Tuesday, February 9, 2016

Isarescu: Darea in plata nu ar strica, daca se aplica celor cu probleme reale

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) par sa accepte Legea darii in plata, cu conditia sa se aplice doar celor care au probleme reale, iar creditele Prima Casa sa fie exceptate. Guvernatorul spune ca BNR va transmite Parlamentului propuneri pentru modificarea Legii. 
„Legea darii in plata, daca va fi aprobata in concordanta cu expunerea de motive, adica sa se refere la cei care au probleme reale, si nu la alte imobile sau terenuri, cred ca nu ar strica. Pe de alta parte, daca ma intrebati pe mine, este foarte bine ce am vazut in ultimele zile, in sensul ca se vine cu informatii corecte. Numai in Spania se gaseste o astfel de lege. Romania, insa, nu are totdeauna o traditie legislativa si bancara sa venim cu inovatii. Aceasta lege, asa cum este in prezent, nu spune nimic despre garantia pe care statul o da prin programul Prima casa. Trebuie sa iesim din starea obsesiva ca bancile se razbuna", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isareascu. 

BNR va propune in Parlament solutii de modificare a legii


El a precizat ca BNR va prezenta propuneri in acest sens in Parlament, dar ca in absenta unor modificari de substanta, bancile vor restrange accesul populatiei la credite, mai ales prin majorarea avansului. In plus, guvernatorul considera ca faptul ca o banca a marit deja avansul la creditele imobiliare, iar altele studiaza aceasta optiune reprezinta un lucru normal, avand in vedere ca riscul de creditare, care este mare oricum, va creste prin lege.

„Noi discutam cu bancile în calitate de supraveghetor, dar nu am cunostinta de nicio intelegere intre banci. Credem ca ce au anuntat unele banci, in conditiile in care legea va fi aprobata in forma actuala, mi se pare o reactie actuala la o propunere legislativa majora”, a adaugat Isarescu.

In opinia sefului BNR, Legea darii in plata nu face neaparat dreptate intre debitori si banca, iar institutiile bancare isi asuma riscuri enorme atunci cand acorda credite din banii deponentilor.

Aplicarea doar la consumatori, un pas inainte


La randul sau, viceguvernatorul Bogdan Olteanu spune ca aplicarea legii doar pentru persoanele fizice consumatori este un pas important inainte. Insa Parlamentul mai trebuie sa lamureasca exact cui se aplica aceasta lege si ce se intampla cu programul Prima Casa, care ar trebui exceptat din text.

“Este un pas important inainte (faptul ca se va aplica doar consumatorilor, potrivit unui amendament depus de initiator –n.r.). Este o chestiune pe care am ridicat-o inca de la primele noastre interventii. Trebuie sa definim foarte bine care sunt beneficiarii acestei legi”, a declarat Olteanu.

Olteanu vrea ca Prima Casa sa nu intre sub incidenta legii

Pe de alta parte, legea mai are nevoie si de alte restrictii, crede viceguvernatorul Olteanu.

“Trebuie sa definim foarte bine care este obiectul legii respective, ce inseamna acel imobil care face obiectul legii darii in plata. Ar fi foarte bine sa se refere doar la locuinta”, mai spune oficialul BNR.

Totodata, Olteanu arata ca un efect al legii, in varianta adoptata initial, este acela ca stinge orice tip de obligatii, inclusiv pe cele asumate de stat prin programul Prima Casa, ori bancile au acordat credite in conditii speciale tocmai pentru ca aveau garantia statului. 
“Unul dintre primele lucruri care trebuie facut este exceptarea Prima Casa”, spune Olteanu.

BNR mentine atat dobanda cat si nivelul rezervelor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a produs surprize in sedinta de vineri si a decis sa mentina atat rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an cat si ratele rezervelor minime obligatorii la 8% la lei si la 12% la valuta. In schimb, leul a adus surpriza saptamanii, apreciindu-se semnificativ, in special in fata dolarului. 

Analistii participanti la un sondaj realizat de  Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania  (AAFBR) au anticipat deciziile BNR si se asteapta la modificari in ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii treptat in urmatorii doi ani. 

