Saturday, June 25, 2016

Optimism la Londra in ziua referendumului

Bursa de la Londra a crescut iar lira sterlina a atins maximul acestui an in raport cu dolarul american in ziua in care britanicii voteaza daca tara lor ramane sau nu in Uniunea Europeana. Astfel, investitorii isi expima optimismul cu privire la faptul ca rezultatul referendumului va fi in favoarea ramanerii Regatului Unit in UE. 
Cu toate acestea, rezultatele referendumului sunt inca dificil de anticipat, avand in vedere ca sondajele indica diferente fragile intre cele doua tabere.

Potrivit unui sondaj Ipsos MORI publicat chiar ziua referendumului, tabara favorabila ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana este creditata cu 52% din voturi, in timp ce pentru Brexit ar urma sa opteze 48% dintre alegatori.

"Piata ia in calcul acum un vot in favoarea "Remain". Rezultatele preliminare au potentialul de a fi foarte confuze”, a explicat reprezentantul unei firme de brokeraj. 

„Daca sondajele realizate dupa inchiderea sectiilor de votare sugereaza ca tabara "Leave" este in frunte am putea vedea o depreciere a lirei", a subliniat un alt analist. 

Pe de alta parte, un sondaj publicat cu o zi inaintea referendumului indica un avans de 1% pentru tabara care sustine iesirea din UE. Astfel, potrivit sondajului realizat de Opium, 45% dintre britanici vor sa paraseasca Uniunea Europeana, iar 44% vor sa mentina statutul actual.

Parerile respondentilor au parut influentate si de uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox, cu exact o saptamana inainte de referendum, in timp ce derula o campanie pro-UE. Dupa moartea acesteia, sondajele au indicat o usoara crestere a sprijinului electoratului britanic pentru ramanerea in UE.

Vot crucial pentru pietele financiare

Astfel, in jurul pranzului, indicele de referinta al bursei londoneze, FTSE 100, inregistra un avans de 1,02% dupa ce a inchis in urcare ultimele patru sedinte consecutive.
La randul sau, lira sterlina era tranzactionata la cel mai ridicat nivel din ultimul an in raport cu dolarul si consemna un avans de 0,97% fata de moneda americana, la 1,4847 dolari/unitate. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, moneda britanica a atins un maxim de 1,4886 dolari/unitate.

„Nu pot puncta suficient cat de important este acest vot pentru piete. Ma astept ca actiunile sa creasca, aurul sa scada, iar lira si euro sa urce, dar nu dramatic, in cazul unui vot impotriva Brexit”, a declarat reprezentantul unei case de brokeraj, citat de MarketWatch.
La nivel european, indicele Stoxx Europe 600 era in crestere cu 0,86%.

Traderii dorm cu mana pe butoane

Urnele de vot se inchid la 22.00 ora Marii Britanii (00:00 ora Romaniei), iar rezultatele oficiale ale referendumului vor fi anuntate vineri.

Primele rezultate partiale vor fi anuntate la ora 23:00 (01:00 ora Romaniei). 

Peste tot in Europa, traderii si angajatii s-au pregatit pentru cea mai lunga zi, care se anunta a fi un nou record, atat in termeni de volatilitate de tranzactionare, cat si de "cafea consumata".

"Toate birourile sunt in modul de razboi. Volatilitatea este asteptata sa explodeze", a spus reprezentantul unei firme de consultanta.
 
Avand in vedere ca sondajele arata o lupta stransa intre cele doua tabere, traderii vor fi legati de butoanele "sell" sau "buy" imediat ce primele rezultate vor fi facute publice vineri dimineata.

Alin Iacob, ales vicepresedinte al Banking Stakeholder Group

Alin Iacob, presedinte AURSF si redactor sef Conso.ro, a fost ales vicepresedinte al Grupului partilor interesate din domeniul bancar la Autoritatea Bancara Europeana (ABE). El este primul reprezentant al utilizatorilor de servicii financiare din Europa Centrala si de Est ales in conducerea acestui Grup.
In aceeasi sedinta, spaniolul Santiago Fernandez de Lis, reprezentant al institutiilor de credit si investitii, a fost ales Presedinte al Banking Stakeholder Group (BSG).

"Este pentru prima data, de la infiintarea ABE, in urma cu 5 ani, cand in conducerea BSG este ales un reprezentant al utilizatorilor de servicii financiare, care provine dintr-un stat membru din Centrul si Estul Europei care a aderat la Uniunea Europeana dupa anul 2000", se afirma intr-un comunicat al Asociatiei. 

