Friday, April 4, 2014

Guvernul a pus noi restrictii pentru platile in numerar

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care se introduc noi restrictii cu privire la platile in numerar. 

Restrictiile privind utilizarea numerarului se extind si la alti operatori economici decat persoanele juridice: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.
Plafonul zilnic este de maxim 5.000 lei pe persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei pe zi.

La operatiunile de cesiuni de creanta si alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi, limita zilnica este 5.000 lei in cadrul operatiunilor efectuate intre operatori economici si persoane fizice.

Incasarile in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice sunt limitate la 10.000 lei pe persoana. Acelasi plafon se aplica si la operatiunile de incasari si plati intre persoane fizice.

Pentru nerespectarea acestor reguli, se impun penalitati de 25% din suma cu care s-a depasit plafonul.

Transportatorii primesc inapoi o parte din noua acciza pe carburanti

Guvernul a acordat o reducere de acciza de 40 euro la 1.000 litri fata de standardul prevazut de lege, pentru motorina utilizata drept carburant in transportul rutier de marfuri si persoane.

De la 1 aprilie 2014, in pretul carburantilor a fost inclusa o acciza de 0,07 euro pe litru, la care se adauga TVA. Aceasta noua taxa a scumpit combustibilul cu 0,41 lei pe litru.

Guvernul a decis acum sa inapoieze transportatorilor o parte din acciza, in timp ce consumatorii vor suporta costul integral al noii taxe.
Rambursarea accizei va fi posibila doar pentru autovehiculele cu o greutate maxima autorizata de 7,5 tone, precum si pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, (exclusiv transportul public local de persoane) cu un automobil din categoria M2 si M3. De aceasta masura vor beneficia toti operatorii economici licentiati in UE.

ASF vrea sa isi alinieze taxele cu practica internationala

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) deruleaza o analiza pentru a compara nivelul propriilor taxe cu cele impuse de autoritati similare din alte tari europene.

Scopul acestei analize este ca, in zonele unde taxele ASF sunt foarte mari, acestea sa fie aliniate cu nivelurile intalnite pe plan international, se arata in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI. In paralel, ASF isi propune sa creasca gradul de transparenta a acestor taxe.
Conso.ro a semnalat anterior ca in domeniul pensiilor private, taxele impuse de ASFating valori foarte ridicate, in special, la nivelul fondurilor de pensii facultative. Aceste costuri sunt transferate apoi consumatorilor, prin intermediul comisioanelor.

Studiul Conso.ro a identificat ca intre 15% si 23% dintre comisioanele suportate de clienti sunt cauzate exclusiv de taxele ASF. Reducerea acestor taxe ar permite clientilor sa suporte costuri mai mici si implicit, ar creste sansele acestora de a beneficia de o pensie adecvata.

Millennium Bank scumpeste considerabil platile intrabancare

Millennium Bank a scumpit substantial platile intrabancare incepand cu luna aprilie 2014, nivelul comisioanelor urcand pana la cel practicat pentru platile interbancare. 

Anterior, clientii Millennium Bank care doreau sa faca plati catre alte conturi deschise la banca plateau un comision de 1 leu daca efectuau tranzactia la ghiseu. Pe internet banking, plata era gratuita.

In prezent, situatia s-a schimbat, astfel ca cei care doresc sa efectueze plati trebuie sa achite sume mult mai mari pentru fiecare tranzactie. 
Spre exemplu, in cazul operatiunilor la ghiseu, comisionul incepe de la 6 lei pentru sume de pana in 200 lei, urca la 7 lei pentru sume intre 200 si 999,99 lei si poate ajunge chiar si la 25 lei pentru plati de peste 50.000 lei. 

In cazul transferurilor efectuate prin intermediul serviciului de internet banking, doar platile de pana in 200 lei au ramas accesibile, clientii trebuind sa achite doar 0,51 lei. Pentru sume mai mari, comisionul minim este de 5 lei (plati intre 200 si 999,99 lei), insa acesta urca treptat pana la un maxim de 20 lei (la plati de peste 50.000 lei).