Wednesday, January 7, 2015

Reglementare unica pentru bancile falimentare din UE

Uniunea Europeana are, incepand cu 1 ianuarie 2015, o reglementare unica de solutionare a problemelor financiare cu care se confrunta bancile. Noua directiva va imbunatati instrumentele necesare pentru a face fata crizelor si va obliga actionarii si creditorii bancilor sa suporte o parte din costurile si pierderile generate de acest proces. 

”O reglementare unica de solutionare a problemelor bancilor si a marilor societatilor de investitii din toate statele membre UE este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015. Noile norme vor armoniza si imbunatati instrumentele pentru a face fata crizelor bancare pe întreg teritoriul UE. De asemenea, normele vor impune actionarilor si creditorilor bancilor sa plateasca partea lor din costuri printr-un mecanism de tip "bail - in", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Comisiei Europene.

Comisarul UE pentru Stabilitate Financiara, Servicii financiare si Piete de Capital, Jonathan Hill, sustine ca, de acum incolo, in primul rand  actionarii si creditorii bancilor vor suporta costurile generate de procedurile de faliment, dar si pierderile efective ale institutiei, si nu platitorii de taxe din statele membre. 

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, in urma recentei crize financiare, la nivelul Uniunii Europene au fost adoptate o serie de masuri pentru a asigura stabilitatea de servicii financiare si bancare. 

”Directiva privind redresarea si rezolutia bancara a fost adoptata in primavara anului 2014, pentru a oferi autoritatilor instrumente cuprinzatoare si eficiente pentru a face fata bancilor cu probleme financiare atat la nivel national cat si in cadrul acordurilor de cooperare dintre tarile membre”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit Directivei, bancile vor fi obligate sa elaboreze planuri de redresare pentru a depasi dificultatile financiare, iar autoritatile primesc noi competente pentru a putea interveni in operatiunile bancilor pentru a le ajuta sa evite falimentul. 

In cazul in care o banca intra, totusi, in faliment, autoritatile vor avea la indemana atat legislatia cat si instrumentele necesare pentru a o restructura, dar si pentru a aloca pierderile catre actionari si creditori pe baza unei ierarhii clar stabilite.

Raiffeisen incurajeaza clientii sa faca tranzactii prin online banking


Raiffeisen va modifica comisioanele de la conturile curente cu scopul de a incuraja folosirea canalelor electronice si de a descuraja operatiunile cash sau la ghiseu.

Modificarile se vor aplica din 17 martie 2015. 

Pentru operatiunile efectuate pe canale electronice (Raiffeisen Online si Raiffeisen Smart Mobile) costurile scad, in timp ce pentru operatiunile la ghiseu sau cu numerar costurile cresc. 

De asemenea, grila de comisioane pentru operatiunile prin ordin de plata este simplificata prin inlocuirea celor cinci transe existente in acest moment cu doua transe.

“Platile electronice sunt comode, sigure si ieftine – pe scurt acesta ar fi mesajul acestei modificari in grila de comisionare a operatiunilor pentru clientii nostri persoane fizice”, a precizat Catalin Munteanu, director Aria Clienti Persoane Fizice la Raiffeisen Bank.

Totodata, banca va elimina abonamentul lunar de 4 lei pentru serviciul de mobile banking si va renunta la comisionul pentru regenerare codului PIB.

In paralel, se va majora comisionul de retragere numerar la ghiseu si comisionul de administrare anuala a cardului de debit (de la 5 lei la 10 lei pe an).

Extrasul de cont va putea fi obtinut gratuit de pe site-ul bancii, prin intermediul unui cont securizat. Clientii pot obtine un extras gratuit pe luna si din unitatile Raiffeisen. Trimiterea extrasului acasa prin posta costa 3 lei pe luna.

Pilonul II are peste 6 milioane de participanti. Doar jumatate dintre ei contribuie lunar

Fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat peste 6,2 milioane de participanti, de la inceperea activitatii pana in prezent, insa doar  pentru 3,8 milioane dintre ei se incaseaza contributii lunar, potrivit datelor publicate de Asociatia Pensiilor Private din Romania – APAPR. 

Din cele 6,2 milioane de persoane, un numar aproximativ de 171.000 nu au avut nicio contributie virata de la inceputul pilonului II in Romania, in luna mai 2008.

In primele 11 luni din 2014, pe Pilonul II contributiile brute incasate de fonduri au depasit 3,5 miliarde de lei, reprezentand echivalente unei cote de 4,5% din salariul brut al fiecarui participant. In 2013, cand cota de participare a fost de 4%, iar contributiile brute totale au fost in valoare de 3,1 miliarde de lei. 

Potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), la finalul lunii septembrie, valoarea medie a unui cont de pensie privata obligatorie era de 4.189 de lei (aproximativ 950 euro), in crestere cu 25% fata de 31 decembrie 2013.

Aceasta suma este rezultatul contributiilor lunare platite de angajati din salariu timp de sase ani si al randamentului obtinut de fondurile de pensii din investitiile pe care le-au facut cu banii stransi de la participanti.

Cele mai mari investitii ale fondurilor de pensii sunt titlurile de stat, cu o pondere de 67% din activele totale. Fondurile mai investesc aproximativ 20% din active in actiuni ale companiilor listate pe bursa de la Bucuretti, dar si pe alte burse din Uniunea Europeana.

Ratele la creditele in lei scad la inceput de an datorita reducerii ROBOR la 3 lun

Ratele la creditele in lei aflate in derulare scad datorita faptului ca indicatorul de referinta pentru majoritatea creditelor de retail, ROBOR la 3 luni, s-a redus in ultimul trimestru cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
  
Indicatorul de referinta s-a plasat, in ultimele doua luni, sub nivelul de 2%, iar in primele doua zile din acest an a fost de 1,68%. In prima sedinta de tranzactionare din anul trecut, ROBOR la 3 luni se situa la 2,33%. 

Dobanzile interbancare au scazut pe parcursul lui 2014, insa au existat si doua perioade cu cresteri semnificative, una in ianuarie-februarie si alta in august-septembrie. 

Astfel, in trimestrul III al anului trecut, clientii bancilor s-au confruntat cu cresteri ale ratelor la credit, pentru ca ROBOR la 3 luni ajunsese la valori in jur de 3%. 

In acest context, la inceputul acestui an, dobanzile pentru creditele in lei ar trebui sa scada cu 1,3 puncte procentuale, avand in vedere ca majoritatea contractelor de credit pentru persoane fizice prevad recalcularea dobanzilor trimestrial.

Si bancile intre ele se imprumuta mai ieftin in condtiile lichiditatii excedentare pe piata monetara, fapt semnalat inclusiv de nivelul foarte redus (0,5% pe an) al dobanzilor pe termen de o zi.