Wednesday, December 18, 2013

Programele de rate fara dobanda te pot ajuta sa eviti costurile mari ale creditelor

Programele de rate fara dobanda iti permit sa achizitionezi bunuri de valori mai mari si sa eviti costurile mai ridicate asociate cu creditele standard. Conso.ro iti arata cum sa utilizezi in siguranta aceste produse.

Ratele fara dobanda sunt disponibile prin intermediul cardurilor de credit. Foarte multe banci au atasat programe de acest fel pe card, astfel ca poti merge in marile retele de magazine, pentru a face cumparaturi in rate. In general, cumparaturile se pot esalona in aproximativ 12 rate lunare.

Singurul cost asociat este cel cu administrarea cardului de credit, unde comisioanele sunt in general de aproximativ 50 lei pe an. 

Atentie insa la ofertele inselatoare, pentru ca sunt cazuri cand unele banci afirma ca permit rate fara dobanda, dar percep in paralel comisioane la credit.

O data ce ai facut o cumparatura in rate, este foarte important sa te mentii in acest program. Orice intarziere te poate scoate in afara programului si ajungi sa platesti dobanzi ridicate pentru imprumut.

De asemenea, daca faci o cumparatura suplimentara cu cardul, suma trebuie sa fie rambursata integral, in perioada de gratie. In caz contrar, majoritatea bancilor iti vor percepe dobanda atat pentru sumele noi cheltuite, dar si pentru cumparaturile efectuate prin programul rate fara dobanda.

Robor la 3 luni coboara sub 2,5%

Robor la 3 luni a scazut marti sunt nivelul de 2,5%, marcand astfel un nou minim istoric. Clientii care intentioneaza sa contracteze credite in lei cu dobanda variabila nu trebuie sa neglijeze faptul ca evolutiile recente se pot inversa.

Ultima valoare publicata de BNR pentru Robor la 3 luni - cel mai utilizat indice in stabilirea dobanzilor la imprumuturile in lei - este de 2,46%. De la finele lui octombrie, indicele oscila intre 2,5% si 3%.

In ultimul an, acest indice a inregistrat o reducere semnificativa, de aproximativ 3,6 puncte procentuale, in conditiile in care la finele lui decembrie 2012, BNR afisa o valoare de 6,05%. 

In cea de-a doua parte a anului, scaderea a fost alimentata de reducerile repetate ale dobanzii cheie de catre BNR, pe fondul scaderii inflatiei. 

Cum insa pentru pentru urmatorii 2 ani BNR estimeaza o reluare a cresterii inflatiei - de la 1,88% cat este in prezent pana la 3% in 2014 si 3,3% in 2015 - este posibil ca si ratele Robor sa isi reinceapa cresterea.

Experienta ultimilor ani arata ca Robor inregistreaza destul de frecvent fluctuatii, care pot ajunge si la 1-2 puncte procentuale pe termen scurt. Acest lucru face ca rata lunara sa sufere modificari ample de la o luna la alta, in special, in cazul creditelor ipotecare.

Cum aleg un card de debit?

Intrebare: Buna ziua As dori sa imi fac un card debit si nu stiu la ce banca ar fi cel mai convenabil pentru comisioane. Din ce am studiat cei de la Marfin Bank ar avea cel mai mic comision. Va multumes anticipat

Raspuns: Cardurile de debit permit accesul la banii din contul curent. Prin urmare, pentru a avea un card de debit, trebuie deschis si un cont curent la banca.

Astfel, aceste produse ar trebui studiate impreuna inainte de a lua o anumita decizie. 

Comisioanele care trebuie avute in vedere sunt in principal cele de deschidere si administrare a contului curent, de emitere si administrare card de debit, precum si comisioanele aferente utilizarii cardului pentru retragerea de numerar, atat in reteaua de bancomate ale bancii emitente, cat si ale altor banci. 

In cazul in care calatoresti in strainatate, ar trebui sa te interesezi si de comisioanele pentru tranzactiile la comercianti in strainatate, dar si de cursul valutar folosit pentru tranzactiile in alte monede.

Daca utilizezi mai multe servicii de la aceeasi banca, merita sa acorzi atentie si pachetelor de cont curent. Acestea includ mai multe produse si servicii, pentru care bancile percep in general un comision unic de administrare, care este mai mic decat totalul costurilor aferente achizitionarii separate a produselor.

Pachetele de cont curent pot include mai multe facilitati, precum un anumit numar de tranzactii gratuite la ATM sau la comercianti, interogari de sold la ATM etc.

UE pregateste noi reguli pentru firmele de audit

Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma serviciilor de audit, cu scopul de a creste increderea investitorilor in informatiile financiare.

Masurile agreate au scopul de a asigura un grad mai mare de independenta firmelor de audit, in special in relatia cu institutiile financiare si companiile listate la bursa.

Conform noilor reguli, firma de audit trebuie schimbata dupa maxim 10 ani. Daca se face o noua licitatie, termenul se poate prelungi cu inca 10 ani sau cu inca 14 ani, in cazul unui audit comun, in care mai multe firme coopereaza.

Companiile de audit nu vor putea oferi o serie de servicii catre clientii lor, cum ar fi consultanta fiscala sau servicii legate de strategia financiara si de investitii. Veniturile din alte activitati decat cele interzise vor fi limitate la maxim 70% din veniturile realizate din audit. Prin aceste restrictii, se are in vedere limitarea conflictului de interese.

Reforma serviciilor de audit a devenit necesara dupa ce criza financiara a aratat ca auditorii nu au reflectat situatia reala a multor institutii financiare sau societati listate din cauza relatiilor stranse, dezvoltate in timp, intre auditor si client.