Tuesday, October 21, 2014

Dobanzi negative la depozitele in euro

Credit Suisse, Goldman Sachs si Bank of New York au inceput sa-si taxeze clientii de top urmarind politica Bancii Centrale Europene care ofera in prezent un randament de -0,2% bancilor care vin sa-si plaseze resursele. 

Taxarea vizeaza deocamdata clientii cu disponibilitati considerabile, gen fonduri mutuale, companii multinationale, fonduri de pensii. 

Potrivit The Wall Street Journal, Bank of New York opreste deja 0,2% pe an clientilor de top care fac depozite in euro, iar Goldman Sachs si Credit Suisse au la randul lor dobanzi negative. HSBC intentioneaza de asemenea sa isi taxeze clientii cu depozite mai mari de 10 milioane euro.

De ce apare aceasta politica abia acum, in conditiile in care decizia BCE are cateva luni bune de aplicare? Un posibil raspuns il dau in aceste zile pietele de capital, unde corectiile bursiere s-au amplificat. Cum o parte a investitorilor se refugiaza pe cash, bancile care nu au ce face cu aceste resurse in euro se confrunta cu costuri suplimentare plasandu-le la BCE.

MasterCard a lansat cardul care in loc sa-ti ceara PIN-ul iti ia amprentele

Cardul reprezinta o colaborare intre MasterCard si compania norvegiana Zwipe si combina tehnologia contacless cu autentificarea biometrica, ceea ce face ca utilizatorul sa nu se mai teama ca isi uita PIN-ul.
Cardul inlocuieste in acest fel PIN-ul cu amprenta posesorului, cu ajutorul unui senzor cititor de amprenta inclus. 
“Gadgetul” care are stocate amprentele posesorului in momentul configurarii nu este prevazut cu banda magnetica ci functioneaza dupa sistemul cardurilor de calatorie, utilizate la metrou sau in autobuze, care pot fi reincarcate si care au inclus un cip care tine evidenta fondurilor disponibile. 

Si cum tehnologia nu bate pasul pe loc, produsul Mastercard va avea curand si un concurent, Apple urmand sa lanseze propria tehnologie de plata in care utilizatorul isi confirma identitatea prin amprenta-Apple Pay.

Bursa a pierdut intr-o saptamana dobanda bancara pe un an

In ton cu pietele externe, toti indicii bursei au pierdut teren saptamana trecuta, corectiile fiind cuprinse intre 2,9% (BET-NG, indicele “energetic”) si 2,4% ROTX. 

Fata de inceputul anului, indicii romanesti sunt impartiti intre zona de crestere (BET +4,8%, BET-NG 2,9%, BET-XT 2,3%) si cea de corectii (BET-FI -3,5%, ROTX-4,1%, BET-BK -0,9%)

Inrautatirea prognozelor de crestere pentru economia europeana coroborata cu neintelegerile cu privire la programul de relaxare fiscala propus de BCE au fost intre factorii principali care au determinat o volatilitate mai ridicata a indicilor bursieri europeni, acestia depreciindu-se si cu procente de peste 3% in cursul zilelor de miercuri si joi.
“In acest context extern nefavorabil, investitorii prezenti pe piata noastra au reactionat in prima parte a saptamanii prin marcari de profituri lejere, cotatiile majoritatii actiunilor si ale indicilor locali nesuferind corectii semnificative", se arata intr-un raport pentru clienti al unei societati de investitii financiare. 

Apoi, in zilele de miercuri si joi, am asistat la corectii substantiale ale indicilor autohtoni, aproape actiunile lichide, suferind pierderi importante. Ultima zi a saptamanii a adus insa reveniri semnificative pentru indicii locali, urmand evolutia de pe pietele internationale.

Mini-ghid pentru evitarea fraudelor financiare

Financial Conduct Authority (FCA), cerberul pietelor financiare din Marea Britanie, a lansat o campanie prin care invata publicul cum sa evite postura de victima a schemelor Ponzi si altor tipuri de fraude financiare.

Escrocheriile financiare implica de regula tehnici de vanzare sub presiune, produse exotice care uneori nici nu exista, gen scheme sofisticate de creditare, pariuri pe emisiile de carbon, speculatii cu metale rare, etc.

Investitorul mediu inselat prin astfel de tehnici pierde de regula aproximativ 20.000 de lire iar FCA primeste in medie 5.000 de sesizari pe an din partea unor persoane ce suspecteaza derularea unor excrocherii financiare. Fraudele sunt dificil de detectat, implicand clonarea unor web-site-uri cunoscute, brosuri convingatoare, etc iar publicul tinta este format din persoanele ce cauta activ oportunitati de investitii.

Indicii ca ne-am putea afla in prezenta unei escrocherii:

  • Esti contactat pe neasteptate in legatura cu o investitie de neratat si esti presat sa iei repede o decizie sau esti tentat cu un discont
  • Randamentele sunt prea bune pentru a fi posibile
  • Esti sunat repetat iar convorbirile se lungesc de fiecare data
  • Esti momit cu faptul ca doar un numar limitat de pesoane beneficiaza de oferta