Friday, January 23, 2015

Raiffeisen Bank reduce cu 5 luni mai devreme dobanda pentru creditele in franci

Raiffeisen Bank reduce dobanda pentru clientii sai cu credite in CHF, aplicand scaderea anuntata de Banca Centrala a Elvetiei, de 0,5% cu 5 luni inainte de termenul contractual, care era sfarsitul lunii iunie 2015, se arata intr-un comunicat al bancii.

“Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF. Este inca o modalitate a noastra de a sustine clientii in aceasta perioada dificila. Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009”, a spus Vladimir Kalinov, Vicepresedinte Retail Banking, Raiffeisen Bank.

Banca are un portofoliu relativ restrans de clienti cu expunere in CHF, respectiv 8800 de clienti, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare. Incepand cu anul 2009, banca ofera solutii de restructurare pentru clientii cu credite in CHF sau EUR, se mai arata in comunicat.

Pentru clientii cu dificultati financiare care au credite in valuta si care doresc sa converteasca creditul in lei, banca ofera dobanzi fixe pe perioada restructurarii, cu reducerea semnificativa a ratei lunare (intre 20% si 40%) si cu reducere graduala a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum sase ani ai restructurarii, cu conditia ca plata ratelor reduse sa fie la zi). 

In momentul de fata numarul de credite care beneficiaza in continuare de restructurare este de pana la 10% din numarul de credite in CHF (sub 1000 de credite), iar o mare parte din creditele care au beneficiat incepand cu 2009 de restructurari sunt in acest moment la zi cu plata ratelor.

In acelasi timp, orice client care doreste sa-si refinanteze creditul poate sa opteze pentru un credit in lei cu o marja de dobanda de 3,75% pentru clientii care incaseaza salariul la Raiffeisen Bank sau 4% pentru clientii care nu incaseaza venitul in cont Raiffeisen Bank. Dobanda totala este de aproximativ 5,75%.

Doar Volksbank si-a asumat pierderile din conversia creditelor in franci

Volksbank este singura banca din sistem care va oferi clientilor posibilitatea de a-si converti creditele din  franci elvetieni in lei la un curs mai mic decat cursul pietei.

Oferta va fi aplicata imediat dupa ce Banca Transilvania va primi toate aprobarile pentru preluarea bancii, sustine directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza

"In momentul de fata, singura banca ce si-a asumat pierderea respectiva (din conversia creditelor cu discount - n.r.) este Volksbank. Este o masura buna pentru ca Volksbank si-a asumat pierderea si a adus o majorare de capital de cateva sute de milioane de euro”, a explicat Cinteza , in cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.
Oficialul BNR a mai spus ca oferta bancii de a mentine cursul de la 31 decembrie timp de trei luni pentru clientii cu credite in franci este o consecinta a deciziei anterioare de conversie a creditelor in franci elvetieni la cursul din ziua in care se face conversia cu aplicarea unui discount. 

”Decizia este clauza in contractul de vanzare - cumparare incheiat cu Banca Transilvania. In momentul in care Banca Transilvania obtine acceptul Consiliului Concurentei si al BNR pentru a deveni actionar la Volksbank, decizia se va pune in practica. Dar este decizia bancii, banca si-a asumat pierderea respectiva prin majorare de capital", a subliniat Cinteza.

In opinia sa, masura anuntata de Volksbank va pune presiune si pe celelalte banci sa vina cu solutii viabile pentru clientii pusi in dificultate de aprecierea puternica a francului elvetian. 

El a mentionat si oferta OTP Bank pentru clientii cu credite in franci, care duce la scaderea ratei lunare la echivalentul in lei de la finalul lunii decembrie. 

Pe de alta parte, directorul Directiei Supraveghere din BNR a amintit faptul ca, inca din 2009, bancile au inceput sa ofere solutii de conversie, dar clientii au fost influentati sa astepte sa obtina conversia creditului in instanta la cursul din momentul incheierii contractului. 

"Am datele de la o banca unde, din 14.500 de clienti, numai 489 au acceptat conversia, imbatati cu iluzia unui castig in instanta la cursul istoric", a mai spus Cinteza.

Francul se vinde mai scump decat euro la Bucuresti

Francul elvetian a depasit euro pe piata de la Bucuresti, Banca Nationala a Romaniei calculand un curs de 4,5152 lei pentru un franc si de 4,5005 lei pentru un euro. 
    
Astfel, leul a mai pierdut aproape un ban in fata francului elvetian, in crestere cu 0,22% de la 4,5054 lei pentru un franc cat a fost miercuri. 

In raport cu euro, moneda nationala a castigat 1,05 bani, in scadere cu 0,23% de la 4,5110 lei/euro in sedinta anterioara. 

