Wednesday, May 8, 2013

BRD: profit net de 13 milioane lei in primul trimestru

Dupa pierderea din anul anterior, BRD a reusit sa revina pe profit in primul trimestru din 2013. Nivelul acestuia, 13 milioane lei, este insa cu 84% mai mic decat cel din perioada similara din 2012. 

Banca a motivat aceasta reducere de cererea scazuta de produse si servicii si de costului net al riscului ce s-a mentinut la nivelul aferent primului trimestru din 2012.  

Pe segmentul creditelor acordate BRD a inregistrat o crestere usoara de 2,1%, concentrata insa pe zona clientilor persoane fizice si a creditelor imobiliare. 
Creditele pentru companii au cunoscut un avans de doar 1%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate pe segmentul marilor clienti corporativi. 

Volumul total al creditelor gestionate de BRD este de 34,97 miliarde lei, in timp ce volumul depozitelor a ajuns la 32,54 miliarde lei. 

Venitul net bancar din primul trimestru este de 687 milioane lei, mai mic cu 10,5% in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior, fiind influentat in principal de o evolutie negativa a marjei nete de dobanda. 

Banca a reusit sa isi reduca cheltuielile operationale cu 6,3% dar costul net al riscului a ramas la valori similare celor inregistrate in primul trimestru din 2012. Raportul cost/venit este de 45,7%, in usoara scadere fata de inceputul anului. 

Noua bancnota de 5 euro a intrat in circulatie

Din 2 mai, bancnota de 5 euro si-a schimbat infatisarea. Noul model, ce prezinta elemente de siguranta superioara, va circula momentan in paralel cu vechea bancnota. 

Bancotele vechi vor fi retrase treptat pe parcursul urmatorilor ani si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte mijloace legale de plata. Ele isi vor pastra insa valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate oricand la bancile centrale nationale din zona euro.
Noua bancnota de 5 euro face parte din seria Europa si reprezinta prima modificare prin care trec bancnotele euro de la lansarea lor in 2002. 

Pe langa elemente de grafica ce reprezinta poduri si porti pe bancnota vor fi reprezentate portretul Europei, personaj din mitologia greaca, prin holograma si filigran. 

In plus, noua bancnota de 5 euro include si elemente superioare de securitate, precum un numar verde smarald care isi schimba culoarea in albastru inchis. 


Banca Transilvania ofera actiuni gratuite angajatilor pentru a-i fideliza

Consiliul de administratie al Bancii Transilvania a decis sa atribuie un numar de aproape 10 milioane de actiuni in cadrul unui program de fidelizare a membrilor conducerii si angajatilor bancii. 

Actiunile vor fi atribuite catre membrii Consiliului de Administratie, membrii Comitetului Executiv de Management, directori ai societatilor subsidiare, directori si directori adjuncti din centrala bancii si din unitatile teritoriale, dealeri, sefii agentii si sefi servicii, experti precum si alte categorii de angajati.  

Pentru a obtine actiuni, angajatii trebuie sa indeplineasca cateva criterii, printre care:

-    ocupa pozitii cheie in structura bancii

-    au dat dovada de implicare deosebita in realizarea obiectivelor

-    au obtinut in cadrul evaluarilor anuale cel putin calificativul ‘bine’ la obiectivele calitative individuale si la performanta in indeplinirea sarcinilor cheie
-    isi asuma obiectivele bancii in planurile strategice curente si de perspectiva

-    se implica activ si eficient in promovarea produselor intereselor bancii

-    accepta conditionarile planului de fidelizare pentru 2013-2015

Actiunile, in numar total de 9.991.928 unitati, vor fi achizitionate de banca de pe piata de capital si vor fi oferite cu titlu gratuit angajatilor selectati. Luand in considerare ultimul pret al unei actiuni la BVB, valoarea totala a acestora se ridica la 12,8 milioane lei. 

Autoritatile americane dau bancile in judecata pentru ca nu si-au ajutat clientii in criza

Procurorul general al statului New York intentioneaza sa dea in judecata Bank of America si Wells Fargo pe motiv ca nu si-au sustinut indeajuns clientii cu probleme in rambursarea creditelor ipotecare, grabindu-le astfel executarea silita, precizeaza BBC. 

