Thursday, January 29, 2015

Leul se apreciaza pentru a treia zi

Leul s-a apreciat, in ultimele trei zile, fata de francul elvetian in ritmuri asemenatoare cu cele de depreciere de saptamana trecuta. 

Banca Nationala a Romaniei a calculat, miercuri, un curs de 4,3632 lei/franc, in scadere cu mai mult de opt bani fata de cursul de marti, de 4,4269 lei/franc.

Moneda nationala s-a apreciat si fata de moneda unica europeana, la un curs de 4,4585  lei/euro, in scadere cu 1,24 bani (0,28%) de la 4,4709 lei/euro, cat a fost in sedinta precedenta. 

Leul a crescut si in raport cu dolarul american, cu 3,86 bani (0,97%), pana la o cotatie de 3,9258 lei/dolar, de la 3,9644 lei/dolar in sedinta de luni.

Banca Transilvania se va implica in solutionarea problemelor clientilor de la Volksbank

Banca Transilvania se va putea implica in activitatea Volksbank Romania, inainte ca tranzactia sa primeasca autorizarea finala a autoritatii de concurenta, pentru a rezolva cat mai rapid problema clientilor cu credite in franci elvetieni, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. 

Institutia a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei in acest sens.

"Am luat aceasta decizie avand in vedere situatia dificila in care se afla o mare parte a clientilor Volksbank Romania S.A. care au contractat credite in CHF. Banca Transilvania are posibilitatea de a se implica rapid pentru a gasi solutii in favoarea consumatorilor afectati", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Conform Legii Concurentei, o concentrare economica nu poate fi pusa in aplicare inainte de a fi declarata compatibila cu un mediu concurential normal, printr-o decizie adoptata de Consiliul Concurentei. In cazuri exceptionale, Consiliul Concurentei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la aceasta interdictie daca solicitarea este motivata. 

"Banca Transilvania S.A a solicitat o derogare de la prevederile legii, urmand sa notifice concentrarea economica, in cel mai scurt timp posibil", se precizeaza in comunicat.

Banca Transilvania a anuntat la sfarsitul anului trecut preluarea Volksbank Romania. Recent, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei declara ca Banca Transilvania si-aasumat prin contractul de preluare a Volksbank sa ofere clientilor cu credite in franci elvetieni conversia la cursul din ziua tranzactiei la care se aplica un discount.

Asociatia bancilor respinge conversia creditelor la cursul istoric

Conversia creditelor in lei la cursul istoric, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate.

Aceasta opinie a bancherilor privind posibila neconstitutionalitate fusese anuntata inca de acum o saptamana de seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, care a spus in cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor ca "perceptia bancilor este ca solutia de a face conversia la alt curs ar fi neconstitutionala".
"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament. Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase", a explicat Ghetea. 

El s-a referit si la masurile anuntate de celelalte tari europene in criza francului, mentionand ca situatiile dintre tari nu sunt similare.

"In Ungaria, de exemplu, nu s-a vorbit de faptul ca cel mai afectat este sectorul IMM, nu cel al populatiei. Conversia nu s-a facut la un curs istoric, ci la cel din 7 noiembrie 2014. Cert este ca, in opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru, ar putea fi chiar anti-constitutionala. De ce numai pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2006, cursul euro ajunsese la 3,9, dupa aceea a scazut 3,2, iar acum a ajuns la 4,5. De ce nu am auzit atunci Je suis euro, si doar acum Je suis franc? Bine, Doamne fereste sa auzim si Je suis euro!", a afirmat Ghetea.

Oficialul ARB a amintit si de romanii care s-au imprumutat in lei si care au platit mai mult. In plus, in opinia sa, autoritatile elvetiene vor lua masuri pentru a calma situatia.

"Cel cu lei a ramas cu o garsoniera sau cu un apartament cu doua camere, iar cel care a imprumutat 240.000 de franci ramane cu vila pe care nu mai poate sa o plateasca. Noi consideram ca este ilegala o astfel de abordare (conversia creditelor la un curs istoric ? n. r.) si se creeaza un hazard moral. Pozitia ARB a fost exprimata zilele trecute si facea referire la faptul ca bancile care au dat credite in franci elvetieni, impreuna cu clientii, sa gaseasca solutii de comun acord", a subliniat Ghetea.

Bancpost reduce dobanda cu 0,8 puncte pentru creditele in franci

Bancpost reduce dobanda cu 0,8 puncte procentuale pentru clientii persoane fizice cu credite in franci elvetieni cu dobanda variabila, incepand din data de 29 ianuarie 2015 si pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor contractuale, potrivit unui comunicat al bancii.

De asemenea, banca precizeaza ca isi sprijina clientii care intampina dificultati la plata ratelor prin solutii individuale.
    
“Bancpost va continua sa ofere si solutii pe termen lung, bazate pe optiunile si nevoile fiecarui client. Aceste solutii au inceput sa fie oferite de banca inca din 2009, iar in prezent includ restructurarea, conversia de moneda si prelungirea perioadei de creditare”, se mai arata in comunicat. 

