Wednesday, May 20, 2015

SIF-urile au fost pe plus in aprilie

Activele nete ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF) au insumat, in aprilie, 6,7 miliarde de lei, cu 2,3% mai mult decat in martie si cu 3,2% peste nivelul de la inceputul anului. Si actiunile celor cinci SIF-uri au crescut in aprilie, cu procente cuprinse intre 0,2% si 6%. 
Totusi, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania - AAF, analizand evolutia preturilor de la inceputul anului pana in prezent, actiunile SIF Muntenia sunt pe minus, cu -1,8%, in timp restul SIF-urilor sunt pe plus (3,1% la SIF Moldova si pana la 9% la SIF Transilvania).

In privinta activelor nete, in luna raportata toate SIF, cu exceptia SIF Oltenia, au inregistrat aprecieri de active nete, cu valori cuprinse intre 2,3% la SIF Muntenia si 4,5% la SIF Transilvania. SIF Oltenia a inregistrat o scadere de -1,6%. Pe ansamblul anului 2015, SIF Oltenia ramane singurul SIF cu crestere negativa -2,6%, celalelte SIF inregistrand valori pozitive, pornind de la 3,1% la SIF Muntenia si pana la 8% la SIF Banat – Crisana.

Nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF-urilor, in aprilie, a fost de 3,9 miliarde de lei, cu 3,3% peste nivelul lunii anterioare. Exprimata in euro, capitalizarea era de 890 milioane de euro, cu 3,1% peste luna martie.

Ce stiu romanii despre pensiile private

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit, in primul trimestru din acest an, 335 de petitii privind pensiile private. Printre cele mai importante aspecte sesizate se numara si suspiciuni de frauda privind incheierea unui act de aderare fals dar si diverse conditionalitati impuse de administratorii de fonduri participantilor.   

De asemenea, au fost depuse sesizari cu privire la apartenenta la fondul de pensii private sau la imposibilitatea de a putea beneficia de dreptul la pensia facultativa anterior varstei de 60 ani, desi participantul avea calitatea de pensionar in Pilonul I. 

In plus, participantii au mai reclamat lipsa unei informari corecte, modul de calcul a contributiilor; accesul la date despre contul individual, dar si  refuzul administratorului de a acorda datele necesare. 

In cazul unor cereri de retragere din sistem, participantii s-au lovit de invocarea existentei unui randamentul negativ a fondului si de clauze. 

De asemenea, au fost reclamate modificarea conditiilor initiale ale prospectului pe parcursul executarii contractului si neprecizarea in continut a conditiilor aplicabile la momentul deschiderii dreptului la pensie (lipsa legii in acest sens). 

"Ce reiese din petitii? In primul rand lipsa unei informari a participantilor la sistemul de pensii private, atat in ceea ce priveste apartenenta la fondul de pensii la care a aderat, cat si privitor la sistemul de pensii private, aspecte privind functionarea acestuia si drepturile si obligatiile care apartin partilor implicate", a declarat Calin Rangu, director pentru Protectia Consumatorilor in cadrul ASF, in Conferinta FIAR 2015. 

Totodata, alte aspecte importante care reies din sesizarile si reclamatiile formulate denota nivelul de educatie financiara scazut al populatiei, lipsa unor prevederi legale inclinate nevoilor consumatorilor, precum si lipsa unei relationari complete si corecte dintre administrator si participant. 

Potrivit unei prezentari sustinute de oficialul ASF, fiecare participant poate afla in orice moment informatii despre suma de bani din contul sau individual la fondul de pensii privat, precum si despre investitiile efectuate.

Totodata, pe site-urile administratorilor se afla postate informatii generale cu privire la evolutia volumului de active aflate in administrare, valoarea unitara a activelor nete si implicit randamentul investitional obtinut. 

"Informarea corecta este cea mai buna masura de siguranta! (...) Accesul la educatie financiara este deosebit de important, mai ales in contextul dificil al pietelor financiare din intreaga lume", a mai spus Rangu. 

In acest sens, pentru viitor, ASF intentioneaza sa deruleze o serie de proiecte educationale destinate publicului larg cu privire la sistemul de pensii private. 

