Thursday, May 26, 2016

Trei asiguratori din Romania participa la testele de stres ale EIOPA

Trei companii de asigurari de viata din Romania participa la testul de stres lansat, in data de 24 mai 2016, de Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) la nivelul Uniunii Europene. Este vorba de NN Asigurari de Viata, Grawe Romania Asigurare si Asirom VIG. 
Cele trei societati au fost stabilite de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe baza criteriilor stabilite de catre EIOPA. Astfel, este asigurata o prezenta de peste 57% din piata de asigurari de viata, in functie de valoarea rezervelor tehnice, conform cerintelor Autoritatii Europene, inregistrata la data de 31.12.2015, se arata intr-un comunicat al ASF.

”Acest exercitiu are scopul de a evalua vulnerabilitatile asiguratorilor si gradul de rezistenta la evolutii adverse ale pietei, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuala crestere a riscului sistemic in situatii de stres”, se mentioneaza in comunicat.

Companiile vor aplica doua scenarii considerate adverse

Potrivit ASF, testul de stres va avea o componenta de baza de tip „bottom up” in care companiile vor calcula si vor raporta impactul pentru doar doua scenarii considerate relevante. 

Este vorba de un scenariu de mentinere pe termen lung a nivelului prezent redus al ratelor de dobanda („low for long scenario”) care pune presiune pe profitabilitatea si pe solvabilitatea societatilor de asigurari de viata, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat detinute in portofoliu. 


Al doilea scenariu, de tip „double hit”, presupune mentinerea simultana a curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc. ”O astfel de evolutie, desi posibila are o probabilitate redusa. In cazul in care totusi s-ar materializa ar exercita o dubla presiune asupra societatilor de asigurare de viata pentru ca ar conduce la mentinerea la nivel ridicat a obligatiilor din asigurare si totodata ar duce la scaderea valorii activelor”, se mai arata in comunicat. 

Potrivit ASF, scenariile, amploarea socurilorsi metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuarii calculelor si a transmiterii rezultatelor revine societatilor participante.

In etapa a doua a testului, datele vor fi analizate de EIOPA

Cea de-a doua componenta a testului de stres este de tip „top-down”, care presupune ca toate calculele necesare vor fi realizate exclusiv de EIOPA, fara niciun efort suplimentar din partea societatilor. Autoritatea europeana urmeaza sa realizeze toate estimarile necesare apeland doar la raportarile efectuate in cadrul primei componente.

Termenul limita pentru transmiterea rezultatelor catre autoritatile nationale este 15 iulie 2016, urmand ca rezultatele la nivel european sa fie publicate in decembrie 2016, la nivel agregat si/sau anonimizat. 

Intre timp, EIOPA va publica, saptamanal, un set de Intrebari&Raspunsuri (Q&A) in sprijinul companiilor participante, se mai arata in comunicatul ASF.

Barierele din calea dezvoltarii Bursei sunt greu de inlaturat

Obiectivul conducerii Bursei de Valori Bucuresti de a elimina barierele din calea dezvoltarii pietei de capital din Romania este departe de a se fi indeplinit. Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski sustine ca doar 40% din aceste bariere, care tin de infrastructura pietei, au fost indepartate.

In urma cu mai bine de doi ani, aflat la debutul mandatului sau in fruntea BVB, Sobolewski anunta un pachet de opt bariere care trebuie inlaturate, astfel incat piata de capital din Romania sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. 

Proiectul a fost lansat cu fast, in februarie 2014, in cadrul unui eveniment gazduit de Banca Nationala a Romaniei, in prezenta premierului de la acea vreme, Victor Ponta, dar si a actorilor importanti din piata. 

Problemele la care se facea referire la acel moment vizau, printre altele, accesul la piata locala, nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, costurile excesive ale participarii in piata, lipsa unei proceduri simple de plata a dividendelor, piata obligatiunilor dar si neclaritatile privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe bursa.

Apar noi elemente care impiedica evolutia Bursei


Acum, desi nici macar jumatate dintre aceste bariere nu au fost indepartate, directorul Bursei vorbeste de alte elemente care impiedica dezvoltarea pietei de capital, in afara celor care tin de infrastructura pietei. Potrivit lui Sobolewski, este vorba de elemente de ordin fundamental precum nivelul scazut al economisirii, gradul redus de cultura financiara, dezvoltarea lenta a capitalului institutional si intermediarii foarte putin activi.

Totodata, dupa cele opt bariere, Sobolewski invoca sase trepte pe care bursa romaneasca poate urca la statutul de piata emergenta.  

Oficialul BVB cere din nou sprijin statului pentru revigorarea Bursei, pentru a pune pe piata companiile de dimensiunile necesare pentru indeplinirea criteriilor de promovare intre pietele emergente. El considera ca Romania nu poate deveni piata emergenta doar cu trei companii care indeplinesc cerintele de capitalizare si free-float, ci are nevoie de 5-6 astfel de emitenti.