Monday, September 29, 2014

Trezoreria vrea sa se autorizeze ca acceptator de plata cu cardul

Trezoreria Statului va fi autorizata ca acceptator de plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice, astfel incat toti contribuabilii persoane fizice care detin carduri apartinand unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), sa-si poata achita printr-un punct unic toate impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii. 

Propunerea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta postat ast?zi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit proiectului, Trezoreria Statului va accepta conectarea la un sistem de plata numai daca acesta va cumula simultan o serie de conditii intre care limitarea comisionului. Astfel, comisionul avut in vedere in relatia cu institutiile emitente ale cardurilor nu va depasi cumulat 0.3% din valoarea tranzactiei, fara alte costuri suplimentare. 
Acest comision este corelat cu Proiectul de Regulament elaborat de Comisia Europeana privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata utilizand cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactii la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit. 

In prezent, comisioanele interbancare sunt de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile la ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii acceptante (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzac?iile POS, in care comisionul este platit de banca acceptanta bancii emitente. Aceste comisioane, in cazul sumelor achitate catre comercianti, sunt recuperate de catre bancile acceptante de la beneficiarii sumelor.

Programul Rabla pentru persoane jurice: inca 467 tichete disponibile

Pe 30 septembrie se va incheia depunerea dosarelor in cadrul progamului de innoire a parcului auto pentru companii si institutii publice. Pana in prezent, din cele 3.000 tichete disponibile au fost emise 2.533

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a anuntat ieri inchiderea unei noi etape de evaluare si validare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institu?iile publice in cadrul programului Rabla 2014. 
Au fost analizate in acest caz 179 dosare din care 81 dosare au fost acceptate pentru 196 autovehicule ?i 98 dosare au fost respinse. De asemenea, au fost acceptate 15 contestatii pentru 27 autovehicule.

Lista persoanelor juridice si a institutiilor publice care au fost acceptate si respinse in program este publicata pe site-ul AFM (afm.ro).

Garantiile financiare sunt folosite cel mai des pentru credite de capital de lucru

In primele opt luni ale anului 2014, FNGCIMM a acordat IMM-urilor circa 6.200 de garantii cu o valoare de peste 1,8 milioane lei, preponderent pentru capital de lucru (88%).
 
Din totalul numarului de garantii emise, 44% s-au indreptat catre IMM-uri din domeniul comertului, 22% au fost destinate sectorului sectorului serviciilor, 18% catre industrie, 10% in constructii si 7% in domeniul agriculturii. 

In functie de marimea companiilor, microintreprinderile si intreprinderile mici au atras fiecare cate 45% dintre garantiile acordate, restul indreptandu-se catre cele medii.
Garantia medie accesata s-a ridicat la 297.000 lei, in crestere cu 4,2% fata de perioada similara a lui 2013. Creditul mediu garantat de FNGCIMM s-a mentinut aproximativ constant in primele opt luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, respectiv la jumatate de milion lei. 

Fondul gestioneaza in prezent, pe baza surselor sale proprii, un numar de circa 14.000 de contracte de garantare, in valoare de 3,4 miliarde lei, care sustin credite acordate IMM-urilor in valoare de 6 miliarde lei.

Prin noul Program Guvernamental de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aprobat prin OUG nr. 92/2013,  FNGCIMM  a acordat in cele patru luni de functionare, un numar de 126 de garantii in valoare totala de aproximativ 20 milioane lei, pentru sustinerea accesarii unui volum de finantari de circa 51 milioane lei.

Exitul Enel nu mai e sigur, cotatiile Electrica sufera

Dupa ce actiunile Electrica au atins un maxim de 13,2 lei saptamana trecuta, pe fondul speculatiilor ca societatea va prelua o parte a operatiunilor Enel, zvonurile ca Enel ar vrea 1,8 miliarde de euro pentru participatiile sale sau nu mai vinde deloc n-au picat bine investitorilor.

Actiunile Electrica urcasera vertiginos in ultima luna de la 11 la 13 lei/actiune in asteptarea unui anunt privind posibila preluare a Enel Muntenia, desi nu era deloc clar daca societatea are resursele diponibile. 
Surse citate azi de Ziarul Financiar arata ca italienii ar fi dispusi sa renunte la prezenta in Romania numai daca vor primi 1,8 miliarde euro pentru cele 3 distributii de energie electrica din dotare, o suma considerabila pentru resursele Electrica (a strans mai putin de 450 milioane euro in urma unei oferte publice derulate prin bursa), chiar daca ne-am raporta doar la „perla coroanei”, Enel Distributie Muntenia.

O actiune Electrica era cotata azi la ora 12 la BVB la 12,7 lei (-1,8% fata de inchiderea de ieri). Ramane de vazut daca preturile se vor intoarce la 11 lei/actiune in ipoteza ca Enel ramane pana la urma captiv in Romania.