Bancpost este a saptea banca din sistem care anunta masuri pentru clientii cu credite in franci elvetieni, puternic afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene din ultimele doua saptamani.

PAID vrea sa vanda direct asigurari obligatorii de locuinta

Nicoleta Neacsu, directorul general al PAID, a afirmat ca a propus ASF o serie de modificari ale legislatiei, astfel incat PAID sa poata vinde direct polite PAD. 

”Credem ca lipsa interesului brokerilor fata de politele PAD este datorata comisionului, unul mic de altfel. O solutie ar fi majorarea pretului politelor PAD, care daca ar fi pusa in aplicare, ar permite si cumpararea unei reasigurari mai bune a PAID. O alta propunere ar fi schimbarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna", a mai spus Neacsu.

PAID, societatea care emite asigurarile obligatorii pentru locuinte, vrea sa aloce in acest an 1% din veniturile din 2014 pentru o campanie de informare a populatiei, care va determina cresterea portofoliului de polite cu 10%, de la 1,5 milioane în decembrie 2014.
"In 2014, veniturile din subscrieri ale PAID au atins 143 milioane de lei. Derularea acestei campanii are aduce un plus de 10% la nivelul portofoliului de polite si, implicit, la cresterea gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor la nivel national", a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Neacsu, in cadrul unei conferinte de profil.

Societatea a incheiat anul trecut cu un portofoliu de 1,49 milioane de polite, dublu fata de 2013, dar in scadere de la un maxim de 1,57 milioane atins la inceputul lunii septembrie.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polite PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 euro (polite tip A) sau 10.000 euro (polite tip B), in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

In prezent, sunt incheiate mai putin de 1,5 milioane de polite obligatorii pentru locuinte, in conditiile in care fondul locativ din Romania este format din peste opt milioane de locuinte. 

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca amenzi de pana la 500 lei. Amenzile trebuie aplicate de primaria localitatii in care se afla locuinta.

Romanii au prins gustul creditelor in lei in 2014

Populatia s-a imprumutat cel mai mult, in 2014, de la banci. Creditele in lei pentru persoane fizice au avansat cu 17,4% de la un an la altul, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta pentru populatie a scazut cu 9,5% in aceeasi perioada, potrivit datelor BNR.

Creditele pentru populatie si firme au scazut, anul trecut, cu 3,1%, ca urmare a reducerii imprumuturilor in valuta, cu 10,6%, iar cresterea finantarilor in lei, cu 8,5%  nu a reusit sa compenseze total declinul celor in moneda straina. 

Si imprumuturile in lei pentru firme au crescut, anul trecut, cu 2,4%, in timp ce soldul creditelor in valuta s-a redus cu aproape 12%. 

Cu toate acestea, in ultima luna a anului trecut, doar finantarile in lei pentru populatie au fost in crestere usoara fata de luna anterioara, atat pe lei cat si pe valuta, in timp ce creditarea firmelor a fost in teritoriu negativ.

In schimb, clientii bancilor au ales sa economiseasca in 2014, campioane in acest caz fiind firmele, cu o crestere a depozitelor in lei de aproape 11%  de la an la an.

Banca Romaneasca reduce dobanda cu 0,8% pentru clientii cu credite in franci

Banca Romaneasca reduce dobanda pentru clientii cu credite in franci elvetieni (CHF) cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26 ianuarie 2015, absorbind astfel o parte din impactul negativ generat de recenta depreciere a monedei nationale fata de franc.

Aceasta reducere se va aplica pana la urmatoarea data de actualizare a dobanzilor pe baza indicelui LIBOR, conform conditiilor contractuale. 

"Decizia a fost luata in vederea sprijinirii clientilor bancii in aceasta perioada dificila si constituie un instrument suplimentar de protectie a acestora", sustin reprezentantii bancii. 

Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, este a sasea banca din Romania care anunta masuri pentru sprijinirea clientilor cu credite in franci elveteni, afectati de aprecierea puternica a francului in urma anuntului bancii centrale a Elvetiei de renuntare la pragul de apreciere pentru moneda nationala de 1,2 franci/euro.

Leul se apreciaza; francul a revenit sub euro

Leul recupereaza din terenul pierdut in fata principalelor valute in ultimele doua saptamani, iar la cursul BNR a urcat la 4,4269 lei pentru un franc si la 4,4709  lei pentru un euro, moneda elvetiana revenind sub cotatia euro. 

Astfel, moneda nationala a mai castigat 5,71 bani in fata francului in sedinta valutara de marti, si aproape un ban in fata euro. 

Leul a crescut si in raport cu dolarul american, cu 2,44 bani (0,61%), pana la o cotatie de 3,9644 lei/dolar, de la 3,9888 lei/dolar in sedinta de luni.

Pe piata valutara interbancara, moneda elvetiana a oscilat, marti, intre un minim de 4,3067 lei/franc in jurul orei 11,00 si un maxim de 4,4293 lei/franc la ora 12,45. 

In acelasi timp, euro a scazut in raport cu leul de la un maxim de 4,4751 lei/euro la primele ore ale diminetii, la 4,4673 lei/euro in jurul orei 10,35.