Friday, September 22, 2017

Cine poate fi conciliator SAL-FIN?

ASF a aprobat noua forma a Regulamentului de functionare al entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), cu scopul de a se evita posibilele conflicte de interese si sa fie extinse incompatibilitatile care pot avea legatura cu conciliatorii.

Un conciliator nu trebuie sa fie asociat sau actionar, sa nu desfasoare activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui contract de mandat/colaborare in cadrul: societatilor de asigurare si/sau reasigurare, societatilor de administrare a fondurilor de pensii private, intermediarilor de operatiuni cu instrumente financiare, societatilor de servicii de investitii financiare, organismelor de plasament colectiv, societatilor de administrare a investitiilor.

Brokerii de asigurare pot fi in continuare conciliatori

Pe de alta parte, ca urmare a observatiilor si a propunerilor primite in cadrul consultarii publice, Consiliul ASF a decis eliminarea din randul incompatibilitatilor a brokerilor de asigurare si a consultantilor de investitii financiare, se arata intr-un comunicat de presa al ASF.

“Conform regulamentului adoptat de Consiliul ASF, conciliatorii trebuie sa fie independenti fata de partile in litigiu, sa nu fie remunerati direct sau indirect de catre acestea si sa nu se afle intr-o cauza de incompatibilitate sau conflict de interese cu partile in litigiu in cauzele in care au fost desemnati”, conform comunicatului de presa.

Prin modificarea si completarea regulamentului vor fi asigurate:
 
   - clarificarea indeplinirii conditiilor privind pregatirea profesionala in domeniul solutionarii alternative a litigiilor si a pregatirii specifice sectoarelor pietei financiare non-bancare si implicit cele privind necesitatea detinerii unor competente profesionale conform profilului ocupational de conciliator elaborat de catre ISF;
   -  introducerea formarii profesionale continue, absolut necesara bunei pregatiri a conciliatorilor;
   - clarificari suplimentare privind utilizarea Registrului conciliatorilor, calitatea de conciliator, independenta si impartialitatea acestora.

Misiunea SAL-Fin este de a organiza solutionarea extrajudiciara a disputelor financiare non-bancare, interne sau transfrontaliere, in materie de consum, cu ajutorul conciliatorilor din domeniul financiar non-bancar cu pregatire profesionala  in mediere, conciliere sau arbitraj si competente in domeniile pietei financiare non-bancare. Conciliatorii propun sau impun o varianta de solutionare a litigiilor in mod echilibrat, impartial, intr-un termen rezonabil si gratuit pentru consumatori.

Pana in prezent, SAL-Fin a solutionat in mod definitiv 109 cereri privind stingerea pe cale amiabila a litigiilor in domeniul financiar non-bancar.