Friday, March 18, 2016

O companie din Olanda vrea sa cumpere Carpatica Asig

Compania olandeza International Insurance Consortium (IIC) a anuntat joi ca a ajuns la o intelegere cu proprietarii companiei romanesti de asigurari Carpatica Asig si a semnat un acord cu privire la achizitionarea tuturor actiunilor societatii. Informatia este cuprinsa intr-un comunicat de presa al societatii din Olanda. 

IIC a precizat ca intentioneaza sa finalizeze tranzactia pana la mijlocul acestui an, in functie de obtinerea aprobarii autoritatilor de reglementare din Romania. In comunicat nu se face nicio referire cu privire la valoarea tranzactiei.

Investitorul anunta si o majorare de capital

In schimb, investitorul olandez anunta o majorare de capital care sa readuca asiguratorul roman in parametri normali de lichiditate si solvabilitate. "Intentionam sa capitalizam in mod adecvat compania, dupa obtinerea aprobarilor necesare. In acelasi timp, IIC va investi in viitorul companiei ", a declarat directorul operational de la IIC, Jacob Westerlaken.

Carpatica Asig se afla, de la inceputul anului 2014, in program de redresare financiara si ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, sa atraga un investitor strategic pana la jumatatea lunii decembrie 2015. Pentru ca nu a reusit acest lucru, ASF a declansat mecanismul de rezolutie la aceasta societate si a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor in calitate de administrator al societatii. 
 
Potrivit comunicatului, IIC este o companie cu sediul in Olanda, a carei activitate se concentreaza in Europa de Sud -Est. Compania are in actionariat, pe langa un reasigurator, si o firma de asigurare si un fond de investitii.

Carpatica Asigurari ocupa locul 8 dupa primele subscrise la 9 luni din 2015, cu vanzari de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de societate vin din politele RCA, compania fiind al doilea mare jucator in domeniu.