Wednesday, October 22, 2014

Cine face tranzactii mai mari: piata Rasdaq sau piata Obor?

Piata Rasdaq a inghetat iar valoarea tranzactiilor a coborat sub 100.000 euro pe zi dupa adoptarea unui proiect de lege ce prevede desfiintarea pietei bursiere.

Legea permite societatilor sa aleaga daca vor sa migreze pe BVB ori pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) sau sa se delisteze. 
Dupa actul normativ in cauza, valoarea tranzactiilor si asa modesta s-a injumatatit iar investitorii care vor sa iasa gasesc si mai greu contraparte la cumparare. Fata de 2007, lichiditatea medie zilnica pe Rasdaq a scazut de peste 17 ori.

Desi exista mii de societati listate, doua treimi din valoarea tranzactiilor este asigurata de o duzina de emitenti.

Fed se pregateste sa renunte la stimularea economiei, BCE de-abia incepe

BCE a inceput luni sa cumpere obligatiuni garantate de la banci intr-o incercare a oferi noi stimului economiei zonei euro, tot mai fragila in ultima vreme.

Potrivit MarketWatch, BCE cumpara obligatiuni pe termen scurt, garantate cu ipoteci, in transe de cate 25 milioane euro (Fed achizitiona obligatiuni ale Trezoriei in cuantum de 85 miliarde dolari lunar).
Ramane de vazut daca acesti stimuli monetari vor reusi sa revigoreze cererea din economie (se crede ca in acest fel bancile vor credita mai mult) sau doar sa umfle pietele de capital, cum s-a intamplat deja dupa reducerea dobanzilor la minime istorice. Asta deoarece multi sunt sceptici ca se poate trata eficient un simptom accentuand cauzele care l-au provocat (supraindatorarea).

Desi economia a intrat in recesiune, romanii se asteapta la cresteri de salarii

Romanii sunt printre cei mai optimisti europeni cand vine vorba de veniturile viitoare si perspectivele economiei, probabil un posibil efect al campaniei electorale, in timp ce majoritatea tarilor care fac parte din studiu se confrunta cu un val de pesimism, arata un studiu GfK.

“Ca de fiecare data in perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimisti, fiind de parere ca in urmatoarele cateva luni vor beneficia de performanta economica in crestere. Asteptarile romanilor privind veniturile au crescut deja cu mult peste media pe termen lung de zero, situandu-se la 5,3 puncte. Consumatorii romani se asteapta deci la o usoara crestere a salariilor si tarifelor”, noteaza GfK. 
In iunie, indicatorul a atins o valoare de 6,5 puncte, cea mai ridicata din noiembrie 2008. Aceste evolutii pozitive au favorizat si dorinta de cumparare. Indicatorul se situa la -6,9 puncte in septembrie, ceea ce marcheaza o crestere de 7 puncte pe parcursul trimestrului al treilea si una de 14 puncte fata de valoarea de anul trecut. 

Consumatorii europeni au insa o perspectiva diferita. In ultimele trei luni asteptarile privind starea economiei au scazut in aproape toate tarile in care este derulat studiul, cu reduceri substantiale in unele zone. Indicele climatului de consum GfK pentru UE (28 tari) se situeaza în prezent la 4,2 puncte, comparativ cu 9,1 puncte in trimestrul anterior.

Banii inapoiati bancilor-mama au incetinit economia romaneasca

Daca peste ajustarea fiscala se suprapune un proces necontrolat de deleveraging, de retragere a capitalului strain, cresterea economica este mult mai greu de realizat este de parere guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta subliniaza ca de de la inceputul crizei din sectorul bancar au avut loc retrageri de 9 miliarde euro in cinci ani (o treime doar in 2013).

Prezent la “The EU-SouthEast Europe Summit", guvernatorul a tinut sa precizeze ca ”in privinta finantarii s-a ajuns la un capat de drum, subsidiarele locale finantandu-se in special de pe piata interna, fiind incurajate de autoritatile de reglementare in acest sens, care presupune mai departe o orientare catre creditarea in moneda locala”.

Isarescu a aratat ca in Romania, creditul in valuta a scazut sub 60%, preconizand ca va ajunge chiar sub 50% din totalul imprumuturilor.

Ungaria cauta solutii pentru a permite conversia creditelor la cursuri sub piata

Guvernul maghiar cauta solutii pentru a face posibila conversia creditelor in valuta la un curs de schimb mai mic de cat cel spot, astfel incat sa ajute consumatorii sa scape de datoriile uriase in franci elvetieni.

La fel ca la noi, deprecierea monedei nationala a facut in Ungaria ca datoriile in valuta – in special cele in franci – sa creasca semnificativ. Conversia creditului in moneda nationala nu rezolva problema supraindatorii, daca se realizeaza la cursul pietei. Valoarea datoriei ramane aceeasi, numai ca se converteste in moneda locala.
Din acest motiv, guvernul maghiar cauta o solutie prin care conversia sa se realizeze la un curs mai avantajos, sub cel de piata, conform unui raport Nomura citat de Reuters. In acest mod, clientul scapa de creditul in valuta si, totodata, isi reduce si nivelul datoriei.

Pentru a compensa piederile pe care bancile le vor suporta, guvernul ia in calcul ca aceste costuri sa fie recuperate din taxa speciala pe care bancile o datoreaza din 2009 in Ungaria. Analistii Nomura considera ca utilizarea unui curs cu 10% sub piata ar putea fi fezabil in aceste conditii.

Guvernul intentioneaza sa deruleze procedura de conversie la jumatatea anului viitor, aceasta urmand a se aplica doar la creditele imobiliare.