Wednesday, December 3, 2014

Banca Transilvania a epuizat in 2 ore promotia de Bank Friday

Banca Transilvania a organizat o promotie inspirata de campaniile Black Friday ale retailerilor si a epuizat produsele oferite cu discount in numai 2 ore.

Avand in vedere cererea ridicata, banca a decis sa suplimenteze “stocurile”.

In primele 2 ore, s-au inregistrat aproape 2.500 de aplicatii, creditele IMM fiind epuizate in 15 minute. Imprumuturile de nevoi personale si creditele ipotecare au fost si ele epuizate rapid.

Promotia a cuprins 7 produse din oferta bancii pentru persoane fizice si IMM, cu conditii promotionale.

La creditele de nevoi personale, dobanda este de 6,5% pe an, la creditele imobiliare – dobanda cuprinde o marja de 2% peste Robor la 6 luni, iar la depozite, dobanda ajunge la 4% pentru un termen de 6 luni.

Bugetul Mos Craciun este de 110 euro

Romanii vor cheltui de sarbatori mai putin decat bulgarii sau cehii dar vor depasi in generozitate Mos Craciunii polonezi si olandezi. Anul trecut, unul din cinci compatrioti s-a imprumutat pentru a-si asigura un Craciun imbelsugat.

Potrivit unui studiu Ipsos comandat de ING Bank, bugetul mediu pentru sarbatorile de Craciun va fi in Romania de 110 euro, peste cel din Polonia (95 euro) sau Olanda (25 euro!). Mai generosi sunt britanicii (440 euro), francezii (300 euro), austriecii si spaniolii (250), germanii si italienii (cate 200 euro). 
Studiul a inclus raspunsurile a 12.000 de consumatori din 13 tari (12 europene si Turcia).

Anul trecut, o cincime dintre romani s-au imprumutat pentru cumparaturile de Craciun, fata de 14% dintre britanici si 12% dintre italieni.

Piata asigurarilor de viata se concentreaza in mana unui singur jucator

Tendinta de concentrare a pietei asigurarilor de viata are loc pe fondul cresterii puterii de piata a unui anumit asigurator, arata o analiza efectuata de Consilul Concurentei.

Autoritatea a remarcat ca in paralel s-a produs o aparenta inasprire a conditiilor de acces pe piata. Din aceste considerente, Consiliul isi exprima ingrijorarea cu privire la o relativa deplasare a sectorului asigurarilor de viata catre modelul cu structura de oligopol, cu toate riscurile concurentiale asociate.
Analiza Consiliului a aratat in mod clar declinul recent al acestui sector economic, scaderea fiind evidenta atunci cand valoarea primelor subscrise pentru aceste asigurari este exprimata in termeni reali.

Nivelul redus de dezvoltare al sectorului apare si mai pregnant atunci cand sunt efectuate comparatii internationale, Romania situandu-se in urma tarilor din regiune.

ASF nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare

ASF nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare RCA, acestea fiind liber stabilite de catre societati, a precizat presedintele autoritatii, in conditiile in care Asociatia Service-urilor (ASSAI) va organiza un protest impotriva modului de gestionare al ASF cu privire la cresterea “nejustificata si necontrolata” a preturilor acestei polite.

Tarifele de prima sunt notificate catre ASF, a subliniat Misu Negritoiu, dar nu sunt supuse aprobarii. In acest sens, calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de prima sunt realizate utilizand date statistice acumulate de asiguratori in anii anteriori si au in vedere despagubirile datorate in baza politelor RCA, precum si diferitele criterii de risc.

“Conform prevederilor legale, asiguratorii au obligatia de a-si stabili tarifele de prima astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA”, a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF in cadrul unei intalniri cu reprezentantii participantilor din piata asigurarilor.
Seful ASF a atras atentia asiguratorilor ca modificarea normei RCA nu trebuie sa reprezinte un pretext in urma caruia sa abuzeze, in incercarea de a-si acoperi pierderi anterioare, prin acest instrument. 

“In prezent, rata combinata a daunei, care este de 117%, ne arata un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a preturilor, poate sa insemne si reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat”, a mai spus Misu Negritoiu.

Pe de alta parte, participantii la discutie au subliniat ca incidenta daunelor in Romania este mult peste cea aferenta altor state din Europa (de circa 4 ori mai mare). 

Ei au dat ca exemplu dinamica nivelului primelor pentru transportatori, caz in care rata daunei ajunge si la 200%, iar despagubirile achitate pentru accidente provocate de un singur transportator au necesitat despagubiri de ordinul milioanelor de euro. Pentru acestia insa, asigurarea RCA era de aproximativ 2.000 de dolari pentru un camion, iar in prezent pleaca de la valori mult mai mici, respectiv 500 de euro.

In acelasi timp, in cadrul intalnirii a mai fost sustinuta si ideea unor prime minime pe tipuri de autovehicule, au fost clarificate aspecte referitoarea la prelungirea si transferul politelor in cazul instrainarii autovehiculelor, efectuarea platilor prin intermediari sau direct catre asiguratori, nevoia consolidarii bazei de date la nivel national pentru o mai buna urmarire a accidentelor, a eventualelor polite contrafacute, a identificarii mai rapide a autovehiculelor inmatriculate in Romania si in strainatate care circula fara asigurare RCA in Romania.