Tuesday, February 18, 2014

Limitarea comisioanelor la platile cu card: AURSF cere garantii pentru consumatori

AURSF a decis sa se implice in imbunatatirea proiectului de reglementare a comisioanelor interbancare la platile cu cardul, cerand organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea unor acte normative. 

De asemenea, in termenul legal, AURSF a transmis Ministerului Finantelor Publice pozitia sa in legatura cu reglementarea propusa, precum si un set de propuneri si argumente pentru imbunatatirea textului proiectului de act normativ. 

AURSF sustine initiativa Ministerului Finantelor Publice de limitare a comisioanelor interbancare la platile cu cardul, la nivelurile propuse in textul supus dezbaterii publice, niveluri care sunt similare celor cuprinse in propunerea Comisiei Europene din vara anului trecut. AURSF doreste, insa, ca in textul actului normativ sa se regaseasca garantii ca, in urma aplicarii limitarii comisioanelor interbancare, consumatorii vor avea de castigat.


In opinia AURSF, garantiile sunt necesare pe doua paliere: 

a) de la comercianti, care sa fie incurajati sa transfere economiile realizate din reducerea de costuri realizata prin scaderea acestor comisioane in preturi mai mici practicate la vanzarea produselor si serviciilor;
b) de la banci, care sa fie descurajate sa majoreze costul utilizarii cardurilor de catre consumatori (spre exemplu, prin majorarea comisioanelor de emitere sau de administrare anuala).

Propunerea AURSF este aceea de a implica in mod activ in aceasta chestiune:

a) Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care sa monitorizeze comportamentul bancilor si al comerciantilor, respectiv pretul bunurilor/serviciilor, atat inainte, cat si dupa aplicarea reglementarii, si sa sanctioneze orice abatere constatata;
b) Banca Nationala a Romaniei, care sa realizeze un studiu de piata legat de costurile percepute de banci consumatorilor, pentru emiterea si utilizarea cardurilor, atat anterior intrarii in vigoare a reglementarii, cat si la 6 luni/1 an ulterior acestui moment.

"De asemenea, consideram ca modul actual de formulare al propunerii de reglementare nu asigura nici macar garantia reducerii costurilor comerciantilor, in urma reducerii comisioanelor de catre institutiile acceptante. In acest sens, am solicitat reformularea textului actului normativ. Propunerea de reformulare, precum si toate celelalte detalii ale pozitiei exprimate de AURSF pot fi regasite, pe larg, in scrisoarea trimisa Ministerului Finantelor Publice in data de 07.02.2014", declara Alin Iacob, presedintele AURSF.

Adrian Vasilescu, BNR: Salariul cu sporuri al guvernatorului nu depaseste 12.000 euro

Salariile de la Banca Nationala a Romaniei sunt mai mici decat la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu citat de Capital

Salariul de baza al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de 10.000 euro pe luna, iar cu sporuri urca la aproape 12.000 euro.

Purtatorul de cuvant al ASF, Radu Soviani , a spus ca seful sau, Dan Radu Rusanu, incaseaza 14.000 de euro lunar, oricum mai mult decat Isarescu. Mai mult, potrivit Hotnews, in ultimele doua luni din anul trecut, Ru?anu ar fi incasat peste 70.000 de euro, suma explicata oficial prin existen?a unor prime de vacanta.

“Asa am stiut si eu, ca la ASF sunt stabilite salarii identice cu cele de la BNR. Sumele care se vehiculeaza acum pe ecrane si despre care se spune ca sunt identice ca la Banca Nationala, nu mai sunt identice. Salariul guvernatorului la Banca Nationala este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de baza al guvernatorului este de aproximativ 10.000 de euro si urca la aproape 12.000 de euro cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie. Celelalte salarii sunt mult mai mici”, a declarat Adrian Vasilescu pentru Agerpres. 

Declaratiile consilierului guvernatorului bancii centrale vin la o zi dupa ce purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, a afirmat, la Realitatea TV, ca salariile din ASF sunt mai mici decat cele de la Banca Nationala.

“ASF a fost, de la inceput, transparenta in privinta politicii de salarizare si cunoasteti comunicarea prin care am spus ca presedintele are 14.000 net, prim-vicepresedintele 12.000, vicepresedintele la fel. Toate celelalte salarii sunt potrivit legii si sunt la un nivel mai mic decat cele intalnite in Banca Nationala a Romaniei”, a declarat Radu Soviani.

AURSF cere analizarea politicii de resurse umane si salarizarea din ASF

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) solicita Parlamentului Romaniei sa infiinteze de urgenta o comisie parlamentara de ancheta a politicii de resurse umane si a salarizarii personalului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Solicitarea survine in urma aparitiei in presa a mai multor informatii cu grad ridicat de credibilitate, care vorbesc de faptul ca un numar important de angajati si consilieri ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang inalt din Romania. Acest lucru alimenteaza suspiciunile legate de caracterul clientelar al angajarilor si de abandonarea principiilor de competenta profesionala care ar trebui sa guverneze activitatea acestei institutii de baza a pietei financiare.

De asemenea, aceleasi informatii sugereaza ca in cadrul ASF exista salarii brute care ajung pana la zeci de mii de euro lunar, prime de vacanta, de sfarsit de an, etc.

"Solicitam Parlamentului Romaniei sa initieze o ancheta, care sa evalueze situatia existenta la ASF in ceea ce priveste politica de resurse umane si cea de salarizare. Procesul deja demarat de evaluare a personalului ASF ar trebui sa fie transparentizat si sa fie stabilite incompatibilitati si criterii clare de competenta, atat pentru membrii ConsiliuluiASF, cat si pentru personalul autoritatii”, declara Alin Iacob, presedintele AURSF.

Potrivit acestuia, ar trebui sa fie stabilite si criterii de performanta care sa fie aplicate in politica de salarizare, niveluri maximale ale salariilor si altor categorii de venituri de natura salariala, precum si numarul maxim de posturi de conducere si de executie pe care il poate contine organigrama ASF.

"AURSF se considera pe deplin indreptatita sa initieze acest demers, in conditiile in care utilizatorii romani de servicii financiare sunt practic cei care platesc salariile conducatorilor, consilierilor si salariatilor ASF, avand in vedere ca acestea se achita din taxele si comisioanele ridicate pe care utilizatorii de servicii financiare le platesc societatilor de asigurare, societatilor de servicii de investitii financiare, administratorilor fondurilor de pensii si celorlalte entitati de pe pietele reglementate si supravegheate de ASF", se precizeaza in comunicatul de presa al asociatiei.

Volksbank a introdus autorizarea prin SMS la internet banking

Clientii Volksbank pot renunta la dispozitivele token pentru autentificarea la aplicatia de internet banking. Banca poate trimite acum codul de securitate prin SMS.

Serviciul functioneaza de pe orice telefon, nefiind necesara instalarea unei aplicatii dedicate. SMS-urile se trimit automat, dupa completarea ordinelor de plata in platforma de internet banking.

“Este o solutie mult mai comoda pentru utilizatorii de internet banking, in comparatie cu dispozitivele clasice de generare de coduri”, spune Marius Balcanu, seful Departamentului Online Services and Strategy, din cadrul Volksbank.

Optiunea de autentificare prin SMS este oferita gratuit. Nu exista comisioane nici la activarea optiunii si nici comisioane de administrare. De asemenea, SMS-urile trimise de banca sunt gratuite, indiferent de numarul lor.