Friday, June 15, 2018

BNR: De ce creste riscul de nerambursare la credite?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intentioneaza sa stopeze creditarea persoanelor fizice, ci este in cautarea unui dozaj adecvat in contextul in care, in ultimul an, a crescut riscul de nerambursare a creditelor. In acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat o dezbatere serioasa cu privire la creditul ipotecar. 
 
”In Raportul (asupra Stabilitatii Financiare - n.r.) din acest an, evidentiem cresterea riscului de nerambursare a creditelor. Acest lucru are multe cauze, inclusiv cateva initiative legislative neinspirate. Este un risc cu potential, dar este de datoria noastra sa il mentionam, pentru ca poate deveni un risc real, daca nu se actioneaza in sensul descurajarii factorilor care il genereaza”, a explicat guvernatorul BNR. 
 
Acesta a mentionat ca discutiile referitoare la creditarea persoanelor fizice nu vizeaza stoparea contractarii de imprumuturi, ci limitarea riscului de nerambursare.

Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca perioada dobanzilor negative si a dobanzilor foarte scazute s-a incheiat. “Din acest punct de vedere, comparatiile care se fac acum cu privire la Robor, ca sunt noi recorduri, nu sunt corecte. Dobanzile in Romania sunt inca scazute si nu stim unde se va incheia noul ciclu”, a mai spus guvernatorul. Alaturi de riscul de crestere a dobanzilor, el l-a mentionat si pe cel de scumpire a imobilelor. 
 
Gradul de indatorare creste pe toate categoriile de credite

La randul sau, viceguvernatorul Liviu Voinea a subliniat ca, desi rata creditelor neperformante a scazut semnificativ in ultimii ani, la putin peste 6%, riscul de nerambursare este in crestere, atat pe sectorul populatiei, cat si pe cel al compoaniilor. 

“Prognoza ratei anuale de nerambursare arata ca exista riscul ca aceasta sa creasca semnificativ in urmatoarele 12 luni”, a punctat Voinea. Aceasta estimare are la baza faptul ca gradul de indatorare a populatiei este mai mare in prezent, fata de anul trecut, pentru toate categoriile de venit, atat la ipotecare cat si la creditele de consum.

Voinea a mai spus faptul ca rata anuala de nerambursare (care exprima procentul din debitorii performanti astazi, dar care risca sa intre in stare de neperformanta in urmatoarele 12 luni, pe baza trendurilor din perioada anterioara) este de 0,4% in prezent, dar la un nivel foarte redus al ratei creditelor neperformante. Iar aceasta din urma risca sa creasca semnificativ pe masura ce creste gradul de indatorare, in special in zona clientilor care se afla la un grad de 50% - 60%. 
 
Impactul cresterii Robor, in varianta BNR

Viceguvernatorul BNR s-a referit si la impactul majorarii Robor asupra ratelor lunare la banca. Astfel, in perioada aprilie 2017 - martie 2018, rata la un ipotecar standard a crescut cu 108 lei (15%), cea la un credit Prima casa cu 129 de lei (15%), iar cea la un credit de consum cu 8 lei (2%).