Wednesday, November 16, 2016

Riscul de atacuri financiare creste de Sarbatori

Riscul ca datele cardului bancar sa fie furate creste semnificativ in perioada sarbatorilor de iarna, odata cu inmultirea ofertelor din partea comerciantilor, fapt care duce la mai multe cumparaturi online. In aceste conditii, specialistii in atacuri cibernetice recomanda prudenta in introducerea datelor de card pe site-uri necunoscute.
„In timp ce clientii de e-commerce isi pun dorinte pentru reducerile care urmeaza, retailerii se pregatesc pentru cresteri masive ale numarului de vizitatori, iar detinatorii infrastructurii financiare – banci si sisteme de plata – se pregatesc pentru cresteri majore privind numarul si valoarea tranzactiilor, infractorii cibernetici isi fac propriile pregatiri”, subliniza specialistii din cadrul Kaspersky Lab. 

Potrivit statisticilor companiei, in anii 2014 si 2015, proportia paginilor de phishing care vaneaza date financiare, detectate de companie in trimestrul patru a fost cu aproximativ 9% mai mare decat in restul anului. 

Mai mult, in anul 2014, actiunile de phishing financiar au reprezentat 28,73% din totalul atacurilor cibernetice, iar in trimestrul patru al anului, procentul a crescut la 38,49%. 

De asemenea, in 2015, 34,33% dintre toate atacurile de phishing au fost financiare, insa cifra inregistrata de acestea in ultimul trimestru al anului a ajuns la 43,38% din total.

Cum ne ferim de atacurile financiare?

Astfel, pentru a evita actiunile de phishing din perioada sarbatorilor de iarna, care incep cu "Black Friday" si "Cyber Monday" si continua cu Craciunul, sunt recomandate o serie de masuri.


Astfel, sunt de evitat: accesarea de link-uri venite de la persoane necunoscute sau de link-uri suspecte trimise de catre prieteni, prin intermediul site-urilor de socializare sau pe e-mail, introducerea datelor de card pe site-uri necunoscute sau suspecte. 

Potrivit specialistilor, phishing-ul reprezinta una dintre cele mai raspandite amenintari cibernetice cu care se pot confrunta utilizatorii in timpul perioadelor de reduceri specifice sarbatorilor. Acesta este un proces fraudulos prin care se incearca obtinerea, prin furt, a unor informatii, nume de utilizator, parole, detalii despre carduri bancare sau alte date cu caracter personal, printr-un mesaj sau alta metoda de comunicare electronica, in care se pretinde ca autorul este o entitate de incredere.

In majoritatea cazurilor, se pretinde ca respectivele comunicari electronice provin din partea unor site-uri ale anumitor banci sau platforme care administreaza plati online, mai avertizeaza specialistii.

Sesizarea CCR pe eliminarea celor 102 taxe

Legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv si timbrul de mediu, mai are de asteptat pana ce intra in vigoare. Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ. In sesizarea presedintiei se mentioneaza faptul ca legea incalca mai multe articole din legea fundamentala. 
Printre altele, seful statului acuza nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevazuta de legea fundamentala, de alte acte normative precum si de jurisprudenta CCR. 

Legea atrage majorarea cheltuielilor bugetare

"Masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat. Totodata, legea cuprinde masuri menite sa atraga majorarea directa si indirecta a cheltuielilor bugetare, precum si masuri menite sa diminueze veniturile bugetare (…) In plus, legiuitorul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii", se mai arata in sesizarea presedintelui.

De asemenea, Klaus Iohannis acuza lipsa de predictibilitate si coerenta a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite”.

Printre efectele nocive pe care aceasta lege le-ar putea genera se numara, in opinia presedintelui, cel pe care l-ar avea eliminarea taxei radio-tv, eliminare care i-ar putea lasa pe angajatii radioului si televiziunii publice fara salarii si ar putea afecta autonomia celor doua entitati. 

"Neconcordanta dispozitiilor este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor acestor entitati (avand in vedere faptul ca in sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege si nu se negociaza), contravenind regulilor de tehnica legislativa si, totodata poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune", exemplifica presedintele in sesizarea de neconstitutionalitate.

Totodata, eliminarea taxelor consulare, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule, vor avea efecte nocive asupra domeniilor finantate din aceste taxe.

"Se creeaza premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecinta neincadrarii în Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO) in anii 2017, 2018 si 2019 (…) Orice cheltuiala suplimentara neprogramata conduce la cresterea deficitului bugetar daca fondurile nu au fost cuprinse in strategia fiscal-bugetara, iar pentru incadrarea in tintele prevazute de strategia fiscal-bugetara, orice alocare suplimentara de fonduri trebuie compensata cu masuri structurale de crestere a veniturilor bugetare si/sau reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat", arata Klaus Iohannis in finalul sesizarii de neconstitutionalitate.

Guvernul nu a fost consultat cu privire la aceasta lege

In ceea ce priveste aspectele de forma, Klaus Iohannis arata ca Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fara a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, in opinia sa, prin incalcarea principiului separatiei puterilor în stat. 

"In cazul in care o initiativa legislativa implica modificari bugetare, este necesar ca Parlamentul sa solicite o informare din partea Guvernului", se arata in sesizarea presedintelui. 

Totodata, in opinia presedintelui, Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fara sa ceara Guvernului o informare in acest sens. "Dat fiind caracterul imperativ al obligatiei de a cere informarea mentionata, rezulta ca nerespectarea acesteia are drept consecinta neconstitutionalitatea legii adoptate", se arata in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Legea care prevede eliminarea celor 102 taxe a fost adoptata de Camera Deputatilor la finalul lunii octombrie. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, impactul bugetar al acestei legi ar fi de 1,6 miliarde de lei.