Monday, January 15, 2018

Avertisment ASF! Cat de riscante sunt tranzactiile pe criptomonede?

Discutiile referitoare la investitiile in criptomonede, sau in instrumente derivate din acestea, au dominat lumea financiara in ultima perioada, inclusiv piata din Romania. In acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis o avertizare catre consumatori cu privire la riscurile pe care astfel de operatiuni le implica.

“Contractele financiare pentru diferente (CFD), inclusiv pariurile pe diferente financiare, avand ca activ suport criptomonedele, sunt din ce in ce mai oferite consumatorilor. Aceste produse sunt produse extrem de riscante, speculative. Prezenta avertizare are rolul de a informa consumatorii cu privire la riscurile de a cumpara CFD-uri pe criptomonede”, se arata in avertizarea ASF. 

CFD-urile sunt instrumente financiare complexe care permit investitorului sa speculeze pretul unui activ. Acestea sunt adesea oferite prin intermediul platformelor online.

Astfel de instrumente permit investitorilor sa speculeze asupra unei modificari a pretului unei criptomonede, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum.

Totodata, ASF mai noteaza faptul ca, in ultimul an, criptomonedele au inregistrat o volatilitate semnificativa a pretului, vulnerabil la evenimente neasteptate sau modificari ale perceptiei pietei. Valoarea unor criptomonede a scazut recent cu mai mult de 30% intr-o singura zi. 

Care sunt principalele riscuri?

“CFD-urile sunt in mod obisnuit oferite cu levier, ceea ce inseamna ca trebuie sa dispuneti doar de o parte din valoarea totala a investitiei. Cu toate acestea, efectul de levier, de asemenea, multiplica impactul modificarilor de pret atat asupra profiturilor, cat si asupra pierderilor. Aceasta inseamna ca puteti pierde bani foarte repede”, puncteaza ASF. 

Unele firme ofera leviere de pana la 50:1. Levierul multiplica pierderile si profiturile potentiale si poate avea un impact semnificativ asupra comisioanelor. De asemenea, investitorul risca sa piarda mai mult decat investitia initiala, ceea ce inseamna ca va datora bani firmei.

Investitorul trebuie sa fie atent si la comisioane si costuri de finantare. Comisioanele tind sa fie semnificativ mai mari decat cele pentru alte CFD-uri. Comisioanele pot include spread-ul (diferenta dintre preturile la care o firma ofera sa cumpere sau sa vanda o pozitie CFD), costurile de finantare si onorariile. “Ar trebui sa luati in considerare impactul acestora, care pot varia semnificativ intre firme, cu privire la probabilitatea de a obtine un profit”, mai noteaza ASF.

In plus, preturile nu sunt la fel de transparente ca in cazul monedelor clasice, deci exista un risc mai mare ca investitorul sa nu primeasca un pret corect pentru criptomoneda suport atunci cand tranzactioneaza. 

“Ati putea sa investiti numai daca sunteti un investitor experimentat cu cunostinte sofisticate ale pietelor financiare si intelegeti pe deplin riscurile asociate cu CFD-urile pe criptomonede”, se mai arata in documentul ASF. 

Protejati-va de inselatorii!

"Fiti atenti daca sunteti contactati pe neasteptate, presati sa investiti rapid sau vi se fac promisiuni care suna prea bine pentru a fi adevarate. Va recomandam sa va informati foarte bine si sa intelegeti riscurile asociate inainte de a lua o decizie de investitie", subliniaza ASF.

De asemenea, Autoritatea recomanda potentialilor investitori sa se asigure ca societatile care le ofera servicii si activitati de investitii sunt autorizate. In acest sens, trebuie verificat Registrul ASF, Sectiunea Intermediari- INTM - Intermediari care presteaza servicii de investitii financiare in Romania.