Monday, December 21, 2015

Aprecierea leului se lasa asteptata

Aprecierea timida a monedei nationale in fata euro din aceasta saptamana a fost intrerupta si de scurta durata. Dupa ce reusise sa scada, joi, sub pragul de 4,5 lei pentru un euro, cursul a revenit pe crestere si a ajuns, vineri, la 4,5145 lei/euro, maximul acestei saptamani. 
Totusi, moneda nationala incheie saptamana sub cotatia de vinerea trecuta, de aproape 4,53 lei/euro, maximul ultimilor doi ani, potrivit cotatiilor BNR. 

Leul a castigat teren joi in fata euro datorita aprecierii dolarului pe fondul deciziei Rezervei Federale Americane (Fed) de majorare a dobanzii de politica monetara, prima din ultimii zece ani. Desi modesta, cresterea dobanzii din intervalul 0 – 0,25% in intervalul 0,25% - 0,5% da investitorilor incredere in economia americana si in moneda nationala.

Insa pe piata valutara din Romania, deprecierea leului a inceput imediat dupa anuntul BNR de joi, iar vineri s-a confirmat. 

In schimb, celelalte monede din regiune au castigat in valoare in fata euro, semn ca de data aceasta deprecierea nu ma are loc din cauza sentimentului investitorilor fata de tarile din regiune. 

Analistii sugereaza faptul ca deprecierea este generata de ordine comerciale (cumparari de valuta pentru onorarea unor contrate –n.r.) si se asteapta ca leul sa se aprecieze in sesiunile urmatoare, daca presiunile din partea ordinelor se domolesc.

Leul s-a depreciat si in raport cu celelalte valute 

In fata dolarului american, moneda nationala a pierdut aproape patru bani pe parcursul saptamanii, de la un curs de 4,1326 lei/dolar vinerea trecuta, la 4,1722 lei/dolar la cursul BNR din ultima zi a intervalului. La inceputul saptamanii, leul dadea semne de apreciere in fata dolarului, cursul scazand pana la 4,0865 lei/dolar marti, insa ulterior a revenit pe crestere. 

In raport cu francul elvetian, leul a inchis saptamana la o cotatie de 4,1904 lei/franc, destul de aproape de cea de vinerea trecuta, insa pe parcursul saptamanii cei cu credite in moneda elvetiana capatasera sperante dupa doua sedinte de apreciere. Trendul, insa, s-a inversat, si cursul a inchis in crestere saptamana.

Darea in plata, inapoi in Parlament

Presedintele Klaus Iohannis a trimis in Parlament, spre reexaminare, Legea privind darea in plata. Seful statului considera ca exista neconcordante intre articolele legii si definirea unor termeni. In plus, presedintele Klaus Iohannis este de parere ca, in forma actuala a Legii, exista prea multe derogari de la Codul civil.

Seful statului sustine ca Legea darii in plata este binevenita, insa in forma adoptata de Parlament risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare. "In loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, Legea risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile", scrie presedintele intr-o postare pe Facebook.

Astfel, in cererea de reexaminare, seful statului a formulat obiectii cu privire la aspectele mentionate si la derogarile de la Codul civil, considerand ca Parlamentul trebuie sa gaseasca alte solutii legislative decat aceste derogari.

Presedintele cere „securitate juridica” pentru cei care nu-si mai pot plati ratele 


„Darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime. Pe de alta parte, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflati in imposibilitatea de a-si achita creditele ipotecare pentru achizitionarea de locuinte si creditorii acestora raspunde, totodata, unei problematici care are si profunde conotatii sociale si pentru care solutiile legislative trebuie sa ofere celor aflati intr-o asemenea situatie predictibilitate si securitate juridica. Din aceste perspective, consideram ca actele normative in materie trebuie sa fie clare si lipsite de orice echivoc, doar astfel putand fi realizat scopul avut in vedere de legiuitor”, se mentioneaza in cererea de reexaminare. 

Intre timp, insa, bancile isi intaresc opozitia fata de Lege cu interventii de la Banca Centrala Europeana. Institutia a transmis, vineri seara, un aviz semnat de presedintele Mario Draghi si publicat pe site-ul institutiei, in care sustine ca introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime. Documentul mai precizeaza ca autoritatile romane trebuie sa evalueze daca retroactivitatea proiectului de reglementare respecta principiile Constitutiei Romaniei.

Legea privind darea in plata a fost adoptata de Parlament in urma cu trei saptamani. Presedintele are voie sa retrimita in Parlament o singura data o lege adoptata de forul legislativ.