Tuesday, March 21, 2017

Groupama, profit net in crestere cu 30% in 2016

Groupama Asigurari a raportat pentru 2016 un profit net dupa standardele IFRS de aproximativ 30 milioane lei, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Pentru 2017, compania se asteapta la un profit net similar cu 2016.

Primele brute subscrise s-au ridicat la 932,3 milioane lei, inregistrand o crestere de 15,8% fata de 2015. Pentru anul in curs, compania estimeaza un avans de 10% a primelor brute subscrise, asteptandu-se la un avans pe segmentul asigurarilor de sanatate, de persoane, dar si al intreprinderilor.

In cazul asigurarilor de sanatate si accidente, primele subscrise au inregistrat o crestere de 52,3% anul trecut, ajungand pana la 23 milioane lei, ca urmare a imbunatatirii prezentei pe piata si a cresterii graduale a portofoliului.


In cazul asigurarilor de sanatate, portofoliul de clienti se ridica la aproximatiiv 60.000 de clienti, in vreme ce segmentul de asigurari agricole acopera aproximativ 950.000 de hectare asigurate ce apartin unui numar de 3.300 de fermieri.

Segmentul property, inclusiv agro, a inregistrat o crestere de 1,5% pana la 193,7 milioane lei in 2016, asigurarile agricole fiind in crestere cu 3,4%, iar asigurarile de locuinte cu 6,3%.

In ceea ce priveste sectorul auto, linia casco a inregistrat o crestere globala de 6,3% pana la prime brute de 357,7 milioane lei anul trecut, sustinuta de o evolutie buna pe toate canalele de distributie si foarte buna a canalului leasing. 

Pe de alta parte, in cazul asigurarilor RCA primele brute subscrise au urcat cu 62,2%, ajungand la 282,2 milioane lei, ca urmare a cresterii tarifelor in 2016 si a majorarii portofoliului de clienti, potrivit directorului general adjunct al Groupama, Calin Matei. Acesta a adaugat ca prima medie de asigurare pe acest segment a crescut cu 18% in 2016 fata de 2015.

In ceea ce privesc efectele plafonarii tarifelor RCA, acesta a precizat ca efectele se vor vedea in urmatoarele 18-24 de luni, insa in 2016 compania a fost pe breakeven, ca urmare a unor pierderi pe unele segmente de clienti.

“Ne calculam pretul pe baza daunelor pe care le-am avut si pe baza rezervei. Am avut o atitudine prudenta pe acest segment. Perioada de plafonare a reprezentat o piatra de incercare pentru intreaga piata. Rezultatele se vor vedea peste 18-24 de luni”, a precizat Calin Matei.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, acestea au scazut cu 32%, inregistrandu-se insa o crestere prin reteaua proprie.

BVB extinde numarul companiilor din indicii BET si BET-TR

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) extinde numarul companiilor care intra in componenta indicilor principali ai pietei, pentru prima data de la lansarea lor. Astfel, indicii BET si BET-TR au in componenta, incepand de luni, 20 martie, 12 companii listate, fata de 10 pana acum. 

“Cele doua noi companii din indicii principali, BET si BET-TR, sunt CONPET (simbol bursier COTE) si MedLife (simbol bursier M). CONPET are ca principala activitate transportul prin conducte si pe calea ferata a titeiului intern si din import, gazolinei, condensatului si etanului lichid catre rafinariile din Romania, in timp ce Medlife este cel mai mare operator privat de servicii de sanatate din Romania", se arata intr-un comunicat al BVB. 

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, sustine ca modificarea vine ca urmare a indeplinirii, de catre companiile eligibile, a standardelor calitative si cantitative impuse de BVB.

La randul sau, presedintele BVB, Lucian Anghel, a declarat ca “terenul pentru cresterea numarului de companii incluse in indici a fost pregatit inca de anul trecut, cand a fost introdus un nou BET, cu componenta variabila, alaturi de o lista revizuita a companiilor eligibile si, in plus, a avut loc cel mai mare IPO din partea unei companii private".

In comunicatul BVB se mentioneaza faptul ca ponderile simbolurilor din componenta indicilor au fost determinate pe baza numarului de actiuni si a preturilor de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din data de 10 martie 2017. 

Astfel, Conpet va detine o pondere de 1,35% din cadrul indicelui, iar MedLife - 0,92%.

Ce facilitati aduce Legea preventiei firmelor?

Legea preventiei va acorda firmelor un termen de 90 de zile sa remedieze neregulile descoperite de agentii institutiilor de stat in cadrul controalelor. Facilitatea este valabila, insa, o singura data, pentru urmatorii trei ani de la primirea avertismentului. Lista contraventiilor pentru care va fi aplicata legea va include 396 de nereguli.

Actul normativ este inca in stadiu de proiect, nici acesta finalizat, desi termenul initial de introducere in dezbatere publica era 23 februarie 2017, astfel incat Legea sa intre in vigoare in primul trimestru al acestui an. 

“Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii de catre persoanele/entitatile care desfasoara activitate economica”, se mentioneaza in proiectul citat. 

Cum se va derula un control dupa aparitia legii?

Astfel, actul normativ stabileste ca, daca in urma unui control la o societate comerciala se constata nereguli, la prima abatere, agentul institutiei de control intocmeste un plan de remediere, prin care se stabilesc masuri si termene de remediere. 

Termenul de remediere este de 90 de zile, “in care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate si indeplinirii obligatiilor legale; termenul de remediere nu poate fi modificat”, se mentioneaza in document. 

In schimb, controlul este reluat in termen de cinci zile de la expirarea termenului de remediere, si, in cazul in care constata ca societatea in cauza nu a respectat masurile stabilite prin planul de remediere, aceasta va fi sanctionata conform legislatiei in domeniu. 

De asemenea, in cazul in care, dupa ce a beneficiat de aplicarea masurilor de preventie, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie in termen de 3 ani, acesta va fi sanctionat in consecinta. 

Regulile nu sunt valabile doar pentru controalele ANAF, ci pentru toate institutiile care au autoritate de control in Romania. 

Un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice declara, recent, ca, spre exemplu, in turism, operatorii sunt controlati de cel putin 38 de entitati,