Wednesday, April 17, 2013

Numarul de masini noi inmatriculate a continuat sa scada in martie

In luna martie au fost inmatriculate 5.079 de autovehicule noi, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada din 2012. Martie este a treia luna consecutiva de scadere. 
Cea mai mare scadere se inregistreaza in zona autoturismelor, pentru care numarul de inmatriculari a scazut in martie cu peste 32%, pana la 3.324 de unitati, arata datele DRPCIV, citate de Agerpres. 

In ceea ce priveste autovehiculele utilitare, numarul semiremorcilor si al vehiculelor comerciale a cunoscut o crestere. De asemenea, o evolutie similara s-a inregistrat si in cazul motocicletelor si mopedelor. 
Cea mai vanduta marca auto a continuat sa fie, in martie, Dacia, care a fost cumparata de 941 de persoane, urmata de Volkswagen, cu 391 de unitati vandute, si de Skoda, cu 307 unitati vandute. 

La finalul anului trecut, in Romania existau aproape 4,5 milioane de autovehicule, in crestere cu 27% fata de 2008. 

Rabla 2013: mai putini bani fata de anii anteriori

Programul Rabla va incepe in 2 saptamani cu unele modificari fata de varianta din ultimii ani. Chiar daca valoarea tichetului este mai mare, schimbarea nu aduce beneficii si pentru cumparatorii de masini noi. Cei care doresc sa achizitioneze o masina noua vor avea o reducere de doar 6.500 lei, aproximativ jumatate din valoarea din anii anteriori. 

Ministerul Mediului a publicat ghidul de informare privind Rabla 2013. Programul de anul acesta se axeaza mai mult pe scoaterea masinilor vechi din uz si aduce mai putine avantaje celor care doresc sa isi cumpere o masina noua. 

Astfel, pentru casarea unei masini mai vechi de 10 ani, tichetul valoric va fi de 6.500 lei, in crestere fata de 3.800 lei anterior. Tichetul va fi acordat proprietarului care isi caseaza masina, iar acesta la randul sau il poate instraina. 
Vestea proasta pentru cei care isi cumpara un autoturism si vor sa profite de reducere este faptul ca in 2013 vor putea utiliza un singur tichet, si nu trei, asa cum era permis in anii anteriori. Astfel, reducerea maxima scade de la 11.400 lei la 6.500 lei. 

Tichetul valoric va fi oferit proprietarului care si-a casat autovehiculul vechi in termen de maximum 10 zile. Ulterior, tichetul va trebui utilizat in cel mult 45 de zile de la emitere, lasand astfel o fereastra de timp mai mica pentru instrainarea lui. 

Avantaje pentru cei care isi cumpara masini ecologice


Reducerea de 6.500 lei poate fi suplimentata pentru cei care isi achizitioneaza un autovehicul cu norma de poluare Euro 6, cu emisii de CO2 mai mici de 100g/km sau in cazul masinilor hibrid. Eco-bonusul este de 500 lei, dar se pot cumula 2 bonusuri care se adauga la reducerea aferenta tichetului. 

In consecinta, in cazul achizitiei unui astfel de autovehicul, reducerea maxima ajunge la 7.500 lei din pretul standard. 

130 milioane lei buget initial

Ministerul Mediului a anuntat ca in 2013 va pune la dispozitie 20.000 de tichete pentru programul Rabla. Dintre acestea 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice si 3.000 catre institutiile publice. 

Bugetul total aferent tichetelor se ridica la 130 milioane lei. 

In 2012, Ministerul a pus la dispozitia programului un buget total de 171 milioane lei, in doua etape. Suma a permis scoaterea din uz a unui numar de aproximativ 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani. 

Cand pot fi refinantate creditele in conditii mai relaxate?

Intrebare: Buna seara, Am o intrebare la care bancile nu stiu sa raspunda si va solicit suportul. De ce nu se poate refinanta un credit cu ipoteca acordat in ian. 2012 pe 30 ani si toate bancile refinanteaza doar creditele acordate pana in 31 octombrie 2011? Ordonanta a fost data in octombrie 2012 dar a fost publicata in M.O si a produs efecte din martie sau Aprilie 2012 timp in care s-au tot acordat credite!

Raspuns: Noile reglemenatari privind creditarea populatiei au intrat in vigoare prin Regulamentul BNR nr. 24, din octombrie 2011, actualizat si modificat prin Regulamentul 17, in decembrie 2012. 

Acestea impun o serie de noi restrictii, inclusiv prin limitarea perioadei de acordare a creditelor de consum cu ipoteca la cel mult 5 ani. Pentru a nu crea situatii in care clientii cu credite in derulare, obtinute in conditii mai relaxate in trecut, sa nu aiba acces la refinantare, regulamentele prevad unele exceptii. 

Conform art. 5 din Regulamentul 17, anumite restrictii “nu se aplica creditelor acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor acordate in baza reglementarilor imprumutatorilor aplicabile la data intrarii in vigoare a regulamentului BNR nr 24/2011”. 

