Friday, January 16, 2015

Guvernul a aprobat normele pentru tichetele de masa pe suport electronic

Guvernul a aprobat Normele metodologice pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, ceea ce permite angajatorilor sa opteze pentru acordarea acestora sub forma unui portofel electronic, un suport asemanator cardului bancar.

Potrivit unei Hotarari de Guvern, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, toate aspectele legate de acordarea tichetelor de masa, inclusiv forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.

In cazul in care opteaza pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor. Suma va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a se permite retrageri de numerar.

De asemenea, Hotararea de Guvern elimina prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi.
 
In plus, s-a stabilit o modalitate de calcul prin care se determina numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 8 ore (regim de tura). 

Reprezentantii Visa Europe sustin, prin intermediul unui comunicat de presa, ca noua legislatie privind tichetele de masa va incuraja  dezvoltarea platilor electronice in Romania, va sustine eforturile autoritatilor pentru utilizarea fondurilor in scopul destinat. 

In plus, va creste concurenta intre emitenti, ceea ce va duce la scaderea costurilor serviciilor pentru cei aproximativ 40.000 de angajatori care ofera astfel de beneficii, pentru comercianti, dar si pentru cei 1,8 milioane de salariati care primesc in prezent tichete de masa, sustine Catalin Cretu, director subregional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe. 

Potrivit comunicatului citat, principalele avantajele ale emiterii tichetelor de masa pe suport electronic pentru angajatori sunt: optimizarea costurilor generate de acordarea tichetelor de masa, reducerea considerabila a volumului de munca si eliminarea costului lunar al tiparirii tichetelor pe suport de hartie.

Pentru angajati, avantajele constau in costuri zero si mai multa flexibilitate in utilizarea tichetelor, intrucat se plateste suma exacta pentru produsul dorit, spre deosebire de cele pe suport de hartie. In plus, consumatorul beneficiaza de extinderea retelei de comercianti unde se pot utiliza tichetele electronice, la toti cei care accepta deja plata cu cardul, si de un instrument de plata sigur, similar cardului bancar, care poate fi reemis in cazul pierderii sau distrugerii, fara riscul de a pierde banii sau de a fi furati.

ASF a relaxat conditiile pentru stabilirea tarifelor la RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor.

Decizie ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii. Insa tarifele nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni.

“Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", se arata într-un comunicat al institutiei. 
Cu toate acestea, potrivit ASF, tarifele pentru primele de asigurare nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri.
 
Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora în Monitorul Oficial.

“Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Institutia reconfirma angajamentul asumat fata de Parlamentul Romaniei de a prezenta, pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzatoare pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate.

Leul a pierdut aproape 16% fata de franc intr-o singura zi

Moneda nationala s-a depreciat joi, puternic, fata de francul elvetian pe fondul deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina bariera de apreciere a monedei nationale fata de euro, de 1,2 franci/euro. 

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc. 

Pentru euro, Banca Nationala a calculat un curs de 4,5034 lei/euro, in crestere cu 0,99 bani (0,22%) comparativ cu valoarea de 4,4935 lei/euro din sedinta precedenta.

Leul s-a depreciat si fata de dolarul american cu 2,80 bani (0,73%), la un curs de referinta de 3,8510 lei/dolar, in comparatie cu 3,8230 lei/dolar, in sedinta de miercuri.

Si gramul de aur s-a scumpit, joi, cu 1,84 lei bani (1,22%), pana la valoarea de 152,8100 lei, fata de 150,9689 lei, la cat a fost cotat miercuri.

Dezastru pentru cei cu credite in franci! Cursul a sarit de 5 lei la mai multe banci

Francul elvetian s-a apreciat joi cu aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro pe care l-a practicat in ultimii trei ani, iar pe piata din Romania a depasit pragul de 5 lei la mai multe banci comerciale.

Potrivit Reuters, la cateva minute dupa anuntul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda euro pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro. 

De asemenea, moneda elvetiana s-a apreciat cu 25% in raport cu dolarul si se tranzactiona la 0,74 centime pentru un dolar. La randul sau, bursa elvetiana a inregistrat joi o cadere de 6,66%, indicele principal SMI ajungand la valoarea de 8.858,20 puncte.

Tot joi, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a redus dobanda de baza la minus 0,75%.

In ultimele luni au crescut presiunile la adresa Bancii Nationale a Elvetiei sa elimine pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a introdus in luna septembrie 2011, pe fondul speculatiilor ca Banca Centrala Europeana pregateste un program de achizitii de obligatiuni, ceea ce a slabit moneda euro.

Banca Elvetiei si-a motivat decizia prin faptul ca euro a pierdut puternic teren in fata dolarului american in ultimul timp, ceea ce a determinat si o slabire a francului elvetian in fata monedei americane.