Monday, March 23, 2015

Tot mai multe victime ale strazii primesc despagubiri de la FPVS

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a despagubit, anul trecut, 693 de persoane pentru vatamari corporale sau decese cauzate de accidente produse de  autovehicule fara RCA sau neidentificate. 

Numarul acestora este in crestere cu 116 fata de anul anterior. Fondul a acordat si daune materiale, tot anul trecut, pentru 377 de persoane, numara de asemenea in crestere fata de anul anterior.  Suma totala acordata sub forma de despagubiri a depasit 30 de milioane de lei, 90% mergand catre vatamari corporale sau decese. 

"In 2014, FPVS a platit 400.000 de euro pentru daune morale unui numar 57 parti civile ca urmare a decesului a 8 persoane si ranirea altor trei. Vinovatul accidentului este un sofer de 82 de ani, care ar trebui sa plateasca 333 de ani pentru recupererea sumei de catre fond. 

In acest caz, suma totala solicitata in instanta de catre cele 57 parti civile s-a ridicat la 17 milioane de euro, in urma sfaturilor avocatului, care urma sa perceapa pana la 50% din suma obtinuta in instanta. 
In final, instanta a hotarat plata sumei de 400.000 de euro, din care avocatul, pe care il catalogheaza ca fiind un samsar al durerii, isi va lua partea. Inainte sa inceapa procesul, in urma cu trei ani, FPVS le-a propus o suma apropiata celei hotarate de instanta si acum vor incasa doar jumatate", a declarat directorul Fondului, Sorin Greceanu.

La sfarsitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contributiei la fond, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la 2% din primele brute incasate pe segmentul RCA, masura urmand sa intre in vigoare dupa primirea avizului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA). Fondul acorda despagubiri persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.
In cazul autovehiculelor fara RCA valabil, fondul acorda despagubiri pentru vatamari corporale sau decese, cat si daune materiale. Insa pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.

In plus, Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducatorii de atelaje (carutasi), pietoni, biciclisti sau orice alte vehicule pentru care nu este prevazuta obligatia legala de incheiere a unei asigurari RCA.
Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe teritoriul Romaniei.

Credite Prima Masina de la CEC Bank

Persoanele care doresc sa achizitioneze un autoturism prin programul guvernamental "Prima Masina" pot accesa credite de la CEC Bank pe o perioada de maxim cinci ani, garantate in proportie de 50% de stat. 
Dobanda perceputa de banca este compusa din ROBOR la 6 luni plus o marja fixa de 2,9%, usor sub marja maxima admisa de lege, de 3%. 

Banca sustine, prin intermediul unui comunicat de presa, ca nu percepe comisioane de acordare si de administrare pentru astfel de credite. 

Avansul minim necesar este de 5% din pretul de achizitie al masinii cu TVA, care trebuie sa fie de cel mult 50.000 de lei, la care se adauga TVA.
De exemplu, pentru un credit de 47.500 de lei pe 5 ani si dobanda calculata dupa formula de mai sus, de 4,93% in prezent, dobanda anuala efectiva este de 5,04%. Pentru acest caz, rata lunara va fi de 895,11 lei, iar la finalul creditului clientul va ajunge la o suma totala achitata de 53.706 lei.
Guvernul a stabilit pentru acest an un plafon al garantiilor care pot fi emise pentru „Prima Masina” de 350 milioane lei.
De acest program pot beneficia toate persoanele fizice de peste 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc si celelalte criterii de eligibilitate, printre care nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou. In plus, cu copia facturii proforma emise de vanzator, clientul trebuie sa ateste ca autoturismul achizitionat prin program este nou si indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5.

Autoturismul va trebui asigurat, pe toata perioada de creditare, cu o polita CASCO, care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt. 

Conform reglementarilor legale, dobanda anuala in acest program nu va putea depasi ROBOR la 6 luni plus o marja de 3%, pretul masinu va fi de maxim 50.000 de lei fata TVA, iar avansul minim este de 5% din pretul de achizitie. 
Clientul trebuie sa suporte un comision de risc, de maxim 1% din valoarea garantie, platibil o singura data la acordarea garantiei.
Comisionul de administrare datorat Fondului de Garantare este, de asemenea, platit de catre beneficiar si calculat la soldul finantarii garantate.