Totodata, se au in vedere activitati de informare a consumatorului referitor la drepturile sale, activitati de indrumarea consumatorului pentru depunerea de petitii precum si cresterea nivelului de constientizare referitor la modalitatile de evitare a fraudelor si inselaciunilor.

De asemenea, ASF are in vedere publicarea editiilor revizuite ale Ghidului Pilon II si Ghidului Pilon III cat si realizarea de exercitii de tip Mystery Shopping dedicate sistemului de pensii private.

Romanii aleg tot cea mai ieftina RCA

Clientii aleg in continuare politele de raspundere civila auto (RCA) cele mai ieftine, avand in vedere ca acestea sunt destinate despagubirii tertilor. In primul trimestru din acest an, cele mai multe polite au fost subscrise la companiile Euroins - 20,48% din total, Astra Asigurari - 19,63% si Carpatica Asig - 13,73%.

Pe locurile urmatoare se afla Omniasig VIG - 11,21%, Asirom VIG - 9,29%, City Insurance - 8,81%, Allianz Tiriac 6,79%, Groupama - 5,72%, Uniqa - 2,80% si Generali - 1,49%.

Potrivit calculatorului rca-ieftin.ro, cele mai mici tarife pentru incheierea unei astfel de polite sunt, in acest moment, la Carpatica Asig, urmata de Euroins si de Astra Asigurari. 

Pe piata asigurarilor CASCO situatia este, insa, alta - asigurarea fiind pentru propriului autovehicul, clientii romani au preferat numele mari de asiguratori internationali. Astfel, cei mai multi au ales Allianz Tiriac - 27,36%, Groupama - 17,96%, Omniasig VIG - 16,17%, Uniqa - 9,48%, Generali - 8,82% si Asirom VIG - 6,39%.

Piata asigurarilor CASCO s-a situat la 92,28 milioane euro in primul trimestru din 2015, in scadere fata de T1 2014 – 99 de milioane de euro. 

In cazul RCA, piata a crescut cu aproape 20% in primul trimestru din an si a totalizat prime brute subscrise de 196,65 milioane euro, potrivit datelor centralizate de Insurance Profile. 

Este de mentionat faptul ca, in ultimii ani, companiile de asigurari care au acaparat cota pe piata pe RCA prin practicarea unor preturi mai mici dacat restul pietei s-au confruntat cu importante probleme financiare.

Autoritatile poloneze pun tunurile pe banci in problema francilor

Bancile poloneze sunt presate de autoritati sa isi asume responsabilitatea pentru creditele acordate in franci elvetieni si sa suporte costurile ajutorarii cientilor cu astfel de imprumuturi. Presiunile s-au intensificat si in contextul electoral, avand in vedere ca turului doi al alegerilor prezidentiale are loc pe 24 mai.
Premierul polonez, Ewa Kopacz, a dcelarat recent ca autoritatile lucreaza la solutii care sa-i ajute pe cei care au contractat credite in franci elvetieni. „Nu vrem sa punem o povara suplimentara pe cei care au luat aceste credite, ci vrem ca povara sa cada asupra celor care au promovat aceste imprumuturi, pe cei care si-au indemnat clientii sa semneze astfel de contracte”, a declarat Ewa Kopacz, citata de Reuters.

In opinia sa, statul trebuie sa-si asume luarea unor masuri astfel incat oamenii sa nu aiba de platit rate pe care nu si le pot permite.

Si candidatul la pentru presedintia Poloniei, Andrzej Duda, a declarat ca bancile locale trebuie sa suporte costul ajutorarii clientilor care au credite ipotecare in franci elvetieni, aruncand noi incertitudini asupra creditorilor deja loviti de scaderea dobanzilor la niveluri record.

„Aceast problema exista. Este o problema reala pentru un numar mare de polonezi si trebuie rezolvata, a mai spus Duda, care a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Polonia.

El a mai spus ca aceasta este una din situatiile in care statul ar trebui sa forteze bancile sa isi asume responsabilitatea si sa suporte costurile masurilor necesare.

In Polonia, premierul si seful autoritatii de supraveghere dinanciara sustin adoptarea unor masuri privind conversia la cursul istoric a creditelor in franci elvetieni, insa guvernatorul bancii centrale se opune unei astel de masuri.

In aceasta tara exista peste 565.500 de debitori in CHF.