Comparativ cu dolarul, leul s-a apreciat joi semnificativ, cu 2,68 bani (0,54%), la un curs de referinta de 3,8721 lei/dolar, in comparatie cu 3,8989 lei/dolar, cum se stabilise in ziua precedenta.

Dezbaterea pe dosarul franci elvetieni s-a incheiat incert

Dezbaterea pe tema creditelor in franci elvezieni din Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor s-a inchieiat fara o concluzie clara, dupa ce  atat reprezentantii clientilor, ai bancilor, ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor, ANPC dar si parlamentarii din Comisiei si-au expus punctul de vedere.

Reprezentantii clientilor afectati de aprecierea puternica a francului elvetian din ultima saptamana au venit cu o serie de propuneri pentru elaborarea unui act normativ care sa permita clientilor sa solicite, si sa si obtina, conversia creditului din franci in lei, la un curs mai avantajos decat cursul de piata actual. 

Printre cele mai concrete propuneri se numara cea avansata de Asociatia Untilizatorilor de Servicii Financiare din Romania si cea avansata  de deputatul PSD, Ana Birchall. Prima propunere se refera la conversia creditelor in valuta la cursul istoric plus un procent de maxim 20%, fara alte costuri pentru client. A doua propunere vizeaza conversia creditului la un curs calculat ca medie a cursurilor medii lunare din momentul  contractarii creditului pana in prezent.

Reprezentantii bancilor au respins aceste propuneri sustinand ca o conversie la un alt curs decat cursul pietei presupune pierderi pentru banca, invocand inclusiv neconstitutionalitatea unei masuri legislative care ar putea duce la reducerea capitalului bancilor. 

Presedintele Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a spus ca trebuie sa se stabileasca foarte clar cat costa si cine plateste conversia la un alt curs. “In cazul Ungariei, in septembrie 2014 guvernatorul bancii centrale a precizat suma cu care a intervenit din rezerva (pentru a sprijini clientii cu credite in franci - nr), respectiv trei miliarde de euro, pentru un program cu un cost total de 11 miliarde de euro. Este vorba despre foarte multi bani. In cazul Romaniei s-a vorbit de costul unei autostrazi", a mai spus Danescu. 

La randul sau, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven Van Groningen, a spus ca operatiuni de conversie a creditelor se fac in fiecare zi, dar clientii nu apeleaza la ofertele bancilor pentru ca sunt “mentinuti in eroare” si asteapta sa obtina conversia la cursul istoric in instanta.

Directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, considera ca aprobarea unui act normativ care sa oblige bancile sa accepte conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei ar putea duce la falimentul unor banci.

"Problema exista si sunt total de acord ca ea trebuie rezolvata, dar prin act normativ nu este posibil. Solutia nu este posibila decat pe baza discutiilor dintre banci si clienti. (...) Orice decizie luata prin act normativ produce pierderi, deci orice act normativ trebuie sa precizeze clar entitatea care suporta pierderile. Sunt mai multe banci care pot da faliment in cazul in care conversia se face la cursul istoric", a explicat Cinteza. El a subliniat ca sunt 14 banci care au in sold credite in franci, dar nu toate ridica probleme din punctul de vedere al Directiei Supraveghere.  

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, present si el la dezbateri a prezentat o varianta modificata a programului “electorata”, care ar putea intra in vigoare la 1 martie 2015, iar stimulentul fiscal sa fie obtinut de cei care se califica la restructurare din a doua luna dupa semnarea conventiei cu banca.

Ministerul Finantelor vrea sa extinda Electorata

Ministerul Finantelor vrea sa extinda programul Electorata pentru a ajuta clientii cu credite in valuta. Venitul maxim pentru persoanele eligibile ar creste la 3.000 lei iar deducerea fiscala s-ar aplica imediat.

Ministerul Finantelor propune modificarea, prin lege, a ordonantei de urgenta privind restructurarea creditelor lansata in iunie 2014, denumita atunci Electorata, prin marirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, acordarea stimulentului fiscal din luna urmatoare aprobarii restructurarii si majorarea deducerii din impozitul pe venit de la 900 de lei la 1.500 de lei. 

In plus, actul normativ ar putea intra in vigoare la 1 martie 2015. 

Potrivit ministrului Finantelor, Darius Valcov, ca urmare a majorarii plafonului de venit vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult decat in vechea varianta. 

„Totodata, va creste deducerea speciala pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunara a impozitului pe venit. Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat urmatoare rescadentarii creditului, comparativ cu o decalare de 2 ani in varianta anterioara”, a declarat ministrul Finantelor la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finante de la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.

El a precizat ca impactul bugetar anual al actului normativ, in forma modificata, este estimat  la 0,1-0,15% din PIB.