Wednesday, November 25, 2015

Avram (BNR): Comisionul de interogare sold este imoral

Bancile mai au mai putin de un an sa isi alinieze costurile aferente conturilor de plati cu servicii de baza la cele de nivel european. Directiva europeana 2014/92/UE care reglementeaza comisioanele, schimbarea si accesul la conturile de plati trebuie transpusa in legislatia nationala pana in septembrie 2016. 
Ruxandra Avram, sef serviciu Directia Stabilitate Financiara in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, a atras atentia bancilor ca trebuie sa se grabeasca sa reduca unele comisioane, care sunt inca mari, pentru ca altfel vor fi obligate sa o faca peste noapte. 

Cel putin 10 comisioane aferente contului de plati trebuie reduse

“O sa vina o perioada dificila pentru ca transpunerea directivei privind contul de plati de baza va va obliga, practic, sa va aliniati cel putin 10 produse in care concurenta va fi foarte dura”, le-a transmis Avram deciden?ilor din sectorul financiar.

Ea le-a facut si un repros bancilor cu privire la comisionul de interogare a contului, care, in opinia sa, este imoral. “Vreau sa aduc in atentie o nemultumire, nu a mea personala, a celor care analizam piata produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, si nu imi e frica sa va spun, sunt considerate putin imorale. Am sa va dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel putin la cardul de debit - intelegand disponibilitatile mele, sa imi cereti comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral”, a subliniat Ruxandra Avram. 

Insa, potrivit reprezentantului BNR, aceasta situatie nu va mai continua, pentru ca bancile trebuie sa scada costurile pentru a putea asigura dezideratul de incluziune financiara la nivel european asumat prin directiva privind contul de plati de baza. 

“Contul de plati de baza este creat in scopul cresterii competitivitatii si crearii posibilitatii tuturor prestatorilor de servicii de a-si oferi serviciile de oriunde si va trebui, peste noapte, sa deveniti si competitivi, inclusiv in ceea ce inseamna comisioane si costuri aplicate consumatorilor”, a mai precizat reprezentantul BNR.

Darea in plata, la un pas de adoptare

Proiectul de lege privind darea in plata a trecut de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie supus votului in plen. Legea ofera, oricarui cetatean care are un bun imobil ipotecat aferent unui contract de credit si nu-si mai poate plati rata la banca, posibilitatea se predea bancii bunul si sa scape complet de datorie.
Comisia a facut marti doar amendamente minore, in ciuda reprezentantilor bancilor care au cerut respingerea actului normativ pe motiv ca favorizeaza rechinii imobiliari si ar provoca falimentul unei banci, cel putin. 

Initiatorul legii, Daniel Zamfir, a prezentat, in cadrul dzbaterilor, in locul studiului de impact un "studiu de necesitate", de fapt o sinteza a circa 30 de stiri ale posturilor de televiziune din care rezulta ca mai multi romani si-au luat viata din cauza bancilor. El a motivat, astfel, legea ca venind in intampinarea unor situatii similare. 

"Astazi, in Romania, exista 800.000 de familii care nu isi mai pot plati ratele la banca. Prin aceasta lege reusesc sa fac ca aceste familii sa nu devina cazuri sociale. In situatia in care unul din trei romani nu mai poate plati creditele la banca, vorbim despre o problema a sistemului bancar, o problema pe care trebuie sa o rezolvam de urgenta", a precizat Zamfir.  

Astfel, daca daca proiectul va trece de plen si va fi promulgat de presedintele Johannis, la 15 zile de la aparitia in Monitorul Oficial orice roman poate sa predea cheile bancii de la care a luat creditul.

Bancherii ameninta cu presiuni la presedintele Romaniei si la CCR

Insa bancile nu renunta la lupta. Reprezentantii sistemului au anuntat deja ca vor solicita presedintelui sa nu promuge Legea.  In caz ca nu au castig de cauza, bancherii pregatesc deja contestarea legii la Curtea Constitutionala.

Bogdan Preda, director executiv la Consiliul Patronatelor Bancare spune ca pe langa situatiile cutremuratoare din filmul care arata romani care s-ar fi sinucis din cauza bancilor,  pot exista cazuri din extrema cealalta: "cand cineva opreste Ferrari-ul in fata bancii si ii da bancherului cheile vilei sale de la mare sau de la munte", spune Preda. 

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Uitilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, sustine ca „dreptul la dare in plata trebuie pus imediat in aplicare". „S-a spus ca darea in plata ar crea un infringement la adresa Romaniei, dar parerea mea este ca lucrurile nu stau chiar asa”, a spus Iacob, care a precizat ca acest proiect raspunde dramelor consumatorilor: "Credem ca legea trebuie nu doar adoptata, ci adoptata foarte rapid. Pana la sfarsitul acestui an ea ar trebui promulgata de Presedinte si sa devina aplicabila incepand din 2016".