In 2012, cinci banci americare au incheiat un acord cu autoritatile, menit sa schimbe practicile de creditare care au dus la colapsul pietei imobiliare din SUA. 

Similar bulei din Europa, in SUA bancile au imprumutat in anii anteriori crizei populatia cu sume foarte mari de bani in vederea achizitionarii de locuinte, prin credite cu dobanzi introductorii mici.

Aceasta practica a dus la majorarea puternica a preturilor locuintelor. Dupa ce perioada dobanzii introductorii mici s-a finalizat, multi clienti nu au mai putut sustine ratele lunare, aducand in pragul executarii silite un numar important de persoane. 

Solutiile promise de banci nu au dat roade

Acordul semnat de banci cu autoritatile prevedea ca institutiile de credit sa ofere perioade de gratie persoanelor ce se confruntau cu riscul de a-si pierde locuinta si sa ofere compensatii celor care ajung totusi sa fie executati silit. 

In ciuda acordului semnat de banci cu autoritatile, se pare ca lucrurile nu s-au miscat suficient de repede. 
Procurorul general al New York-ului a adus in discutie “sute de cazuri, in care Wells Fargo si Bank of America nu au procesat destul de repede solicitarile de refinantare ale clientilor cu probleme, aducandu-i in acest fel cu un pas mai aproape de executare”.  

“Voi folosi toate mijloacele de care dispune institutia mea pentru a trage la raspundere aceste banci, conform termenilor agreati in Acordul National al Creditelor Ipotecare”, a precizat Eric T. Schneiderman, procurorul general al New York. 

Bank of America a replicat rapid si a mentionat ca va actiona cu urgenta pentru a rezolva respectivele cazuri. In plus, a precizat ca pana in luna martie, in cadrul acordului, au fost acordate diverse facilitati catre 10.000 de clienti din New York, costul acestor facilitati ridicandu-se la 1 miliard dolari. 

In Romania, drepturile clientilor au mult de suferit

O comparatie intre situatia din SUA si cea din Romania este aproape imposibil de facut. In primul rand in Romania nu exista parghiile legislative menite sa protejeze clientii aflati in situatia de a-si pierde locuinta deoarece nu isi mai permit plata ratelor. 

In absenta unei legi a falimentului personal sau a unei solutii precum “darea in plata” (stingerea datoriei, prin predarea locuintei), de multe ori clientii sa ramana si fara locuinta si datorii la banca. 

In ceea ce priveste solutiile oferite de banci, nu a existat pana acum decat un document pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, denumit “Ghid pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare”, unde sunt prezentate cateva principii vagi prin care bancile si clientii cu probleme ar trebui sa ajunga la un compromis.

Rapoartele anuale ale BNR au aratat insa, in mai multe randuri, ca solutiile promise de banci, de tipul restructurarii sau reesalonarii, nu au fost eficiente.

La aceasta se adauga si impotrivirea guvernelor din ultimii 5 ani de a lua masuri de sprijin pentru ajutarea supraindatoratilor. 

Guvernele Boc si Ponta s-au angajat in mai multe randuri in fata FMI ca nu vor adopta niciun fel de legislatie menita sa ofere clientilor mai multe drepturi, precum legea falimentului personal, reglementarea recuperatorilor de creante. Drepturile clientilor s-au retrans prin modificarea OUG 50/2010, iar mai nou, modificarile aduse legii clauzelor abuzive sunt amanate de la intrarea in vigoare. 

Motivatia tine de dorinta de a nu aduce prejudicii financiare sistemului bancar, in aceasta perioada in care bancile se confrunta cu pierderi mari din activitatea de creditare. 

In final, clientii care nu au gasit aliati in niciuna din institutiile publice au luat problemele in propriile maini. Organizati in grupuri sau individual, in ultimii ani, clientii au inceput o serie de procese pe cont propriu, solicitandu-si drepturile in justitie.