Sunday, February 5, 2017

Formularul 088 dispare, dar revine sub alta denumire

Noua procedura pentru inregistare in scopuri de TVA a fost publicata in Monitorul Oficial, insa a starnit controverse inca de la publicarea de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). O serie de consultanti spun ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic, exceptand denumirea declaratiei. 

Formularul 088 a fost puternic contestat de mediul de afaceri pentru complexitatea si inutilitatea multor date solicitate, multe dintre ele aflandu-se deja in posesia statului prin alte institutii. In acest context, partidul de guvernare a promis, iar actualul Guvern a decis, eliminarea lui. Numai ca, se pare, noua formula nu difera de cea veche. 

Unii consultanti sustin ca noul proiect de Ordin ANAF privind criteriile de inregistrare in scop de TVA este o copie la virgula a vechiului ordin din, care s-a eliminat doar sintagma „Formular 088”.

Noua procedura, cel putin la fel de netransparenta ca si cea veche

Specialistii in fiscalitate reclama aceeasi netransparenta la criteriile de evaluare in functie de care firma este incadrata la risc scazut , mediu sau ridicat. 

Mai mult, daca anterior, in urma completarii Formularului 088, sansele de a primi codul de TVA erau rezonabile, in prezent, decizia ramane exclusiv la dispozitia reprezentantului ANAF.

Acest aspect reiese, de altfel, si dintr-un comunicat al institutiei, prin intermediul caruia noul presedinte al ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, cel care a semnat ordinul pentru eliminarea 088 in ziua in care a fost numit in functie, a cerut  tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind  inregistrarea in scopuri de taxa pe valoare adaugata,  „respectarea principiului bunei credinte, cu privire la analiza tuturor solicitarilor de inregistrare in scop de TVA”.

Pe de alta parte, ANAF sustine ca organele fiscale vor aplica „in mod unitar aceasta procedura”. 

Presedintele ANAF descopera evaziunea fiscala pe TVA

Mai mult, presedintele Fiscului ajunge la vorba predecesorilor si recunoaste faptul ca procedura de inregistrare in scop de TVA trebuie mentinuta, fiind prevazuta in Codul Fiscal, dar si din cauza nivelului „inca ridicat al evaziunii fiscale”. 

Mai mult, actualul presedinte remarca evolutiile pozitive din perioada in care Formularul 088 a fost in vigoare. 

„Din analizele noastre a rezultat faptul ca, desi numarul firmelor inregistrate in scop de TVA a scazut in anul 2016 comparativ cu 2015, se constata o crestere a bazei aferente TVA colectat. Aceasta situatie creeaza premisele unui mediu concurential sanatos, in care numarul firmelor care au comportament de tip fantoma s-a diminuat in mod considerabil, iar efectul se resimte in piata tranzactiilor”, subiniaza ANAF. 

Practicile de fraudare a TVA, aceleasi ca intotdeauna

De asemenea, sunt amintite si practicile de fraudare a TVA, aceleasi care au stat la baza argumentatiei in momentul introducerii celebrei declaratii. 

„Exista practici identificate de ANAF, in care un detinator al unui cod de TVA deruleaza operatiuni comerciale, intr-un termen foarte scurt, fara a declara si plati taxa pe valoare adaugata sau achizitioneaza cu taxare inversa produse din statele membre ale Uniunii Europene si vinde la un pret sub-evaluat, distorsionand, astfel, mediul concurential", a explicat presedintele Fiscului.

Raiffeisen Bank vine cu o noua oferta de conversie pentru creditele in franci

Clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni primesc din partea bancii o noua oferta de conversie, valabila timp de trei luni, pana la 30 aprilie 2017. Banca acorda o reducere de 25% din datoria principala din start si dobanda fixa la lei timp de cinci ani. 
Oferta este, insa, conditionata. Aceasta se adreseaza debitorilor cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%, exclusiv pentru creditele cu garantie imobiliara, pentru care nu se inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 de zile la data cererii. Aceasta din urma trebuie depusa cel tarziu la data de 30 aprilie 2017, reiese dintr-un comunicat al bancii.
 
“Avand in vedere clarificarile legislative recente oferite de Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la Legea Darii in Plata, am reluat oferta de solutii de conversie, intr-o varianta imbunatatita”, sustine Mihai Rauta, director executiv, Retail Risc.

Care sunt pasii conversiei?

Titularul de credit care indeplineste criteriile mentionate si vrea sa beneficieze de oferta trebuie sa sune la banca pentru a fi programat intr-una dintre agentiile institutiei de credit.

Documentele necesare (care vor fi obtinute si semnate in agentiile bancii) sunt: cerere de conversie, acordul de verificare la Biroul de Credite si ANAF.

Astfel, dupa aprobarea cererii de conversie clientul primeste o reducere de 25% la soldul creditului, urmata de conversia in lei a imprumutului la cursul BNR din ziua conversiei. Apoi, timp de cinci ani, plateste o dobanda fixa de 4,5% pe an. In perioada ramasa pana la scadenta, dobanda va fi caculata dupa formula Robor la 3 luni plus o marja de 3%.

Banca prezinta si un exemplu de calcul, din care reiese ca, pentru un credit de 50.000 de franci, pentru o perioada ramasa de 25 de ani, rata actuala este de 338 franci elvetieni pe luna, respectiv 1.418 lei, la cursul de 4,1947 lei/franc. 

In urma conversiei, rata lunara in primii cinci ani ar fi de 874 lei, iar dupa aceasta perioada s-ar situa la 825 de lei (in conditiile actuale de dobanzi, respectiv Robor la 3 luni 0,83%).

Ce se schimba fata de vechea oferta?

La finalul anului 2015, Raiffeisen Bank a lansat o oferta pentru debitorii in franci cu discount de 20% la sold, insa acordat in etape, pentru clientii cu un grad de indatorare de peste 65%. 

In prima etapa a conversiei, reducerea imediata la sold era de 10% si, iar ulterior se aplica inca o reducere de 10%, pe baza comportamentului bun de plata, 5% dupa primul an si inca 5% dupa al doilea an. 

La vemea respectiva, banca avea in portofoliu aproximativ 7.700 de credite in franci elvetieni, in valoare de 380 de milioane de euro. 

Acum, banca sustine ca numarul imprumuturilor s-a redus la 5.600.

Oferta vine in contextul in care Legea privind conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric este blocata la Curtea Constitutionala, ca urmare a unei sesizari depusa de Guvern inainte ca actul normativ sa intre in vigoare. O decizie a CCR cu privire la actul normativ este asteptata in data de 7 februarie.