Monday, March 9, 2015

Senatul a respins infiintarea unui corp de experti pentru evaluarea daunelor

Senatul a respins propunerea legislativa privind infiintarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR), care, potrivit asociatiei asiguratorilor (UNSAR) ar institui un monopol privat asupra activitatii de constatare si evaluare a daunelor si ar duce la majorararea preturilor la RCA.

"In opinia specialistilor UNSAR, principiul de functionare a CEETAR va provoca prejudicii majore atat asiguratilor si pagubitilor, cat si mediului economic in ansamblul sau prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare si evaluare a daunelor, o componenta vitala a intregului sistem de asigurari. CEETAR s-ar regasi, de altfel, atat in afara cadrului institutional si procedural reglementat prin Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, cat si in afara normelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, singura entitate abilitata prin lege sa supravegheze si sa reglementeze acest domeniu", se arata intr-un comunicat al UNSAR.
In cazul adoptarii acestui act normativ,  reprezentantii asiguratorilor sustin ca un prim efect al monopolului astfel instituit printr-o entitate autonoma, autoreglementata si nesupravegheata de nicio institutie specializata ar fi o majorare subita a primelor de asigurare auto, ca rezultat al cresterii costurilor solutionarii daunelor.
Mai mult, potrivit proiectului, constatarile, concluziile si recomandarile incluse in raportul reprezentantului CEETAR pot fi contestate doar in justitie de catre partile implicate in acest proces (detinatorul autovehiculului, asigurator si service), in termen de 15 zile de la emitere, fapt care ar putea genera un blocaj  in procesul de despagubire. 

In cursul anului trecut, UNSAR s-a adresat Comisiei Europene, Insurance Europe (Federatiei Europene a Asiguratorilor din Europa), Senatului, Camerei Deputatilor ,Guvernului, ministerelor cu atributii in domeniu, ASF si Consiliului Concurentei, aducand argumentele pentru care infiintarea CEETAR ar duce la incalcarea normelor europene si ar afecta functionarea pietei romanesti de asigurari.

Small Business Support continua inca cinci ani

Programul Small Business Support, care faciliteaza contactul intre intreprinderile mici si mijlocii si serviciile de consultanta in afaceri, prin consultanti locali sau experti internationali, va continua sa fie aplicat in Romania pentru urmatorii cinci ani, cu finantarea BERD, potrivit unui memorandum aprobat de Guvern.

Programul a fost creat pentru a sprijini dezvoltarea a 500 de intreprinderi mici si mijlocii IMM, prin transfer de cunostinte, metode si instrumente, precum si prin valorificarea relatiilor cu institutiil financiare partenere si alti finantatori din Romania care sa ofere sprijin pe termen lung sectorului IMM.

"Pe langa finantarea capitalului, BERD ajuta la dezvoltarea antreprenoriatului, facilitand accesul IMM-urilor la servicii de consultanta profesionale, menite sa ofere instrumentele necesare pentru a se dezvolta. Small Business Support faciliteaza contactul intre intreprinderile mici si mijlocii si serviciile de consultanta in afaceri, prin consultanti locali sau experti internationali", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Programul este derulat in Romania din 1993, fiind finantat de donatori, iar pana in prezent au fost alocate peste 9 milioane de euro pentru sprijinirea activitatilor din Romania.
Finantarea a fost asigurata de catre Austria, Canada, Luxemburg, Japonia, Marea Britanie si Uniunea Europeana, peste 100 de consultanti locali fiind instruiti sa asigure asistenta in afaceri, iar peste 350 de antreprenori locali in aptitudini antreprenoriale de baza.

Clientii Generali pot plati asigurarea online

Generali Romania ofera clientilor sai posibilitatea de a plati prima de asigurare online, pe site-ul propriu, cu cardul, dar si deschiderea dosarului de dauna tot online, pentru asigurarea facultativa a locuintei, insa doar pentru daunele estimate la maxim 500 de lei. 

Plata online a primelor de asigurare presupune completarea unui formular online cu datele de identificare si de contact ale titularului politei si detalierea sumelor platite. „In cazul in care un client a optat pentru o asigurare cu prima in valuta, poate plati cu cardul bancar in lei, la cursul bancii la care are deschis contul”, se precizeaza intr-un comunicat al companiei. 
La constatare on-line pentru asigurarile de locuinte, in cazul in care dauna estimata are o valoare de pana la 500 lei, clientul isi va primi banii direct in cont, doar pe baza formularului de notificare completat online si a trei poze care fac dovada daunei, transmise prin intermediul aceluias formular. 

„Conform unei analize realizate pe portofoliul propriu, din totalul dosarelor de dauna platite in 2014 pe segmentul asigurarilor de locuinte, in 36% din cazuri despagubirea a fost mai mica sau egala cu 500 de lei. Ponderea cea mai mare in categoria dosarelor cu daune mici (a caror valoare intra sub incidenta clauzei de auto-constatare) - aproape 80% - au avut-o avariile produse la instalatiile de apa”, se mai arata in comunicatul companiei.

BCR: Firmele conduse de femei au crescut cu 2% peste media nationala in ultimii trei ani

Una din trei companii este condusa de femei, acestea detinand 35% din IMM-urile din Romania, iar afacerile pe care le conduc au inregistrat in ultimii trei ani o crestere anuala cu 2% peste media nationala a companiilor, reiese din datele publicate de BCR.

Potrivit unui comunicat al bancii, domeniile in care doamnele aleg cel mai adesea sa-si deschida o afacere sunt cele din zona de servicii (consultanta in afaceri, saloane de infrumusetare) si comert (farmacii, magazine alimentare si imbracaminte).

Cele mai mari orase ale tarii, respectiv Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, concentreaza peste 30% din afacerile infiintate in ultimii doi ani de femei, iar ponderea firmelor detinute de acestea in cele trei orase este cu 4% mai mare fata de media nationala.

Totodata, pana la finele anului trecut, circa 41% din portofoliul de credite al BCR revenea femeilor, doar 38% dintre doamne regasindu-se in categoria creditelor neperformante, in comparatie cu nivelul de 62% reprezentat de barbati.
Ponderea creditelor acordate de banca femeilor a crescut usor in ultimii trei ani, de la 39% in 2012 la 41% in 2014, in timp ce in cazul creditelor neperformante din portofoliul bancii, doar 38% sunt detinute de femei si 62% de barbati. 

Femeile aleg sa plaseze banii in fonduri de investitii intr-o proportie usor mai mare fata de barbati (50,5% femei, 49,5% barbati), controland active de peste 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor Erste Asset Management.
Acelasi date arata ca femeile sunt mai conservatoare decat barbatii in ceea ce priveste selectia tipului de investitie, in conditiile in care peste 64.000 de femei au investit in fonduri de obligatiuni si piata monetara, fonduri cu un grad de risc scazut, cu 4% mai mult decat barbatii.