Thursday, January 7, 2016

Analistii nu anticipeaza schimbari de la BNR la inceput de an

Analistii financiar-bancari se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an in prima sedinta a Consiliului de Administratie din 2016 programata pentru joi. De asemenea, nici ratele rezervelor minime obligatorii nu vor fi modificate, mai spun analistii. 

Potrivit unui sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii. Astfel, pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit rezervele ar putea sa scada la 6% in decembrie 2016, de la 8% in prezent, iar pentru pasivele in valuta la 12%, de la 14% rata actuala. 

„Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arata intr-un comunicat al AAFBR. 

Pe de alta parte, analistii estimeaza ca anul 2017 ar putea aduce majorarea dobanzii de politica monetara la 2,5% pana in decembrie.

In plus, procesul de convergenta a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii catre standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai multi participanti la sondaj la 4% pentru lei si 10% pentru valuta la finalul anului 2017.

Asiguratorii vizati de ASF nu reusesc sa se redreseze financiar

Companiile de asigurari aflate in procedura de redresare financiara nu au respectat termenele date de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru majorarea de capital necesara continuarii activitatii. In aceste conditii, in 2016 este posibil sa asistam la noi situatii de genul celei de la Astra Asigurari. 
Carpatica Asig, aflata in redresare financiara de aproape doi ani,a anuntat majorarea capitalului cu 10 milioane de lei, la 34,4 milioane de lei, printr-o infuzie din partea actionarului majoritar, efectuata in data de 5 ianuarie 2016. Insa, potrivit planului de masuri convenit cu ASF, si care a expirat la jumatatea lunii decembrie 2015, societatea ar fi trebuit sa atraga un imprumut de cel putin 30 de milioane de lei si sa gaseasca un investitor strategic.

Ulterior acestui termen, asiguratorul a anuntat recent ca a incheiat un acord de exclusivitate cu un investitor strategic european, care ar urma sa preia pachetul majoritar de actiuni al companiei. 

Pe de alta parte, insa, reprezentantii ASF considera ca societatea nu face altceva decat sa traga de timp, iar singura solutie in acest caz pare a fi preluarea prin intermediul mecanismului de rezolutie. 

Carpatica Asigurari se afla pe locul opt dupa primele brute subscrise la 9 luni din 2015, cu vanzari de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din politele RCA, compania fiind al doilea mare jucator in domeniu. 

Majorare de capital insuficienta si la Euroins

O alta companie cu un portofoliu important de polite RCA, Euroins, de asemenea aflata in redresare financiara, are probleme cu recapitalizarea. Euroins Romania a reusit sa isi majoreze capitalul social cu 80 de milioane de lei, insa cerinta ASF era de 200 de milioane de lei, pana la finalul anului 2015. 


Compania a cerut derogare de la ASF pentru diferenta de 120 de milionae de lei pana la finalul primului trimestru din 2016. 

ASF a anuntat intrarea in procedura de redresare financiara a companiei Euroins la jumatatea lunii octombrie 2015. La momentul respectiv, Autoritatea anunta faptul ca societatea are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii.

Pagubitii Astra inca asteapta inceperea platilor

Piata asigurarilor a fost zguduita, in 2015, de intrarea in faliment a companiei Astra Asigurari. Cele trei companii au in comun faptul ca au expuneri foarte mari pe RCA, in urma practicarii celor mai mici tarife din piata pe acest segment de asigurari. 

Insa, desi anuntul privind intrarea in faliment a companiei Astra a fost dat la finalul lunii august 2015, situatia nu este clara pentru pagubitii companiei. Tribunalul Bucuresti a confirmat, in 3 decembrie, starea de faliment la compania Astra Asigurari, dar nici aceasta decizie nu este definitiva. Ori pagubitii companiei nu isi pot incasa banii decat in termen de trei luni de la ramanerea definitiva si irevocabila a deciziei de intrare in faliment. Despagubirile vor fi platite de Fondul de Garantare a Asiguratilor, in limita a 100.000 de euro.

Asadar, in cazul falimentului unei companii de asigurari, procedura de recuperare a eventualelor daune sau prejudicii de la societatea in cauza este lunga si greoaie pentru clientii sau pagubitii acesteia.