Thursday, November 3, 2016

IMM-urile ar putea scapa de 73 de taxe

Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine ca Legea privind eliminarea unor taxe va duce la o crestere a ratei de infiintare de noi companii, in medie, cu cel putin 30-35% anual. Cresteri asemanatoare sunt asteptate si in cazul PFA-urilor, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.

In cadrul legii, care prevede eliminarea a 102 taxe, CNIPMMR a identificat un numar de 73 de taxe care vizeaza mediul antreprenorial si, in special, intreprinderile mici si mijlocii, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

”Prin aceasta masura Romania face pasi catre un mediu antreprenorial atractiv. Fiecare roman isi poate inregistra o firma in mod gratuit si va efectua gratuit diferitele tipuri de mentiuni care apar in activitatea unei societati. Estimam ca rata de infiintare de noi companii va creste in medie cu cel putin 30-35%,  rezultand un spor anual de 20-25.000 de societati fata de numarul de companii infiintate in 2015, de aproximativ 65.000, ceea ce va duce numarul anual al societatilor nou infiintate pana la 90.000”, a declarat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu. 

Potrivit acestuia, datorita masurilor amintite, va exista o crestere asemanatoare si in cazul PFA-urilor, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale cu aproximativ 18-19.000 fata de 48.000, inregistrate in anul 2015, ceea ce va duce la un numar de 67.000 de PFA-uri, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale nou infiintate anual.

”Pentru ca Romania sa devina tara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din sud-estul Europei, consideram ca trebuie completate aceste eliminari de taxe cu noi masuri privind debirocratizarea, finantarea adecvata a IMM-urilor si sprijinul resurselor umane. Prin legea adoptata, mediul de afaceri din Romania va deveni mai dinamic, CNIPMMR solicitand prin Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri, aprobarea, de catre mediul politic, de masuri care tin seama de nevoile antreprenorilor”, a mai spus Jianu. 

Se elimina taxa radio-TV si timbrul de mediu

Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptata de Camera Deputatilor in data de 25 octombrie 2016 si, in data de 27 octombrie, a fost transmisa spre promulgare.

Printre altele, actul normativ prevede eliminarea taxele percepute de Registrul Comertului privind inmatricularea comerciantului, inscrierea de mentiuni, precum si alte operatiuni care, potrivit legii, se mentioneaza in registrul comertului. 

De asemenea sunt eliminate o serie de taxe prevazute in diferite acte normative in vigoare, respectiv taxa radio-TV pentru persoanele juridice, sucursalele, filialele, agentiile si reprezentantele acestora, timbrul de mediu reglementat de OUG 9/2013, taxele cuprinse in Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru (de exemplu taxele de inmatriculare a autovehiculelor si remorcilor, autorizare provizorie de circulatie si autorizare de circulatie pentru probe).

Guvernul a aprobat tarifele maximale pentru RCA

Tarifele maximale pentru asigurarea de raspundere civila auto RCA vor intra in vigoare peste 10 zile. Guvernul a adoptat Hotararea care stabileste aceste tarife, calculate de ASF, pe care companiile de asigurari vor fi obligate sa le respecte in urmatoarele sase luni.  
Potrivit proiectului de hotarare, publicat de Ministerul Finantelor Publice, companiile de asigurari care vor depasi nivelul maxim al tarifelor de prima RCA, stabilite de ASF si aprobate de Guvern, vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de lei.

Guvernul a mandatat, la jumatatea lunii septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara sa stabileasca tarife maximale pentru polita RCA, in urma numeroaselor proteste ale transportatorilor pe aceasta tema. 

“Avand in vedere imprejurarile exceptionale, precum disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, consecinta a iesirii recente din piata asigurarilor a unor operatori care vindeau ieftin, dar cu pierderi masive, precum si a situatiilor de dificultate financiara majora ale unor societati din piata, fapt ce a generat o evolutie ascendenta a primelor medii din piata. La aceasta se adauga volatilitatea ridicata si dispersia extrema a tarifelor de prima RCA pe categorii de risc similare”, arata in Hotararea de Guvern. 

Preturile nu pot creste, daca sunt sub tarifele maximale

Pe de alta parte, actul normativ stabileste ca societatile care, in acest moment, practica tarife sub nivelul maxim stabilit de ASF, atunci vanzarea se va realiza la aceleasi preturi. Adica preturile nu pot creste, daca sunt sub nivelul maxim stabilit de ASF.

Daca, dimpotriva, acestea sunt mai mari, atunci vor fi plafonate pana la nivelul maxim cel mult. 


Potrivit documentului, cele mai scumpe polite, la categoria persoane fizice, sunt cele pentru tinerii de pana in 25 de ani care detin o masina cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Insa pentru tineri au fost stabilite cele mai mari tarife maximale indiferent de capacitatea cilindrica a masinii.  

Spre exemplu, un tanar cu varsta mentionata, pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1.200 cmc sau sub, prima maximala este de 997 de lei pe an, cea mai scumpa la aceasta categorie, in timp ce o persoana de peste 60 de ani plateste cel mai mic tarif, la  fiecare categorie, iar pentru o masina de 1.200 cmc, tariful maxim este de 547 de lei pe an. 

De altfel, varstnicii au cele mai mici tarife pentru polita de asigurare obligatorie auto, cel mai redus nivel fiind de 541 lei, pntru persoanele care au depasit 60 de ani si au masini de 1.201-1.400 cmc.

In HG au fost incluse si masinile electrice

In plus, Hotararea de Guvern contine si o anexa nou introdusa care stabileste preturile maximale ale politelor RCA si in cazul autovehiculelor electrice. Aceste masini sunt incadrate la categoria automobilelor cu motoare mai mici de 1.200 centimetrii cubi.

Initial, pentru aceste autovehicole, ASF nu a stabilit preturile maximale de RCA, iar acestea nu puteau fi incadrate in niciuna dintre categoriile de autovehicule pentru care au fost calculate tarifele.

Astfel, firmele de asigurare vor putea emite polite si pentru aceste masini pentru urmatoarele sase luni.