BCR lanseaza o promotie la creditele de nevoi personale

Banca Comerciala Romana lanseaza o oferta promotionala pentru un credit de nevoi personale, valabila in perioada 10 martie – 3 mai 2015, cu dobanda fixa, care pleaca de la 8,5% pentru trei ani si 9% pentru 5 ani. 

Banca precizeaza, insa, ca dobanda se stabileste in functie de istoricul de creditare, comportamentul de plata, vechimea si continuitatea in munca si poate ajunge pana la 14% pe an, in cazul creditelor pe 5 ani. 

Cu aceasta oferta, BCR intra cu minimul de pret in topul creditelor de nevoi personale conform calculatorului conso.ro, realizate pentru un credit in de 18.000 de lei, pe o perioada de 5 ani,dupa oferta celor de la RIB. 

Insa clasamentul intocmit dupa acest criteriu poate fi inselator, pentru ca sunt probabil destul de multi cei care nu se incadreaza in zona de pret minim. Tocmai de aceea, Conso depuncteaza ofertele care se exprima sub forma de interval, plasandu-le in topul costurilor in functie de DAE maxim.

Astfel, topul general al creditelor de nevoi personale nu se modifica, podiumul fiind in continuare ocupa de oferta celor de la Banca Romaneasca, cu DAE 9,55%,  urmata de Garanti Bank cu DAE 9,72% si Volksbank, cu 9,8%. 

Conform unui exemplu de calcul prezentat de BCR, pentru creditul mentionat rata lunara este 374 de lei, iar valoarea totala platibila este de 22.419 lei. Totusi, banca precizeaza prin intermediul unui comunicat ca „dobanda se stabileste in functie de istoricul de creditare, comportamentul de plata, vechimea si continuitatea in munca si poate ajunge pana la 14%/an”.

BCR mai precizeaza ca nu percepe comision pentru analiza, comision lunar de administrare si nu are nici costuri cu asigurarea de viata. In plus, pentru asigurarea de somaj si invaliditate, clientul primeste o reducere de 20%.

In plus, clientii pot beneficia de o reducere de dobanda de 0,1 puncte procentuale “daca depun o cerere de credit DIVERS in fiecare zi de vineri din perioada 10 martie – 3 mai 2015, intre orele 13:30 – 15:30, in orice agentie din orasele Arad, Cluj Napoca, Timisoara, Craiova, Sibiu, Brasov, Pitesti, Ploiesti, Iasi, Constanta si Bucuresti”, se mai arata in comunicatul bancii.

De asemenea, “toate persoanele care isi incaseaza salariul sau pensia in cont la BCR beneficiaza de aprobare rapida a cererilor de credit: maxim 3 ore”,  subliniaza banca.

Romanii renunta la asigurarile facultative de locuinte in favoarea politei PAD

Peste 620.000 de romani au renuntat, in 2014, la asigurarea facultativa a locuintei, primele brute subscrise pe acest segment scazand cu peste 36% comparativ cu anul anterior, iar numarul de asigurati cu peste 25% (peste 620.000). 
In schimb, primele brute subscrise pesegmentul de asigurari obligatorii s-a dublat. Explicatia ar putea consta in faptul ca, in august 2013, legislatia a fost modificata, din nou, in sensul in care polita facultativa nu mai poate include asigurarea obligatorie.
 
Subscrierile pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte au insumat, in 2014,  348,67 milioane lei, in scadere cu 36,42% fata de anul 2013. Si numarul contractelor in vigoare s-a redus cu 25,32%, la finele anului trecut existand aproape 1,84 milioane de contracte de polite facultative de locuinte, comparativ cu peste 2,6 milioane cu un an inainte, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
In ceea ce priveste asigurarile obligatorii de locuinte, PAID a subscris in 2014 prime brute in suma de 126,63 milioane lei, reprezentand 13,19% din volumul subscrierilor aferente acstei clase de asigurari. 

Nivelul primelor brute in anul 2014 a inregistrat o crestere de 110,16% fata de anul 2013 (60,25 milioane lei), respectiv o crestere in marime absoluta de 66,37 milioane lei, ca urmare a modificarii din luna august 2013 a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Despagubirile platite, in 2014, pentru asigurarile facultative de locuinte au insumat 59,03 milioane lei, in crestere usoara fata de anul precedent (58,33 milioane lei). In acelasi timp, daunele achitate pentru asigurarile obligatorii s-au majorat de peste 6 ori, ajungand la 2,96 milioane lei, de la 473.496 lei in 2013.