Tuesday, May 7, 2013

BNR mentine dobanda cheie dar modifica dobanzile la facilitatile de credit si depozit


BNR a decis sa reduca intervalul in care pot varia ratele de dobanda aferente creditelor si depozitelor ce pot fi obtinute de bancile comerciale cu 1 punct procentual.
Astfel, dobanda la facilitate de creidtare va fi de 8,25%, in loc de 9,25%, in timp ce in cazul depozitelor, dobanda acordata creste de la 1,25% la 2,25%. Modificarea este motivate de BNR prin dorinta de a tempera volatilitatea dobanzilor pe pietele monetara si bancara. 
Aceasta este prima modificare a intervalului, de la introducerea sa in mai 2008, cu toate ca discutii despre o posibila restrangere au mai existat si in ultimii 2 ani.
Totodata, in sedinta din 2 mai, consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 5,25%, precum si mentinerea neschimbata a nivelul rezervelor minime obligatorii.
“Aceste decizii sunt menite sa intareasca in continuare transmisia semnalului ratei dobanzii de politica monetara, tendinta ce se va reflecta pozitiv pe piata creditului in moneda nationala, prin reducerea treptata a costurilor finantarilor noi”, se precizeaza in comunicatul BNR.

No comments:

Post a Comment