Analisti: RMO vor scadera treptata in urmatorii doi ani

„Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi reduse in lunile urmatoare pana la 6% la finalul lui 2016 si 4% la finalul lui 2017. Totodata, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea continua in viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% in decembrie 2016 si 8% in decembrie 2017”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.

Rata anuala a inflatiei a fost negativa in decembrie 2015, respectiv minus 0,9%, si urmeaza sa mai scada in jur de minum 3% in primul trimestru pe fondul reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la inceputul acestui an. 

Banca centrala prognozeaza o rata anuala de 1,1% la sfarsitul lui 2016 si estimeaza ca indicatorul va intra in intervalul tintit, de 2,5% plus/minus un punct procentual, abia in 2017.

Dobanzile din piata sunt substantial sub nivelul dobanzii cheie a BNR, datorita excesului de lichiditate din sistem. Rata ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la credite, s-a situat, vineri, la 0,82%, foarte aproape de minimul istoric de 0,81% stabilit saptamana aceasta. 

Saptamana fasta pentru leu

In saptamana care se incheie, leul a avut o evolutie poitiva fata de principalele inregistrand cresteri semnificateive, in special in raport cu dolarul american. 

Vineri, BNR a anuntat un curs de 4,0240 lei pentru un dolar american, cu aproape 13 bani sub cotatia de vinerea trecuta, de 4,1525 lei/dolar. Cursul a crescut usor in prima zi a saptamanii, la 4,1723 lei/dolar, insa ulterior a scazut, cea mai abrupta cadere de la o zi la alta consemnandu-se joi, cand BNR a anuntat o cotatie de 4,0320 lei/dolar, in scadere cu aroape 10 bani de la 4,1296 lei/dolar cu o sedinta in urma. 

Moneda nationala a crescut si in fata euro, iar banca centrala a anuntat, in ultima sedinta a saptamanii, un curs de 4,5013 lei/euro, in scadere de la 5,5337 lei/euro cat a fost cursul BNR stabilit vinerea trecuta. 

Francul elvetian a pierdut, si el, teren in fata leului romanesc in aceasta saptamana, insa a mai recuperat ceva in ultima sedinta. Moneda elvetiana a evolut mixt, insa tendinta a fost de scadere pana joi, cand a ajuns la o cotatie de 4,0279 lei/franc, de la 4,0820 lei/franc la inchiderea saptamanii trecute. Vineri, insa, francul a mai recuperat din pierdere si a crescut, la cursul BNR, la 4,0583 lei/franc.

Prima Casa nu dispare, ci accelereaza

Programul Prima Casa nu numai ca nu dispare, asa cum ameninta bancile, dar chiar accelereaza. In ianuarie, numarul mediu de solicitari pe zi era de 150, dar in ultima perioada a ajuns la 240, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). 
Porivit unui comunicat al institutiei, programul s-a derulat fara intreruperi, astfel ca de la inceputul anului 2016 au fost acordate peste 1.500 de garantii, cu o valoare totala care a depasit 133 de milioane de lei.

„Programul Prima Casa se desfasoara in bune conditii, in conformitate cu prevederile legale. In anul 2016, in cadrul Programului este disponibil un plafon total de garantare in valoare de aproximativ 1,69 milioane de lei. Toate bancile participante in program dispun de plafon aprobat si comunicat potrivit legii, in vederea acordarii de credite garantate in cadrul programului”, informeaza FNGCIMM.

Si Ministerul Finantelor Publice a precizat, recent, ca nicio institutie bancara prezenta in program nu si-a anuntat intentia de a se retrage.

Precizarile institutiilor statului vin dupa ce mai multe banci au amenintat ca ies din program din cauza incertitudinii garantiei statului in cazul aprobarii legii privind darea in plata. 

Insa, datele de la FNGCIMM contrazic temerile declarate ale bancilor, mai ales ca atat in forma initiala cat si in urma amendamentelor depuse, legea  privind darea in plata urmeaza sa se aplice inclusiv creditelor aflate in derulare.