Monday, June 26, 2017

Romanii evacuati de banci pot cere primariei o locuinta de sprijin

Persoanele evacuate din locuinta personala, cumparata pe credit, pentru ca nu si-au mai putut plati ratele la banca pot solicita, incepand din 23 iunie, o locuinta de sprijin in baza unei cereri depuse la primarie. Legea care instituie acest drept a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 20 iunie si a intrat in vigoare. 
Actul normativ a fost adoptat in Parlament in toamna anului trecut insa, in prima faza, presedintele Klaus Iohannis l-a respins la promulgare, printre altele, pe motiv ca textul nu stabileste criterii obiective care sa permita evaluarea situatiei economice a persoanelor sau familiilor care pot solicita repartizarea de locuinte de sprijin. 

Legea 143/2017 privind locuintele de sprijin modifica legea locuintei si prevede faptul ca persoanele sau familiile care au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuintele proprietate personala, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contractele de credit ipotecar, si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei au dreptul la o locuinta de sprijin, cu o suprafata utila de cel mult 100 mp.

Cum se stabileste chiria?

Totodata, actul normativ stipuleaza faptul ca nivelul chiriei nu va depasi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenta pana la valoarea nominala a chiriei va fi subventionata de la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde este situata locuinta de sprijin.

Respectivele locuinte, executate silit, vor putea fi cumparate de autoritatile locale la licitatie publica.

“Locuintele de sprijin se repartizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale, care le-au cumparat prin licitatie publica, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotarare a consiliului local, in conditiile prevederilor prezentului capitol. De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, se arata in actul normativ.

Contractul de inchiriere se incheie de catre primar sau de catre o persoana imputernicita de acesta cu beneficiarii stabiliti de consiliul local, pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.

Ce conditii trebuie sa respecte beneficiarii legii?

Legea prevede ca beneficiarii locuintelor de sprijin nu au dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.

Pe de alta parte, actul normativ mentioneaza faptul ca nu pot cere locuinte de sprijin persoanele care detin o alta locuinta in afara de cea din care au fost evacuate. Totodata, restrictia va fi valabila si daca persoanele in cauza stau cu chirie intr-o alta locuinta a statului.