitarea integrala a obligatiei de plata, iar tertul poprit nu va face plati care ar putea diminua bunurile indisponibilizate. 

Dupa trecerea unui termen de 6 luni de la suspendarea executarii prin acordul partilor, in lipsa oricarui alt act de executare din partea creditorului ce i-a fost solicitat in scris de executorul judecatoresc, executarea silita se perima de drept; creditorul poate face insa o noua cerere de executare silita inautrul termenului de prescriptie.

In cazul renuntarii creditorului la executare, executarea silita inceteaza, creditorului fiindu-i remis titlul executoriu precum si incheierea motivata a executorului judecatoresc.

Cum obtin raportul de la Biroul de Credit?


Fiecare persoana are dreptul, prin lege, sa obtina informatii referitoare la situatia inscrierii la Biroul de Credit. Mai mult, in fiecare an, se poate obtine un raport gratuit, ulterior costul fiind de 6 lei pentru fiecare raport solicitat.
 
Pentru eliberarea situatiei proprii, persoanele interesate trebuie sa adreseze in scris catre Biroul de Credit o cerere tip datata si semnata, la care se anexeaza o copie dupa actul de identitate si, dupa caz, dovada platii celor 6 lei.
 
Plata se va face la orice unitate BCR, folosind urmatoarele date:
- beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)
- cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001
- deschis la banca: BCR Lipscani
 
Documentele se trimit la adresa postala - Strada Sfânta Vineri nr.29, sector 3, Bucureºti - sau scanate prin e-mail, la adresa situatie@birouldecredit.ro
 
Raportul privind situatia inscrierii la Biroul de Credit este transmis solicitantului in functie de preferinta acestuia tot prin intermediul Postei - caz in care cheltuielile vor fi suportate de solicitant - sau prin e-mail.

Preferati sa scoateti bani de la bancomat? S-ar putea sa va coste foarte mult

Bancile incearca sa impulsioneze plata cu cardul direct la comercianti in defavoarea retragerilor de numerar, dar in unele cazuri acest lucru inseamna aplicarea unor comisioane tot mai mari pentru utilizarea bancomatelor, comisioane care nu pot fi uneori evitate. 

Regula de aur este ca de fiecare data cand este posibil, cardul sa fie utilizat direct pentru plata la comerciant. Retragerea de numerar de la bancomat si plata in cash intr-un loc unde exista instalat un POS nu aduce niciun beneficiu, in schimb poate aduce costuri destul de mari. 

Comisionul ajunge si la 0,3% de la bancomatele proprii

Doar cateva banci, printre care Banca Transilvania, Volksbank, Millennium Bank, Garanti Bank si ING Bank, mai au comision zero la retragerea de la propriul bancomat la cardul standard sau la cardul de salariu. Restul bancilor percep comisioane intre 0,2% si 0,3% pentru retrageri. 

Astfel, in cazul in care intr-o luna se retrage intreg salariul de 2.000 lei, comisionul platit bancii este cuprins intre 4 si 6 lei. 

Daca se retrager numerar de la bancomatul altei banci, comisionul perceput poate ajunge la cativa lei doar pentru o singura tranzactie, oricat de mica. In aceste situatii, bancile percep un comision de minim 0,5% + 2,5 lei, la fiecare tranzactie. Pentru o retragere de 10 lei, comisionul platit de client va fi de 2,55 lei. Pentru o retragere de 1.000 lei, comisionul platit va fi de 7,5 lei. 

Sunt si cateva banci, printre care BRD si UniCredit Tiriac Bank, unde comisioanele sunt si mai mari, si ajung chiar la 1%+4 lei. Asta inseamna ca pentru o retragere de numerar de 1.000 lei, comisionul platit va fi de 14 lei. 

La polul opus, cateva institutii, precum Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Volksbank, au semnat conventii intre ele, iar clientii beneficiaza de comisioane reduse daca utilizeaza reteaua de bancomate a bancilor corespondente. 

Unde nu poti plati cu cardul? 

Bineinteles, nu intotdeauna se poate utiliza cardul la bancomat pentru a evita comisioanele de retragere numerar. Spre exemplu, magazinele mici sau chioscurile de ziare. In cele mai multe cazuri nici intretinerea lunara nu poate fi platita cu cardul sau direct intr-un cont bancar.

De asemenea, sunt si locatii cu “pretentii” unde nu se poate plati cu card bancar. Spre exemplu, la Teatrul National (TNB), aplasat langa Km. 0 si la cativa zeci de metri de centrala celei mai mari banci din Romania, inca nu a fost implementat un sistem de plata cu cardul. 

Nici la Posta Romana nu poate fi utilizat cardul bancar, fiind necesar numerarul. Nici administratiile financiare nu au toate instalate POS, prin care cotribuabilii sa isi poata plati cu cardul taxele si impozitele.

Mai grave chiar sunt situatiile in care comerciantul anunta in ultimul moment ca POS-ul “nu merge”. Spre exemplu, dupa o masa la restaurant cand clientul vrea sa plateasca cu cardul afla ca “nu avem semnal” sau “POS-ul nu functioneaza momentan”, fiind nevoit sa gaseasca cel mai apropiat bancomat pentru a scoate numerar si sa suporte comisionul mare de retragere. 

Sau, tocmai ai alimentat masina la benzinarie si nu poti plati cu cardul pentru ca sistemul informatic al bancii este in mentenanta, fara nicio informare prealabila.