Thursday, April 25, 2013

Creditele in lei castiga teren pe segmentul imobiliar

Creditele in lei pentru locuinta au devenit cel mai dinamic segment in primul trimestru din 2013, soldul imprumuturilor majorandu-se cu 5,6%, conform datelor BNR.

Cresterea vanzarilor poate fi explicata prin reorientarea unor banci exclusiv pe acordarea de credite in lei. Este vorba in special de BCR, care acorda in prezent credite Prima Casa doar in moneda nationala.
Un avans pozitiv – de 2,9% - au consemnat si creditele pentru locuinte in euro, moneda preferata de majoritatea clientilor care decid sa isi achizitioneze o casa prin credit. Imprumuturile in euro au o pondere de 84% in totalul creditelor pentru locuinte, in timp ce finantarile in lei – reprezinta doar 5%.

In zona de creditelor de consum, vanzarile sunt inca sub asteptari, soldul imprumuturilor diminuandu-se cu 2% in trimestrul I din 2013. 

Depozitele pe perioade mai lungi incep sa faca valuri

Depozitele pe perioade mai mari de 1 an sunt putin cautate de catre populatie, dar se observa o tendinta rapida de crestere in ultimele luni.

Potrivit datelor BNR, cea mai rapida crestere procentuala s-a inregistrat pentru depunerile pe termen mai mari de 1 an. Sumele totale sunt inca modeste, dar ritmul de crestere nu este de ignorat: 10,5% la euro si  6,4% la lei in intervalul ianuarie-martie 2013.
In total, depozitele populatiei pe perioade mai mari de 1 an ating 8,8 milioane lei, adica 7% din valoarea totala a depunerilor.

Avantajul depozitelor pe perioade mai lungi este ca deponentul reuseste sa isi blocheze dobanda la nivelul actual. Conditia este ca rata dobanzii sa fie fixa. Ele sunt recomandate in perioadele cand ratele dobanzilor urmeaza sa scada. 

Asigurarea obligatorie: Despagubiri de 62.000 euro pe an la locuinte

Despagubirile platite in contul asigurarii obligatorii a locuintei au fost de 62.000 euro in cursul lui 2012, in timp ce populatia a platit prime totale de 1,46 milioane euro.

In primul trimestru din 2013, valoarea despagubirilor a fost de 9.000 euro, iar primele platite de romani s-au ridicat la peste 800.000 euro.
Asigurarea obligatorie plateste despagubiri atunci cand locuintele sufera pagube din cauza cutremurelor, inundatiilor naturale si alunecarilor de teren.

Societatea care administreaza aceste asigurari – Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) – a inregistrat in 2012, o pierdere de 640.000 euro. Situatia s-a schimbat in primul trimestru din 2013, cand aproape toata pierderea s-a recuperat, compania obtinand un profit de 530.000 euro, in principal, din reducerea costului cu reasigurarea si prin gestiunea mai buna a politelor, se arata in comunicatul PAID. 

BNR a salvat deponentii Bank of Cyprus

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a anuntat ca problema depozitelor de la Bank of Cyprus Romania a fost solutionata, iar acum sunt sub protectia legislatiei autohtone.

Vasilescu a spus ca aceste depozite vor fi incluse in schema de garantare a depozitelor din Romania, operatiunile bancii fiind suspendate pentru a se finaliza procedurile tehnice, precizeaza Ziarul Financiar.
Consilierul BNR nu a dat mai multe detalii despre modul in care s-au transferat depozitele clientilor, insa cel mai probabil, acest lucru implica achizitia activelor sucursalei cipriote de catre o banca cu sediul in Romania.

Bank of Cyprus functiona la noi ca o sucursala de banca straina, astfel ca sediul social era in Cipru si se conforma reglementarilor bancare din tara de origine. In absenta unei interventii a BNR, deponentii din Romania cu sume mai mari de 100.000 la Bank of Cyprus ar fi suferit pagube serioase. 

Euro coboara sub 4,35 lei

Cursul euro anuntat de BNR a scazut sub pragul de 4,35 lei, in apreciere cu 0,16% fata de ziua precedenta. 

Cursul oficial euro-leu este de 4,3485, foarte apoape de minimul acestui an, stabilit la mijlocul lunii ianuarie (4,3351). Leul este acum la cel mai scazut nivel din ultimele 3 luni.
Fata de dolar, leul a recuperat mai putin. Cursul s-a apreciat in luna aprilie, iar dolarul a scazut de la 3,44 lei la 3,34 lei. Minimul pe acest an este de 3,20 lei, atins in luna ianuarie.

Si cei cu credite in franci au motive de bucurie, deoarece cursul leului fata de franc a ajuns la 3,56, fiind cu aproape 3% mai mic fata nivelul de la inceputul lunii aprilie.