Thursday, April 20, 2017

Cu cat mai vand bancile creditele neperformante?

Creditele neperformante, acumulate in perioada post-criza, au afectat atat clientii cat si bancile. Insa, in timp ce clientii ajunsi in aceasta situatie pierd garantiile depuse si sunt urmariti de banca sau de societatea de recuperare pana la ultimul banut, bancile au mecanisme care le ajuta sa scape de “balastul” acumulat. 

Vanzarea portofoliilor de neperformante a reprezentat un adevarat business in ultimii ani si a iscat dispute intre clienti si companiile de recuperare cu privire la pretul derizoriu la care acestia din urma au cumparat creditul si sumele exorbitante percepute de la debitor, dupa aplicarea unor dobanzi si taxe impovaratoare. 

Preturile de tranzactionare a acestor credite intre banci si firmele de recuperare au ramas, insa, mereu departe de ochii clientilor, insa acum Banca Nationala a Romaniei vine si face publice, macar in linii mari, aceste preturi. 

La persoanele fizice, preturile au variat intre 2% si 16%

Intr-o prezentare postata pe site-ul BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu ofera detalii cu privire la volumele de credite vandute de banci si preturile medii incasate de acestea. 

Din datele prezentarii rezulta ca, in ultimii ani, preturile de vanzare pentru creditele neperformante ale populatiei au variat intre 2% si 16%, insa la aceste tarife volumele vandute nu au fost foarte mari.

Cele mai multe credite au fost vandute in ultimii trei ani, iar preturile au oscilat de la un an la altul. 

Astfel, in 2014, creditele vandute au insumat 28 de milioane de euro, la valoarea nominala, iar pretul incasat a fost de 14% din aceasta valoare.

Suma a crescut accelerat, la 264 de milioane de euro in 2015, insa pretul mediu incasat de banci s-a redus la 7%. 

Un an mai tarziu, au crescut atat suma vanduta, la 288 de milioane de euro, cat si pretul incasat de banci, insa pana la numai 12%.

“Pretul de vanzare al creditelor populatiei a fost, in perioada 2008 - 2016, in medie de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, insa cu variatii semnificative de la an la an (intre 2% si 16%)”, se mentioneaza in lucrarea citata. 

Tranzactiile cu neperformantele, suspecte


Oficialul BNR atrage, insa, atentia, ca pretul de vanzare este extrem de scazut, fapt pentru care sugereaza ca tranzactiile ar trebui verificate de Fisc.

“Nivelul scazut de pret la care au fost vandute aceste portofolii justifica analiza ANAF din perspectiva legalitatii eventualelor optimizari fiscale efectuate in cadrul acestor operatiuni”, se mentioneaza in prezentarea citata. 

In cazul firmelor, vanzarile portofoliilor de credite neperformante au avut o evolutie similara, fiind concentrate in ultimii doi ani (2015 si 2016). 

“Pretul vanzarilor de neperformante ale firmelor a fost, in perioada 2014 - 2016, in medie de 8,5% din valoarea nominala a portofoliilor, insa cu variatii semnificative de la an la an (intre 3% si 9%)”, a subliniat prim-viceguvernatorul BNR. 

Volumele si preturile au crescut proportional, pe aceasta piata in ultimii trei ani. In 2014, bancile au vandut portofolii in suma de 23 de milioane de euro, la 3% din valoarea nominala, in 2015 suma a urcat la 123 milioane de euro, iar pretul la 7%, iar in 2016, creditele vandute au insumat 437 milioane de euro, iar pretul incasat de banci a ajuns la 9%. 

Si in acest caz, oficialul BNR considera ca este necesar ca ANAF sa analizeze modul in care creditele au fost vandute.