“Exceptarea de la art.5 din Regulamentul nr.17/2012 a fost preluata din reglementarea anterioara (alin.(3) art.3 din Regulamentul nr.24/2011) si vizeaza situatia identificata de corespondent, respectiv crearea posibilitatii persoanelor care au contractat credite de consum in alte conditii decat cele actuale de a beneficia de reducerea costurilor la produsele de creditare prin refinantarea acestor credite in prezent”, au explicat reprezentantii BNR, la solicitarea Conso.ro. In cazul in care nu se realiza exceptarea de la maturitatea maxima de 5 ani, devenea imposibila refinantarea creditelor de consum acordate pe termene mai mari, potrivit practicilor bancare anterioare intrarii in vigoare a Regulamentului nr.24/2011. 

In consecinta, in masura in care un credit a fost acordat, spre exemplu in ianuarie 2012, cu respectarea cadrului de reglementare aplicabil la acel moment de catre banca, clientul poate beneficia de exceptarea prevazuta la art.5 din Regulamentul nr.17/2012.

Trei clienti Volksbank castiga irevocabil procesul impotriva bancii si obtin si daune morale

Trei clienti care au dat Volksbank in judecata solicitand eliminarea comisionului de risc din contractele de credit si revenirea la rata dobanzii fixe, au obtinut o sentinta favorabila irevocabila din partea Tribunalului Bucuresti. Volksbank trebui sa plateasca clientilor inclusiv daune morale. 

Pe 15 aprilie, Tribunalul Bucuresti a pronuntat 3 sentine prin care s-au respins recursurile formulate da catre Volksbank impotriva a trei hotarari prin care se acordau consumatorilor daune morale pentru prejudiciile suferite. 

“Aceste sentine sunt extrem de importante deoarece sunt primele sentinte irevocabile care prevad daune morale. Mai sunt si alte dosare similare castigate pe fond in care se prevad astfel de daune, dar ele nu sunt irevocabile”, a precizat pentru Conso.ro avocatul Codrut Avram, care i-a reprezentat pe cei trei clienti.

Valoarea daunelor se ridica la 500 euro, 1.000 franci elvetieni si 2.000 de franci elvetieni, in functie de fiecare din cele trei dosare in parte. 
Decizia de a acorda astfel de despaguburi a fost luata dupa ce instanta a retinut ca “starea de teama, de stres si de incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a faptului ca banca a transformat discretionar rata dobanzii din fixa in variabila, cuantumul acesteia devenind astfel greu de anticipat, starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca”, reclama o reparatie baneasca, sub forma acordarii de daune morale. 

Fara comisioane de risc si dobanzi majorate

Sentinta Tribunalului Bucuresti a mentinut neschimbate solutiile instantei de fond si in privinta clauzelor contractuale considerate abuzive, in baza legii 193/2000. 

In aceasta categorie au intrat comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul si perceperea de sume de bani suplimentare, neprevazute in contract. 

In consecinta, banca este obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane, din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala, si sa nu mai incaseze aceste sume pe viitor. 

De asemenea, banca trebuie revina in cazul celor 3 clienti la dobanda fixa prevazuta in contractul initial. 

Ce spune banca?

Volksbank a transmis un punct de vedere oficial privind cele trei dosare castigate de clienti irevocabil la Tribunalul Bucuresti, dupa ce initial primisera sentinte favorabile la alte instante.

Redam mai jos integral precizarile Volksbank:

1. In cele trei cazuri judecate la Judecatoria Sectorului 2, judecatorul a acordat daune morale, fara sa aiba dovezi care sa demostreze prejudiciul suferit de client, dincolo de prevederile contractuale constestate. In aceste cazuri nu s-au prezentat dovezi (documente medicale, declaratii ale martorilor, etc), iar judecatorul s-a pronuntat fara niciun probatoriu. Chiar si in motivarea sentintelor, judecatorul recunoaste ca "stabilirea cuantumului despagubirilor, include o mare doza de aproximare". Jurisprudenta Inaltei Curti (dec 98/2012) arata ca prejudiciul, ca element al raspunderii civile delictuale, trebuie dovedit, neputand fi acordata cu titlu de despagubire o anumita suma solicitata de reclamanti, in lipsa unor dovezi care sa justifice cuantumul acesteia. Or, sentintele invocate recent nu respecta aceasta conditie.

2. Cuantumul sumelor acordate cu titlu de daune morale de judecatoria sectorului 2 sunt aproximativ egale cu cheltuielile de judecata, avand un impact marginal asupra cheltuielilor bancii. In dosarul 1427/300/2012, s-au acordat daune morale reprezentand 20% din suma solicitata initial.

3. Practica acordarii de daune morale este izolata in randul instantelor din Romania. Astfel de cazuri apar cu precadere la nivelul Judecatoriei Sectorului 2, la nivelul anumitor judecatori, in timp ce alte judecatorii din Bucuresti si Tribunalul resping frecvent cererile privind daunele morale. Chiar si la Judecatoria sectorului 2, in cazuri judecate de alti magistrati, in spete similare, s-au respins pretentiile privind daunele morale – ex: decizia in dosarul 14929/300/2011. 

Volksbank nu a dorit sa comenteze pe marginea potentialelor pierde la nivel de portofoliu in cazul in care o prevedere a Noul cod de Procedura civila va intra in vigoare din iulie. Aceasta implica ca daca o instanta considera o clauza ca fiind abuziva, atunci banca trebuie sa modifice respectiva clauza in toate contractele de credit similare aflate in derulare.