Friday, September 12, 2014

Dupa Astra, si Carpatica Asig asteapta un investitor strategic

ASF a aprobat planul de redresare financiara pentru Carpatica, acesta vizand atragerea unui investitor strategic cu noi resurse de capital, restabilirea profitului operational, inlocuirea auditorului extern si remedierea deficientelor pe partea de reasigurari. 

In afara majorarii capitalului social, Carpatica urmeaza sa contracteze un imprumut subordonat iar societatea trebuie sa-si actualizeze profilul de risc si sa analizeze care va fi impactul standardelor de raportare Solvency II. 

ASF cere de asemenea reducerea cheltuielilor de achizitie si administrare. Carpatica avea la sfarsitul lui 2013 capitaluri proprii de 56 milioane lei iar in primele 6 luni din 2014 primele subscrise erau de aproximativ 300 milioane lei.

Actionarii Carpatica au la dispozitie o luna pentru a-si insusi planul ASF (termenul curge din 3 septembrie) iar Consiliul de Administratie va transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul de implementare al masurilor fixate. Politele emise de societate raman valabile pana la expirare iar Carpatica poate sa emita in continuare polite. 

ASF a aprobat si in cazul Astra Asigurari un plan de redresare fianciara care prevedea un aport in numerar de peste 100 milioane euro si gasirea unui investitor stretegic.

Bancherii vor sa recupereze 75% din creditele ipotecare cu probleme

Ultimul sondaj trimestrial realizat de BNR printre bancheri privind creditarea companiilor nefinanciare si populatiei arata o scadere a optimismului privind gradul de recuperare a creditelor cu ipoteca acordate populatiei si intrate in zona de nerambursare.

Daca in sondajul din februarie 2014 bancherii estimau un grad de recuperare a creantelor pentru creditele ipotecare cu probleme de 80% si 70% pentru cele de consum garantate cu ipoteci, in sondajul din august procentul scazuse la 75% in cazul ipotecarelor si la 55% pentru imprumuturile de consum cu ipoteca. 

Pentru creditele de consum fara ipoteca si cele de pe cardurile de credit, asteptarile de recuperare ramasesera sub 40%.

Scaderea optimismului bancherilor pentru acest tip de impumuturi nu a redus insa semnificativ distanta intre estimarile acestora si ofertele companiilor de recuperare a creantelor, reprezentantii acestora declarand in mod repetat in cadrul unor conferinte de presa ca ar fi dispusi sa cumpere portofolii de credite garantate cu ipoteci de la banci pentru cel mult 25% din valoarea acestora.

Sondajul are la baza un chestionar trimis primelor 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor nefinanciare si populatiei.

Evaziunea fiscala s-a diminuat cu pana la 7% din PIB in ultimii 2 ani

Potrivit SRI, evaziunea fiscala s-a redus de la 22-27% din PIB la 18-20%, cele mai mari goluri in buzunarele statului ramanand la neplata TVA - 12% din PIB, urmata de cea aferenta neachitarii contributiilor pentru pensie - 2,4% din PIB.

In interviul pentru Mediafax, directorul SRI, George Maior considera ca „cea mai mare valoare a evaziunii se resimte in industria alimentara, urmata de agricultura, zona constructiilor etc, pe care le avem in vedere in perspectiva".

Maior este de parere ca Romania nu este amenintata in prezent din punct de vedere miliar sau teritorial dar va fi afectata de conflictul din Ucraina din punct de vedere economic, comercial si informational.

Piata de factoring scade cu 9% pe fondul reducerii investitiilor in acest tip de produse

Nivelul pietei de factoring a ajuns in prima jumatate a anului la aproximativ 1,1 miliarde de euro, inregistrand o scadere de 9 % fata de aceeasi perioada a anului trecut arata Asociatia Romana de Factoring (ARF). Pentru intregul an 2014 ARF estimeaza o scadere cuprinsa intre 8-10%.

„Scaderile consistente inregistrate in sectorul constructiilor, „sustinute” de cresterile accizelor la carburanti, de taxa pe constructii speciale si de rata redusa a absorbtiei fondurilor europene s-au reflectat in scaderea activitatii firmelor si, implicit, asupra pietei in care ne desfasuram activitatea. Totul depinde de reluarea accelerata a procesului investitional cu efecte, cel mai probabil, anul urmator. Ma refer aici atat la investitiile realizate de stat, cat si la cele private” spune Bogdan Rosu, presedintele ARF.

Din punct de vedere al produselor, factoringul de import a generat in prima jumatate a lui 2014 cu 14 procente mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut iar factoringul de export s-a diminuat cu 4%, evolutie total opusa celei din 2013, cand factoringul de import scadea cu 20%, iar cel de export crestea cu 4%.

Contractele de factoring se incheie intre un furnizor de produse si servicii si o companie specializata care va achita in avans prestatiile sale acoperind in acest fel riscul de neplata al beneficiarilor, furnizorul cesionand catre firma de factoring creantele provenite din contractele incheiate cu clientii.

CEC Bank primeste un imprumut BEI de 100 milioane euro

CEC Bank a obtinut un imprumut de 100 milioane euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in vederea cofinantarii proiectelor IMM-urilor, intreprinderilor medii si administratiilor publice locale.

Acordul are in vedere sustinerea proiectelor din industrie, servicii, turism si infrastructura.

“Imprumutul este destinat sa sprijine in principal IMM-urile care reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti, atat din perspectiva crearii de noi locuri de munca, cat si a cresterii economice”, afirma Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI.

Acesta este ce de-al doilea imprumut de acest tip obtinut de CEC Bank, dupa in 2013, a primit fonduri in valoare de 45 milioane euro de la BEI.

“Imprumutul anterior acordat bancii noastre de catre BEI a fost utilizat cu succes pentru sprijinirea societatilor romanesti si din acest motiv pot afirma cu certitudine ca prezentul acord ii va ajuta atat pe clientii nostri -  sa se dezvolte in actualul mediu de afaceri concurential, precum si pe CEC Bank  - sa majoreze creditarea pe acest segment”, a precizat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.