Grupul este format din 30 de membri, reprezentand in proportii echilibrate institutiile de credit si de investitii, reprezentantii angajatilor acestora si ai mediului academic, precum si consumatorii, utilizatorii serviciilor bancare si reprezentantii IMM-urilor. 


Potrivit comunicatului, Grupul partilor interesate din domeniul bancar poate transmite Autoritatii Bancare Europene avize si opinii pentru orice subiect legat de atributiile Autoritatii. Grupul este consultat cu privire la standardele tehnice de reglementare si la standardele de punere in aplicare, precum si cu privire la ghidurile si recomandarile emise de Autoritate. 

“Sunt extrem de onorat de increderea aratata de colegii mei din cadrul BSG si le multumesc pentru sustinere in primul rand reprezentantilor consumatorilor si utilizatorilor de servicii financiare, dar si tuturor celorlalti care m-au votat. Voi depune toate eforturile necesare, impreuna cu presedintele grupului, pentru a da posibilitatea tuturor categoriilor de parti interesate reprezentate sa isi faca auzite cu claritate argumentele si opiniile”, a declarat Alin Iacob.

Vasta experienta la nivel european

In cadrul grupului activeaza reprezentanti ai unor importante institutii financiare europene, cum ar fi Erste Group, UniCredit, Rabobank, ai unor puternice asociatii din industria financiara, dar si ai organizatiilor europene de utilizatori de servicii financiare- Better Finance, de consumatori – BEUC si ai societatii civile – Finance Watch, COFACE.

Alin Iacob detine, din 2013, calitatea de membru in cadrul Grupului. El este presedinte al AURSF inca de la infiintarea sa, in 2013. Din aprilie 2016, Iacob este membru in conducerea Better Finance (Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare). In plus, din 2011, el este membru al FSUG - grupul de experti al utilizatorilor de servicii financiare, de pe langa Comisia Europeana. 

Alin Iacob este, din  2006, redactorul-sef al Conso.ro. Totodata, din aprilie 2016 este si reprezentantul consumatorilor in Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din Domeniul Nebancar, SAL-FIN. 

Comitetul pentru Stabilitate Financiara recomanda BNR sa nu puna frana creditarii

Avansul creditarii in lei nu ingrijoreaza Comitetul National pentru Stabilitate Financiara (CNSF), desi pe segmentul populatie, cresterea anuala a finantarilor in moneda nationala a ajuns la 35%. Din contra, Comitetul recomanda Bancii Nationale a Romaniei sa nu ia masuri pentru restrictionarea accesului la imprumuturi. 

Comitetul, format din ministrul Finantelor Publice, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara si directorul executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, si condus de guvernatorul BNR, s-a intrunit saptamana trecuta. In sedinta respectiva, membrii Comitetului au ajuns la concluzia ca ”dinamica creditului si a indatorarii sectorului neguvernamental nu evidentiaza presiuni semnificative din perspectiva indatorarii sectorului privat”.

In concluzie, CNSF apreciaza ca nu este necesara stabilirea unui nivel al ratei amortizorului anticiclic mai mare de 0 (zero) la suta, nivel stabilit la inceputul acestui an. Acesta este un instrument macroprudential utilizat in prevenirea si limitarea cresterii excesive a creditului si a indatorarii sectorului neguvernamental. 
 
In aceste conditii, CNSF a recomandat BNR sa nu majoreze indicatorul mentionat, adica sa nu restrictioneze accesul populatiei si firmelor la creditele bancare. 

Recomandarea este explicabila in ceea ce priveste creditarea companiilor, unde reluarea finantarilor inca intarzie din cauza supraindatorarii sau a altor probleme financiare cu care se confrunta firmele locale. Aceste fapt se reflecta in cifrele cu privire la creditarea totala, care arata un avans anual de doar 3% in aprilie 2016 fata de aprilie 2015. Insa, pe componente, finanatarile in lei au inregistrat o crestere de la un an la altul de 21%. Mai mult, creditele in lei pentru populatie au ajuns la un ritm anual de 35,5%, si au inregistrat o valoare record, de 57,2 miliarde de lei. Prin comparatie, finantarile in lei pentru firme au avut un avans anual sub 10%.

Reprezentantii BNR avertizau, anul trecut, cu privire la viteza de crestere a creditarii

Decizia CNSF vine chiar in contradictie cu ingrijorarile exprimate chiar de reprezentanti ai bancii centrale inca din toamna anului trecut, care anuntau ca institutia analizeaza daca este cazul sa introduca masuri de restrictionare a creditarii pentru populatie. 

