Friday, December 15, 2017

Cati bani primeste Prima Casa in 2018?

Programul Prima Casa va beneficia de un plafon de garantii de stat de 2 miliarde de lei in 2018, in scadere de la 2,67 miliarde de lei in 2017, potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice. In plus, de anul viitor se va reduce marja de dobanda la 2% si pentru creditele contractate pentru construirea unei case. 
In prezent, marja de 2% este aplicata doar pentru achizitia de locuinte, iar la creditele pentru constructia unei case putea urca la 2,5%. marja se aplica, in ambele cazuri, peste indicatorul de referinta ROBOR la 3 luni. 

“In vederea corelarii prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, si pentru a se evita orice discriminare in acest sens, se propune in prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% urmand ca finantatorii, in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, sa transmita FNGCIMM si MFP nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte”, se mentioneaza in proiectul citat. 

De asemenea, documentul stabileste si modul in care vor fi utilizate fondurile ramase din anul precedent, daca este cazul. 

“Pentru a elimina orice echivoc in privinta modalitatii de alocare catre finantatori a rezervei nealocate la inceputul anului in raport cu ponderea garantiilor acordate in favoarea fiecarui finantator participant in program in totalul garantiilor acordate in cadrul programului de la inceputul anului de referinta, se propune introducerea unei clarificari suplimentare care sa ateste faptul ca in cazul rezervei ramase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator de la inceputul anului”, se mai arata in proiect. 

Strategia prevede ca programul sa se incheie in 2022


Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casa, care prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garantii de 2,5 miliarde lei si de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 si 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garantiilor ar urma sa scada la 1,5 miliarde lei. 

In plus, statul intentioneaza sa treaca de la stabilire semestriala la stabilire anuala in privinta comisionului de gestiune/comisionului unic de analiza aferent FNGCIMM pentru derularea activitatii de mandatar al statului. 

Ministerul a anuntat, recent, si modalitatea in care vor fi alocate fondurile pe fiecare banca in parte, in functie de volumul creditelor Prima casa acordate de banca respectiva raportat la volumul creditelor ipotecare clasice. 

De la lansarea Programului, in 2009, pana la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,57 miliarde lei. De la inceputul acestui an si pana la finele lunii octombrie au fost acordate 21.672 garantii, in valoare totala de 1,88 miliarde lei, precum si 8.508 promisiuni de garantare, in valoare totala de 960 milioane lei.