Friday, January 8, 2016

BNR da o mana de ajutor leului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a confirmat doar partial asteptarile analistilor. In sedinta de politica monetara de joi, institutia a decis mentinerea dobanzii de politica monetara, la 1,75% pe an, dar a redus rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor comerciale cu 2 puncte procentuale, la 12%.
In schimb, banca centrala a mentinut rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei la 8%. Analistii economico-financiari se asteptau la mentinerea tuturor indicatorilor la nivelurile anterioare, in sedinta de joi a BNR. 

Prin reducerea rezervelor minime la valuta, banca centrala elibereaza in piata aproximativ 500 de milioane de euro, fapt care ar mai putea reduce presiunea asupra cursului de schimb leu/euro care se mentine peste pragul de 4,5 lei de aproape o luna. 

Dobanda de politica monetara a BNR ramane, insa, nemodificata, din mai 2015, la nivelul de 1,75% pe an si ar putea fi mentinuta inca cel putin un an, conform estimarilor analistilor.

Posibila sesiune extraordinara a Parlamentului pentru Darea in plata

Initiatorul Legii privind Darea in plata a cerut presedintelui Senatului sa convoace o sesiune extraordinara pentru a reexamina actul normativ trimis de presedintele Klaus Iohannis inapoi in Parlament. Deputatul Daniel Zamfir sustine ca intarzierea adoptarii legii ar putea provoca noi drame in randul debitorilor sufocati de povara creditului.

Zamfir i-a transmis presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, o scrisoare prin care solicita convocarea unei sesiuni extraordinare pentru remedierea de urgenta a aspectelor necesare pentru adoptarea legii. Deputatul aminteste si de dramele prin care au trecut oamenii care ar putea beneficia de aceasta lege si avertizeaza ca astfel de situatii s-ar putea repeta daca debitorii aflati in situatii critice nu sunt ajutati.

O sansa pentru sute de mii de romani de a scapa de cosmar

„Astazi i-am cerut oficial presedintelui Senatului, printr-o scrisoare depusa la cabinetul sau, convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului in vederea reexaminarii in regim de urgenta a legii darii in plata. Daca in 2013 s-a putut convoca pe 27 decembrie sesiune extraordinara pentru a incuviinta arestarea preventiva a deputatului Gigel Coman(!?!), trebuie sa se poata si acum! Ne poate asigura cineva ca nu se pot intampla drame in perioada urmatoare? De aceea ii rog pe colegii senatori sa faca tot posibilul sa avem sesiune extraordinara, sa dam sansa sutelor de mii de romani sa scape din cosmarul vietii lor”, a anuntat Daniel Zamfir. 

Si asociatiile de consumatori s-au opus prelungirii dezbaterilor pe Legea privind darea in plata din aceleasi considerente - si anume ca un numar important de familii din Romania ar fi lipsite de un instrument legal important, care sa le ajute sa negocieze cu bancile conditii mai favorabile de restituire a creditelor afectate de clauze abuzive, de cresteri nejustificate ale costurilor, precum si de explozia cursului francului elvetian.

Fara sesiune extraordinara, adoptarea legii se va prelungi 

Parlamentarii se afla in vacanta pana la inceputul lunii februarie, iar reexaminarea Legii privind darea in plata trebuie sa reia intregul circuit legislativ, respectiv dezbateri in comisiile de specialitate din ambele Camere, vot in plenul fiecareia si apoi promulgarea de catre presedinte. 

Legea privind darea in plata a fost adoptata de Parlament la finalul lunii noiembrie 2015, insa o luna mai tarziu presedintele Klaus Iohannis a decis ca actul normativ trebuie reexaminat pentru a se clarifica o serie de aspecte de ordin juridic. 

Cu toate acestea, insa, in cererea de reexaminare, presedintele a solicitat parlamentarilor sa asigure „securitate juridica” pentru cei care nu-si mai pot plati ratele.

„Darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime. Pe de alta parte, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflati in imposibilitatea de a-si achita creditele ipotecare pentru achizitionarea de locuinte si creditorii acestora raspunde, totodata, unei problematici care are si profunde conotatii sociale si pentru care solutiile legislative trebuie sa ofere celor aflati intr-o asemenea situatie predictibilitate si securitate juridica. Din aceste perspective, consideram ca actele normative in materie trebuie sa fie clare si lipsite de orice echivoc, doar astfel putand fi realizat scopul avut in vedere de legiuitor”, se mentioneaza in cererea de reexaminare.