Thursday, March 5, 2015

BCR a depus singura oferta pentru plata cu cardul a cartelelor de metrou

Banca Comerciala Romana (BCR) a depus singura oferta pentru furnizarea catre Metrorex de servicii bancare care vor permite clientilor sa achite cu cardul contravaloarea cartelelor de calatorie, contractul fiind estimat la 1,82 milioane de lei.

"Prezenta specificatie tehnica este intocmita ca parte componenta a serviciilor bancare ce se doresc contractate si se refera la plata prin POS (Point Of Sale) a cartelelor de acces la metrou prin casieriile Metrorex si prin automatele de vandut cartele, precum si plata calatoriei direct la turnichet (bara de intrare la metrou – nr), folosind un card bancar contactless (tip Paypass sau Paywave ori similar)", se arata in caietul de sarcini al licitatiei.
Serviciile de instalare si configurare a echipamentelor POS vor fi asigurate intr-un numar maxim de 70 de casierii, 260 de automate de vandut cartele si 950 de turnicheti.
Contractul va avea o durata de patru ani si va fi finantat din bugetul de stat si veniturile proprii ale Metrorex.

Numarul firmelor interesate de listarea pe AeRo a ajuns la 20

Bursa de Valori Bucuresti a adus inca un grup de firme, din domenii diverse, in fata investitorilor pentru a le prezenta acestora planurile de dezvoltare si investitii in perspectiva listarii pe piata AeRO, dedicata finantarii IMM-urilor sau companiilor aflate la inceput de drum (start-up-uri).
Companiile au activitatii variate, de la sali de sport, jucarii, industria cafelei, cosmetice.

Una dintre companiile care s-a prezentat investitorilor, Benefit Seven, ofera firmelor carduri prin care angajatii au acces la o retea de sali de sport, afacere evaluata de cei doi fondatori la 3 - 3,5 milioane euro. Compania s-ar putea lista pe AeRO, cu un pachet de ac?iuni reprezentand 20-25%.

Interesul potentialilor investitori pe AeRo este tatonat ?i de catre Nicoro Toys Trading, unul din cei mai vechi importatori de jucarii, care a distribuit in Romania peste un milion de minimodele auto, inclusiv machetele Maisto si Burago, iontalnite in toata reteaua de benzinarii. 

Compania ia in calcul atragerea de finantare in vederea dezvoltarii comertului de retail, pentru a nu mai fi dependenta de marile centre comerciale, care ii asigura 80% din vanzari.

Alte companii care si-au prezentat activitatea la BVB sunt Fabrica de Cafea, care are un plan de investitii de 250.000 de euro, Techirghiol Cosmetics, care vrea sa isi dubleze afacerile an de an si tinteste o finantare suplimentara, precum si Mobuy - o companie de aplicatii mobile de discount-uri intr-o retea de magazine afiliate.

In ultima luna, aproape 20 de companii locale si straine au trecut prin fata investitorilor, in vederea listarii pe piata AeRO, insa doar doua, Delivery Solutions si Carpathia Capital au intrat la cota. 

AeRO este un sistem alternativ de tranzac?ionare operat de BVB care da posibilitatea acestor companii sa atraga noi parteneri si investitori si sa se finanteze prin emisiuni de actiuni sau obligatiuni. Pentru admiterea pe AeRO, companiile trebuie sa aiba o valoare de piata anticipata de cel putin 250.000 de euro.

BVB shimba componenta BET-XT, BET-BK si BET Plus

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis sa schimbe componenta a trei dintre indicii pietei, transportatorul de petrol Conpet (simbol bursier COTE) urmand sa fie inclus in indicii BET-XT si BET-BK, in timp ce Rompetrol Rafinare (RRC) si Alro (ALR) vor fi eliminate din indicele BET Plus.
”Noile structuri ale indicilor  BVB vor fi  anuntate la finalul zilei de 13 martie 2015 si vor intra in vigoare incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 23 martie 2015, se precizeaza intr-un comunicat al BVB.
Alaturi de Conpet, in BET-XT va mai fi inclusa si compania Romcarbon (ROCE). Din indice vor fi excluse Artego (ARTE) si Alumil Rom Industry (ALU). Cele doua companii au o greutate de 0,08% in indice. În BET-BK, Conpet va inlocui titlurile Rompetrol Well Services (PTR), care au o pondere de 0,26%.

Din indicele BET Plus vor fi excluse actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), Alro (ALR), TMK-Artrom (ART), Altur (ALT), Mecanica Ceahlau (MECF), Stirom (STIB), Amonil (AMO) si Retrasib (RTRA), care, impreuna, au o pondere de 1,37% in indice. Acestea vor fi inlocuite cu Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS) si Santierul Naval Orsova (SNO).

Ponderea in indice ale noilor companii va fi stabilita pe baza numarului de actiuni si pretului de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din 13 martie 2015.

Bancile trebuie sa afiseze pe ecranul ATM-ului comisioanele pentru tranzactii

Bancile sunt obligate sa afiseze pe ecranul bancomatelor toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate cu un card. Deocamdata, insa, bancile afiseaza doar comisioanele pentru cardurile proprii, iar afisarea comisioanelor pentru cardul altei banci nu este inca posibila. 

Consumatorii ar trebui sa afle comisioanele practicate la eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturi, rambursare credit sau oricare alt serviciu solicitat in mod expres de client prin intermediul ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia, avand in vedere ca Ordinul Autoritatii Nationale de pentru Protectia Consumatorilor care reglementeaza aceste aspecte a intrat in vigoare. 

Astfel, clientul bancii are posibilitatea, daca tranzactia nu ii este oferita in mod gratuit, sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni. In ceea ce priveste modul de prezentare a informatiilor, acestea trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

De asemenea, noile reglementari stabilesc ca pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM-urile proprii, costurile operatiunilor se afiseaza in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se afiseaza si suma minima de plata.

Mai mult decat atat, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decat cei carora le apartin ATM-urile, se afiseaza urmatoarea avertizare: ”Atentie! — Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”.

Ordinul ANPC mai stabileste ca, in cazul in care cardul se blocheaza sau este retinut in bancomat, bancile sunt obligate sa informeze clientii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la modalitatea in care consumatorul poate reintra in posesia cardului, precum si pasii pe care trebuie sa ii urmeze si sa indice  numarul de telefon la care consumatorul trebuie sune si intervalul orar in care se poate efectua acest apel.