Tuesday, May 8, 2018

Noi lamuriri cu privire la restituirea taxei auto

Ministerul Finantelor vine cu noi precizari cu privire la restituirea taxei auto, in forma in care a fost platita de catre posesorii de autovehicole, ca urmare a faptului ca, in toate formulele, taxa a fost declarata neconforma cu legislatia UE. Intre timp, insa, inmatricularile de masini noi pierd teren in fata celor second-hand.

In prezent, statul a inceput rambursarea taxei, dar si aici intervin o serie de aspecte putin cunoscute. 


In acest context, MFP a publicat o proiect de Ordin prin care elimina obligativitatea anexarii documentelor doveditoare la cererea de plata. Initial, cererea de recuperare a taxei trebuia insotita de toate actele care dovedeau efectuarea platii, respectiv chitanta dar si cartea de identitate a masinii si, respectiv, certificatul de inmatriculare.

“S-a reglementat eliminarea obligatiei de a anexa la cererea de restituire documentul doveditor al platii taxei/timbrului de mediu pentru autovehicule, copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, intrucat organul fiscal are posibilitatea de a verifica in baza de date pe care o detine sau in bazele de date la care are acces informatiile referitoare la identificarea platii efectuate de contribuabil, identitatea vehiculului, inmatricularea acestuia si persoanele care au inmatriculat autovehiculul”, se arata in proiectul citat. 

Scopul masurii a fost de simplificare a procedurii administrative de restituire a taxelor auto/timbrului de mediu.

Pe cale de consecinta, se propune aprobarea unui nou model de cerere de restituire, care sa nu mai includa in cuprinsul ei referiri privitoare la anexarea documentelor doveditoare ale platii taxei, cartii de identitate a vehiculului sau certificatului de inmatriculare.

Cum se calculeaza sumele rambursate?

Masura are in vedere sumele reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Trezoreriile au inceput sa returneze banii din taxa auto, iar in cel mult 15 zile de cand au facut platatile vor vira si dobanzile aferente.

"Dupa efectuarea restituirii sumelor reprezentand taxa (...) organul fiscal central competent calculeaza dobanda cuvenita contribuabilului, in cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai tarziu de termenul stabilit prin ordonanta de urgenta pentru restituirea taxelor/timbrului", au anuntat autoritatile. 

Dobanda cuvenita contribuabilului se calculeaza asupra sumei de restituit care se inmulteste cu numarul de zile aferent perioadei cuprinse intre data perceperii taxei/timbrului si data restituirii efective si cu nivelul dobanzii, de 0,02%/zi.

Pentru returnarea sumelor reprezentand taxa auto, statul va lua in calcul cursul valutar actual, ceea ce inseamna ca in lei sumele rambursate vor fi mult mai mari decat cele platite de contribuabili in trecut.

Sumele pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi platite intre 1 ianuarie 2018 si 31 decembrie 2018, iar cele pentru timbrul de mediu intre 1 septembrie 2018 si 31 martie 2019.

Taxa auto a fost eliminata in februarie 2017 si, de atunci, inmatricularile noi de masini au suferit in fata celor second-hand, care nu mai aveau nicio bariera. 

Si cele mai recente date publicate de INS arata o scadere a numarului de masini noi inmatriculate in Romania. 

In primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul patru din anul trecut, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 12,4%, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu doar 3%. 

Comparativ cu trimestrul unu din anul trecut, insa, situatia sta ceva mai bine, datorita sectorului de transport marfa.