In urma cu jumatate de an, un reprezentant al bancii centrale sustinea ca „este nevoie ca aceasta crestere (a creditarii catre populatie –n.r.) sa fie monitorizata cum se cuvine de banci si de noi (BNR-n.r.) si pot sa va spun ca, in ceea ce priveste Banca Nationala, noi analizam masura in care este nevoie, este util, este oportun sa intervenim in acest proces cu noi instrumente macroprudentiale, in vederea evitarii repetarii unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost pana in 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru ca atunci, inca in etapa post-comunista, nu cunoscusem ce inseamna recesiunea".

La vremea respectiva, cresterea anuala a creditarii pentru populatie era de aproximativ 20%, nivel considerat „inca rezonabil”. Insa o crestere de 30% nu ar mai fi rezonabila, declara atunci reprezentantul BNR.

Deja de cateva luni, statisticile BNR arata avansuri anuale de peste 30% la creditele in lei contractate de populatie, cifre care se pare ca sunt considerate, in continuare, ”rezonabile”.  

EBA atrage atentia asupra revenirii practicilor iresponsabile de creditare

Autoritatea Bancara Europeana trage o serie de semnale de alarma cu privire la practicile in domeniul creditarii populatiei la nivel european. Institutia sustine ca inca exista state in care s-a intensificat utilizarea de clauze abuzive, banci care deruleaza campanii de marketing agresive si vand produse sofisticate clientilor neinformati. 

In Raportul  ”Consumer Trends” 2016, Autoritatea Bancara Europeana (EBA) sustine ca supraindatorarea continua sa ramana unul dintre subiectele cele mai relevante pentru protectia consumatorilor la nivel european. 

”Datele cantitative privind creditele ipotecare si alte imprumuturi arata ca debitorii din UE si-au majorat treptat nivelul datoriei. In timp ce in anii care au urmat imediat dupa criza financiara, adica in 2009 si 2010, valoarea creditelor restante a scazut in mod substantial, in special in ceea ce priveste creditul de consum, ultimii ani (2014 si 2015) au inregistrat din nou o crestere considerabila”, reiese din raport. 

In aceste conditii, EBA anunta ca, impreuna cu autoritatile nationale, monitorizeaza problemele potentiale de protectie a consumatorilor care pot aparea ca urmare a acestei evolutii. 

In anumite state s-au inmultit clauzele de tip ”floor -rate”

Referitor la practicile legate de creditare, Autoritatea noteaza ca in cateva state membre s-a raportat inmultirea cazurilor in care este utilizata clauza ”floor -rate” (care prevede ca dobanda, desi variabila, nu poate sa scada sub un anumit nivel) la creditele ipotecare cu dobanda variabila. Aceasta evolutie a aparut odata cu instalarea dobanzilor reduse, sau chiar negative, desi alte state membre au luat, de curand, masuri pentru a interzice asemenea clauze, se mentioneaza in raport.

Conform documentului, aceste practici de piata limiteaza beneficiile debitorilor de pe urma scaderii costului creditului, mai ales in cazul in care referinta utilizata la stabilirea dobanzii pentru un credit ipotecare scade sub zero. ”EURIBOR este o astfel de rata referinta, care a scazut sub zero in luna dinaintea publicarii acestui raport”, se subliniaza in document. 

In acelasi timp, autoritatile din anumite state sustin ca utilizarea unei astfel de clauze stimuleaza consumatorii sa opteze pentru o dobanda fixa la credit.

Creste creditarea catre clientii saraci si slab informati

Raportul mai noteaza faptul ca, in anumite tari, s-a remarcat o crestere a creditarii pe termen scurt, la dobanzi ridicate. ”Deseori, aceste credite sunt acordate persoanelor fizice care deja se afla intr-o situatie financiara dificila”, avertizeaza autorii raportului.

In alte state membre se intalnesc practici iresponsabile in creditarea de consum, practici care, in trecut, au dus la niveluri inalte de supraindatorare, sustine EBA. ”Este vorba in principal de creditele pe card sau creditele pe termen scurt acordate consumatorilor cu slabe cunostinte financiare”, se arata in raport.  

Cu privire la practicile comerciale ale institutiilor financiare, in anumite state membre au fost identificate strategii agresive de marketing in special în ceea ce priveste cardurile de credit, creditele pe termen scurt si produsele de consolidare a datoriilor. 

Totodata, anumite state au remarcat practici potrivit carora furnizorii de carduri de credit accepta rambursarea unor rate reduse din sumele utilizate, fapt care prelungeste perioada in care se ramburseaza principalul si duce la acumularea de dobanzi impovaratoare. ”Aceasta practica este combinata cu absenta informatiilor referitoare la suma totala de plata datorata de debitor.”, mentioneaza raportul.